Kraljica Elizabeta i princ Filip - ljubav koja traje 69 godina

Kraljica Elizabeta i princ Filip - ljubav koja traje 69 godina

Autor: | 21/11/2016

0


Ne bi bilo preterano reći da su oči svetske javnosti sa puno pažnje uprte u princa Vilijama i njegovu suprugu Kejt Midlton, jer se od ovog mladog bračnog para očekuje da uspešno izbegne sve izazove, i izbegne tužnu i tragičnu sudbinu braka Vilijamovih roditelja, princa Čarlsa i lejdi Dajane.

Ipak, ono što se možda zaboravlja, dok se pažljivo analizira svaki potez Vilijama i Kejt, jeste da je jedan kraljevski bračni par već izdražao sve moguće testove i postao simbol stabilnosti i dugotrajnosti. Reč je, naravno, o braku britanske kraljice Elizabete Druge i njenog supruga princa Filipa, koji su sudbonosno "da" rekli pre punih 69 godina.

Princeza Elizabeta i tadašnji poručnik Filip upoznali su se 1934. godine na venčanju Filipove rođake princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta.

Filip je tada imao 18 godina, a ona je imala tek 13. Par se tajno verio 1946. godine, i to je bila kontroverzna odluka jer su se Elizabetini roditelji protivili njenoj udaji smatrajući da je sa svojih 20 godina još mlada. Verenički prsten je bio raskošan, imao je veliki dijamant u sredini, koji je bio okružen manjim dijamantima.

Kraljica Elizabeta: Možda bi ipak trebalo da budemo zahvalni Dajani

Filip i Elizabeta su dalji rođaci, ali u ono vreme nije bilo neuobičajeno venčati se unutar kruga kraljevskih porodica, a sve to da bi se zadržala "čistoća plave krvi".

Poručnik Filip se odrekao grčke i danske krune, postao je naturalizovani Britanac i promenio je svoje prezime u Filip Mauntbaten. Kraljevski par se venčao 20. novembra 1947. godine u Vestminsterskoj opatiji.

Kraljici Elizabeti savetovali da se ne udaje za princa Filipa – jer je previše duhovit

Elizabetina venčanica boje slonovače izrađena od satena i ukrašena sa preko 10.000 bisera uvezenih iz SAD, i srebrnim nitima, nosila je potpis kraljevskog dizajnera Normana Hartnela. Haljina je imala široko isečeni dekolte, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra.

Izrada haljine je trajala šest meseci, a poseban ukras venčanici dao je izvezeni til. Na glavi je imala jednostavnu krunu koja je pridržavala veo od svile, od posebne važnosti je bio za Elizabetu, jer ga je pozajmila od svoje majke. Bidermajer je bio napravljen od belih orhideja i grančica mirte koje je i kraljica Viktorija koristila za svoj bidermajer.

Princ Hari o kraljici: Uvek sam je gledao kao svog gazdu, povremeno kao baku

Svadbena torta je bila velika atrakcija, visoka devet metara i teška čak 500 kilograma. Napravljena je od sastojaka dobijenih iz Australije, a sečena je Filipovim mačem.

Više od dve hiljade ljudi bilo je prisutno na venčanju Elizabete i Filipa. To je bila prva kraljevska svečanost nakon završetka Drugog svetskog rata, pa je venčanje proslavljeno širom sveta.

Osam deveruša učestvovalo je u svadbenoj svečanosti, a mladoženja je svojoj princezi poklonio prsten od velškog zlata, da nosi pored raskošnog vereničkog prstena.

Kraljica koja to nije trebala da bude napunila 90 godina

Kraljevski par ima četvoro dece: princa Čarlsa prestolonaslednika (vojvodu od Velsa), princezu Anu, princa Endrjua (vojvodu od Jorka) i princa Edvarda (grofa od Veseksa).

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/b.b. Guliver/Getty Images

Najnovije vesti