In Memoriam: Ljubiša Stojanović Luis - Legende se ne zaboravljaju

In Memoriam: Ljubiša Stojanović Luis - Legende se ne zaboravljaju

Autor: | 15/08/2011

0


Tragičnim odlaskom poznatog muzičara Ljubiše Stojanovića Luisa, začetnika etno-džeza i etno-popa, koji je u saobraćajnom udesu izgubio život, poklonicima kvalitetnog zvuka ostali su vanvremenski hitovi, a njegovim najbližim večna tuga i bol. Iza ovog vanserijski talentovanog muzičara ostali su mnogobrojni hitovi koje obožava hiljade ljudi kako kod nas tako i u čitavom svetu, a najveću tugu zbog ovog velikog gubitka osećaju njegova deca, sinovi Mića, Marko, Andrej i Sergije, kćerke Maja i Ela Mita i nevenčana supruga Silvana.
Sledeći svoju „glad“ za muzikom, Ljubiša je još kao devetogodišnji dečak dobio nadimak Luis jer je već tada odlično imitirao čuvenog Luisa Amstronga, a pošto je ponavljao drugi razred gimnazije u Negotinu, i to zbog jedinice iz muzičkog, jer je njegov profesor smatrao da nema sluha, odlučio je da se preseli u Niš. Tamo je završio srednju muzičku školu, a potom i akademiju, ali je kao dvadesetogodišnjak upoznao i svoju prvu suprugu, sa kojom je ubrzo dobio najstarijeg sina Miću koji sada ima trideset i osam godina.
- Nije to bila velika mladalačka ljubav, ona je bila atraktivna, upoznali smo se 1973. u Crnoj Gori, gde sam svirao, i odmah smo počeli da živimo zajedno. Ali ja nisam osoba koja može da se veže za jedno mesto. Ona je smatrala da treba da budem prosvetni radnik, a ne muzičar, i zato me je napustila 1979. godine kada sam bio u vojsci. Razveli smo se, pokušali smo ponovo godinu dana kasnije, ali nije išlo. Dete je ostalo kod majke. Kada je izbio rat u Sloveniji, ona se ubila. Moj sin Mića je dobar momak, živi u Nemačkoj, bavi se sportom, oženio se, razveo se. Rekao sam sebi da se više neću ženiti, a onda sam upoznao Dubravku. Rezultat: osamnaest godina braka i još dvoje dece, Marko i Maja. I od nje sam se razveo, ali smo i dalje u divnim odnosima - pričao je nedavno Luis koji je samo dva dana pre kobnog udesa video bivšu suprugu u Minhenu, a potom se zaputio u Beč na nastup. Posle tog koncerta, vraćajući se kući nevenčanoj supruzi Silvani Stojnić, sinovima Andreju i Sergeju i kćerki Eli Miti, doživeo je saobraćajnu nesreću.
- Silvanu sam upoznao slučajno, kada je došla kod mene u studio sa mojom drugaricom. Bilo je to pred moj rođendan, ostala je bez posla, a meni je bio potreban neko u studiju da prima poruke i pomaže. Nešto se izdešavalo između nas i, eto, imamo troje dece i imaćemo ih još. Nismo venčani. Ona bi se možda venčala u crkvi, ali ne razmišljam o tome. Izuzetno je jaka osoba, stalno ima nove ideje - govorio je legendarni muzičar kome je san bio da ima sedmoro dece.
- Nadam se da će bar jedno od moje dece ostati pored mene kada ostarim - govorio je Stojanović.
Nažalost, san o sedmom detetu se nije ostvario vrsnom muzičaru. Njegovi najbliži dugo će još patiti za njim, a supruga Silvana tvrdi da su njeni sinovi neutešni zbog gubitka oca, dok je trogodišnja kćerka još mala da shvati šta se dešava.
- Kad sam saopštila deci da je tata imao nesreću, stariji sin Andrej pitao je da li to znači da je poginuo, a mlađi Sergij je pitao: "A ko će nas sada da pazi?" Rekla sam da ću ja voditi računa o njima, a da će ih tata čuvati sa anđelima na nebu, gde se sada nalazi. Počeli su da plaču, što mi je izuzetno teško palo, ali ipak sam im rekla da slobodno puste suzu kada osete potrebu za tim. Bolno jeste, ali nema razloga da se stide što što tuguju za ocem - rekla je Silvana.
- Ela ne može da razume da tate nema, ona još ni ne zna šta je smrt, ali vidim da joj nedostaje. Međutim, koliko god da se trudim da decu zaštitim što je više moguće, uviđam da to nije u potpunosti izvodljivo. Prosto, oni sve osećaju. Srce je htelo da mi stane kada mi je Andrej rekao da je sanjao tatu i počeo da plače. Zanemela sam od bola, ali znam da zbog dece moram da nastavim dalje kako znam i umem. Ljubiša bi to želeo - zaključila je Silvana.
Iako je želja članova njegove porodice bila da poznatog muzičara sahrane u Aleji velikana na Novom groblju, on je ipak sahranjen na groblju u Borči.
- Bili smo u Skupštini grada i oni su bili veoma ljubazni. Ljudski su nam objasnili da bi oni isto voleli da on bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, ali da postoje visoki kriterijumi za grob na tom mestu, koje Ljubiša nije ispunio. Moj Ljubiša je sahranjen uz sve počasti, onako kako i zaslužuje umetnik njegovog ranga. Odlučili smo da bude sahranjen na groblju u blizini naše kuće i tako ćemo stalno moći da ga posećujemo - objasnila je Silvana.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti