Izaberite pravu boju za vašu kuhinju

Izaberite pravu boju za vašu kuhinju

Autor: | 08/08/2015

0

Ako razmislite koju dnevnu prostoriju najčešće posećujete u toku dana, shvatićete da je to kuhinja…

Vaša kuhinja je prostor koji bi trebalo da vas inspiriše da napravite što ukusnije obroke za vas i vašu porodicu. Boje u vašoj kuhinji će vam pomoći u tome, jer će uticati na vaše raspoloženje, koje ćete preneti i na hranu koju pripremate.

Pročitajte 8 stvari o kojima treba da razmišljate kada birate boje za vašu kuhinju:

1. IZBOR BOJE U KUHINJI TREBA DA PRIJA VAMA

Bilo da ste iskusni kuvari ili početnici, trebalo bi da postoji nešto inspirativno u vašoj kuhinji. Neka to bude boja. Razmislite o sebi, o vašem karakteru i preslikajte sebe na zidove vaše kuhinje. Kuhinja nije samo mesto za kuvanje, već i prostor za razgovor i druženje. Razmislite koje boje vas čine srećnim? Da li volite svetlije tonove ili tamnije… ili i jedne i druge? Neka vas vaša ličnost vodi ka savršenoj paleti.

2. DODAVANJE BOJE VAŠOJ KUHINJI NE MORA BITI TRAJNO

Za mnoge vlasnike izbor boje za kuhinju zna biti zastrašujuć. Dok svakako želite da boje koje izaberete traju, zapamtite da uvek postoje opcije, kao što su tapete i sl. Takođe, ne fokusirajte se samo na zidove, promenite parket ili pronađite novu boju za radnu površinu ili kuhinjske elemente.

3. NE MORATE DA SLAŽETE KUHINJU SA OSTATKOM DOMA

U zavisnosti od vašeg rasporeda, tj. da li je ono otvoreni plan ili ne, vaša kuhinja ne mora da nosi istu paletu kao ostatak kuće. Ali ipak imajte neku vrstu kontinuiteta.

4. ŠARENI KUHINJSKI ELEMENTI MOGU BITI DOBRO REŠENJE

Trend u kojem su svi elementi u istoj boji, polako prolazi. U današnjim modernim kuhinjama videćemo razne kombinacije boja i stilova. Moderni stil se meša sa tradicionalnim, skandinavski sa industrijskim i sl… Evidentan je eklektičan miks koji koristi 1-3 boje elemenata u kuhinji. Budite hrabri i mešajte stil i boje.

5. KUHINJSKE BOJE MOGU BITI POJAČANE SA OSVETLJENJEM

Izaberite odgovarajuće osvetljenje koje će dodatno pojačati vaše boje i dati im neodoljivi sjaj. Naročito ako je vaša kuhinja ukrašena tamnim tonovima. Izaberite različita osvetljenja koja će ići savršeno uz vaše elemente. Kada birate svetlo imajte na umu da pronađete više vrsta osvetljenja, ne samo sa ciljem da se poboljša estetika, već i da se ambijentu dodeli raznovrsnost i praktičnost.

6. NEUTRALNE BOJE U KUHINJI NE MORAJU DA BUDU DOSADNE

Često puta smo govorili o neutralnim nijansama i kako one mogu poboljšati vaš enterijer i dati vam solidnu bazu za šarene elemente. Neutralne boje uparene sa šarenim parketom, metalnim kuhinjskim elementima ili prelepim sjajnim pločicama su pravi pogodak.

7. PRIRODNE DRVENE BOJE MOGU STVORITI POZITIVNU DRAMU

Pri izboru boja za kuhinju, setite se da to ne mora da bude bukvalno boja. Prirodno drvo može da ponudi predivne varijacije boja u vašoj kuhinji, sa tendencijom da postanu bezvremensi. Od prirodnog parketa, radnih površina do različitih drvenih šara, ponudite vašoj kuhinji deo prirode, tako što ćete je urediti sa prirodnim drvetom.

8. DODAJTE SUPTILNU BOJU PLOČICAMA U KUHINJI

Ne morate unostiti velike promene u kuhinju. Dovoljno je da izaberete savršene pločice koje će biti adekvatan kontrast kuhinjskim elementima. Dodavajući suptilnu boju pločicama je najjednostavniji način da ostvarite novi izgled u vašoj kuhinji.

Bez obzira koji stil vaše kuhinje je u pitanju, ovi saveti će vam pomoći da idete u pravom smeru i razmislite o svemu pre dodavanja boje. Pustite svoju kreativnost da slobodno teče i pretvorite dosadnu kuhinju u mesto za uživanje.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin
Tagovi: boje dekor kuhinja