Kraljica Elizabeta II: Šezdeset godina na britanskom prestolu (Foto)

Kraljica Elizabeta II: Šezdeset godina na britanskom prestolu (Foto)

Autor: | 06/02/2012

0

Britanska kraljica Elizabeta II objavila je saopštenje u kojem se zahvalila svima koji su je podržali tokom 60 godina provedenih na tronu.
Kraljica je preuzela presto 6. februara 1952, posle smrti svog oca kralja Džordža VI. U pisanoj izjavi koju je objavila Bakingamska palata, između ostalog, stoji kako se u ovoj posebnoj godini iznova predala služenju naroda, kojem želi da se priseti snage zajedništva, ali i snage porodice, prijateljstva i dobrosusedstva.

Zahvalila je i na dirljivim porukama podrške i ohrabrenja kao i svim dobrim željama povodom 65 godina bračnog života s princom Filipom.

Proslava dijamantskog jubileja biće održana početkom juna nizom događaja u Velikoj Britaniji. Spektaklu će pridoneti i flota od 1.000 brodova duga 10 km koja će se spustiti niz Temzu.

Kraljica je trenutno na imanju Sandringam u Norfolku. Britanci u većini ostaju verni monarhiji, pokazala je anketa sprovedena u aprilu prošle godine. Naime, 59 odsto ispitanika smatra da je bolje da njihova zemlja bude monarhija nego republika. Takođe, kraljicu smatraju simbolom stabilnosti i cene dostojanstvo s kojim se posvećuje svom zadatku.

 

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti