Feng shui trikovi: Kako da zavarate glad

Feng shui trikovi: Kako da zavarate glad

Autor: | 11/03/2014

0

Ako želite da smršate, oplemenite kuhinju i trpezariju detaljima u plavoj boji – podmetačima, tanjirima, čašama, šoljicama i salvetama. Na stolu držite plavi stolnjak, plavu činiju ili vazu. Ova boja, prema feng shui drevnoj kineskoj veštini uređenja prostora, deluje smirujuće, usporava aktivnosti i smanjuje potrebu za hranom.

NE GLEDAJTE U CRVENO
Crvena boja deluje izuzetno stimulativno i podstiče nas da brzo jedemo i unosimo više hrane. Zato nemojte jesti iz crvenog posuđa, ne koristite crveni stolnjak, podmetače i kuhinjske krpe. Takođe, izbegavajte da gledate prema crvenoj boji, recimo, u crvene tapete ili zavese, crveni nameštaj i slično. Pripazite i pri kupovini namirnica – proizvođači nezdrave i kalorične hrane svoje proizvode uglavnom pakuju u ambalažu crvene, narandžaste i roze boje. To naravno nije slučajno, budući da znaju da su te boje najuočljivije i da nas prosto mame s polica.

PRAVI PEJZAŽ ZA RUČAK

Da biste izbegli nesvesno prejedanje, poradite malo na enterijeru vaše kuhinje. Recimo, iznad stola postavite slike s nekim pejzažom, cvećem, mirnim morem ili planinom prekrivenom snegom. Ovi prizori deluju opuštajuće, pa ćete jesti polako i smireno. Na zidove u kuhinji i trpezariji nikada nemojte da postavljate slike hrane.

KRUGOVI I TAČKE BUDE APETIT
Uzorci na dekoru, posuđu, nameštaju i ukrasima takođe deluju na našu podsvest. Ako nam nešto odvraća pažnju od jela, nesvesno ćemo pojesti više hrane nego što želimo ili što nam je potrebno. Svi smo barem jednom potpuno nesvesno pojeli celu vrećicu čipsa jer smo bili skoncentrisani na nešto drugo. Ono što najviše odvlači pažnju jesu tačke, krugovi i dijagonalne linije, pa vodite računa da ih ne bude na posuđu, stolnjaku...

MENTOL UBIJA ŽELJU ZA HRANOM
Ukus mentola je izuzetno jak i neutrališe sve druge ukuse u ustima. Pokušajte posle mentol bombone da pojedete nešto drugo – sigurno vam neće prijati. Zato, ako želite manje da jedete, a hrana vas i dalje mami, ili ako želite nešto da prezalogajite između obroka, uzmite mentol bombonu ili popijte čaj od mente. Obratite pažnju i na čulo mirisa – ono je izuzetno bitno u ishrani. Najviše nam može pomoći menta koja smanjuje želju za hranom. Pre obroka zapalite aromatičnu sveću s par kapi ulja mente. Pomaže i mazanje ruku kremom od mente – kada približite ruku licu, miris će trenutno potisnuti želju za hranom.

Jedite polako

Računica je jednostavna, gojimo se zato što unosimo više kalorija nego što ih trošimo. Dok jedemo, često brzo gutamo hranu. Naučno je dokazano da je od trenutka kada sednemo da jedemo potrebno 20 minuta da bi signal „pun sam“ iz želuca stigao do centra u mozgu. Ako u tom periodu jedete sporije, duže žvaćete i uživate u svakom zalogaju, unećete manje nepotrebne hrane.

Izvor: zena.blic.rs

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još