Zdravko Čolić: Iskustvo za pamćenje

Zdravko Čolić: Iskustvo za pamćenje

Autor: | 20/01/2012

0

Posle dočeka Nove godine u Boru, gde je održao spektakl ispred Doma omladine pred više od petnaest hiljada ljudi, Zdravko Čolić doživeo je pravu avanturu, koja podseća na filmove o Indijani Džonsu. Prvog dana nove  godine Blagoje Spasovski, direktor rudarsko-topioničarkog basena „Bor“, sa  saradnicima je poveo legendarnu zvezdu i njegovog menadžera Adisa Gojaka u zanimljiv obilazak rudnika. Doživeli su neopisivo iskustvo u jami koja se nalazi na dubini od skoro sedamsto metara.
- Nesvakidašnji doživljaj učinio je posetu gradu Boru značajnijom i sigurno će nam dugo ostati u sećanju - na početku razgovora za magazin „Hello!“ veselo kaže šarmantni pevač koji ističe da je grad Bor na njega ostavio snažan utisak. Kaže da je grad „živnuo“ u poslednje četiri godine i da je gradski trg, kao i ulice, bio prelepo okićen, i da su gradska zdanja i kuće  renovirane.
- Osećaj silaska u rudarsku jamu je bio nesvakidašnji, ne može se rečima opisati. To je neponovljivo iskustvo. Moj prijatelj i menadžer Adis i ja smo čak imali malu tremu pre nego što smo se spustili u jamu. Nismo se osećali ugroženo, oko nas je bilo dvadeset rudara od sto trideset šest radnika, koliko  ih ukupno ima. Prošli smo celu proceduru - obukli smo rudarska odela, zaštitne kacige i specijalne zaštitne čizme koje štite rudare od povreda. Kada smo se obukli, specijalnim liftom smo se spustili na određenu dubinu u jamu. Potom smo se rudarskim vozilom vozili hodnicima, odnosno tunelima, i došli smo do jame u obliku amfiteatra. Veličina džinovske jame je poput naše „Beogradske arene“, što je bio prizor od koga zastaje dah. Tu se iskopavaju bakar, zlato i ostali plemeniti metali po vrlo savremenoj i jedinstvenoj metodi u svetu, što su nam objasnili naši domaćini koji su nas sproveli po celom rudniku - kaže Čolić, kojise prvi put našao u rudarskoj jami. Nije osećao nelagodnost što novu godinu započinje u rudniku, stotinama metara ispod zemlje.
- Novu godinu smo dočekali na Trgu, a prvi dan januara bio je rezervisan za posetu rudniku. Adis i ja smo sa porodicama boravili u Brestovičkoj Banji, udaljenoj sedam kilometara od Bora. Pet dana smo uživali u fantastičnom hotelu i gostoljubljivosti zaposlenih, što nas je oduševilo. Posle koncerta na trgu, negde oko dva posle ponoći ostali smo da slavimo u klubu hotela i dočekali smo jutro. Kada smo se narednog dana probudili, otišli smo u rudnik - kaže pevač koji je najpre video površinski kop, a potom i jamu. Rudari su bili presrećni kada su videli veliku pevačku zvezdu sa zaštitnim rudarskim šlemom, a Zdravko je uživao u srdačnom razgovoru sa njima. Čolić je interfonom pozvao lift koji ih je vratio na površinu zemlje, a žena koja se preko interfona javila bila je presrećna kada je čula glas njene omiljene zvezde. U jami su Adis i Zdravko proveli četiri sata i fantastično su se družili sa rudarima i istraživali tunel.
- Po izlasku smo Adis i ja dobili po jednu specijalnu statuu rudara, koja teži više od dvadeset kilograma, a koja je izrađena od plemenitog materijala. Dobili smo na poklon i po jedan kamen iz „utrobe zemlje“, sa dubine od šeststo pedeset metara - kaže Zdravko koji je krajem nedelje sa suprugom i  kćerkama Zvezdanom i Larom otputovao na planinu. U društvu Adisa Gojaka i njegove porodice boraviće na planini deset dana tokom kojih će se porodice družiti, odmarati i šetati.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin