Uredite kuhinju prema Feng shui pravilima

Uredite kuhinju prema Feng shui pravilima

Autor: | 11/06/2013

0

Feng shui, drevna kineska veština koja prati i usklađuje tok energije kroz prostor, veliku pažnju posvećuje položaju kuhinje u našem stambenom prostoru, prostoru za hranjenje i blagostanje.

Funkcionalno rešenje kuhinje jedan je od najvažnijih elemenata dobre organizacije stanovanja, budući da predstavlja važno mesto okupljanja porodice i prijatelja.

Položaj kuhinje unutar stambenog prostora

Feng shui ne preporučuje orijentaciju kuhinje na severu. Ako je to moguće, trebalo bi je pozicionirati tako da se u nju ne ulazi direktno sa ulaza, jer bi to moglo prouzrokovati probavne ili prehrambene smetnje. Značenje takve pozicije unutar stanovanja jeste: poziv gostima da dođu, pojedu i čim pre odu. No, ako tu poziciju ne možete izbeći, feng shui predlaže da prostor “ozdravite” na primer vešajući ravne ili sitnim staklićima ukrašene zavese o kuhinjska vrata.

Raspored u kuhinji

Najveća pažnja u kuhinji se pridaje šporetu koji mora biti tako pozicioniran da onaj koji kuva ne okreće leđa vratima. Danas, moderno dizajnirane kuhinje se najviše prostiru linijski uz zid čime ograničavaju položaj onoga koji kuva. U takvom slučaju, feng shui predlaže da se na zid postavi neka reflektirajuća ploča (npr. ogledalo ili dekorativni aluminijum) kako se onaj koji kuva ni u jednom trenutku nebi prepao.

Najbolje rešenje predstavljaju “ostrva za kuvanje” koji svojom pozicijom omogućavaju potpuno sagledavanje prostora. No, najvažnije je da je područje oko šporeta dobro ventilisano i osvetljeno kako bi se izbegao uticaj Sha ( negativne energije).

Kako sudopera predstavlja vodu, a šporet vatru, ova dva elementa nebi smela biti jedno pokraj drugog. Takođe ni drugi elementi vatre nebi smeli biti jedni uz drugog i tako bi na primer šporet i mikrotalasna trebali biti odvojeni nekim elementom načinjenim od drva.

Današnja osvetljenja u kuhinji se svode na fluorescentne lampe koje prema feng shuiju ne donose dobro zdravlje. Trepere, utiču na oči i nervni sistem, prouzrokujući glavobolje i zbog toga bi ih trebalo izbegavati.


Boje u kuhinji

Najprikladnija boja za kuhinju je bela budući da ona simbolizuje čistoću. Crvenu, roze i ljubičastu treba izbegavati jer simbolizuju vatru i moguće svađe vas i vaših voljenih. Umesto njih, radije odaberite svetlo zelenu ili plavu.

Izvor: Namestaj.rs

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: boje dekor kuhinja