Ovih 7 namirnica će vam pomoći da kontrolišete apetita

Ovih 7 namirnica će vam pomoći da kontrolišete apetita

Autor: | 13/12/2014

0

Ova zdrava hrana će vas držati sitima i nećete imati neodoljivu želju za nezdravim grickalicama.

Svaka dijeta ima svoje prednosti i mane. Međutim, da li znate da postoje određene namirnice koje su zdrave, a ujedno i obuzdavaju apetit? Pomenute namirnice vam mogu pomoći da duže budete siti, bez unošenja dodatnih kalorija i nuspojava. Sledeći put kada budete posegnuli za grickalicama, neke one budu nešto od sledećeg.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su poznati po tome što su veoma zdravi, ali su i odlična namirnica koja suzbija i kontroliše apetit. Većina ih je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vlaknima i vitaminom E, što ih čini idealnom užinom. Oslonite se na orašaste plodove koji će vas brzo zasititi, poboljšati zdravlje kože kao i celokupno zdravlje. Bademi, orasi i lešnici odličan su izbor!

Kafa

Kafa, kada se konzumira u umerenim količinama i uz minimalne količine šećera i mleka, može delovati kao prirodno sredstvo za smanjenje apetita i može poboljšati metabolizam. Kofein u kafi ključni je sastojak koji vam pomaže da se duže osećate sitima, a pojedina istraživanja pokazuju da ovaj sastojak čak može i da poboljša raspoloženje.

Pogledajte i Trikovi i saveti koji će vam pomoći da napravite savršenu kafu

Sok od povrća

Sokovi od povrća su bezbedan način da istovremeno smanjite apetit i unesete više povrća u organizam. Istraživanja pokazuju da konzumiranje sokova od povrća pre obroka može pomoći da ukupno unesete manje kalorija u organizam tokom dana. Naravno, reč je o sveže ceđenim sokovima, a ne fabričkim varijantama.

Ovsene pahuljice

Istraživanja već godinama pokazuju da su ovsene pahuljice fantastična namirnica za doručak, jer su veoma zasitne i ubrzavaju metabolizam. Pored toga, one vam pomažu i da kontrolišete apetit. Bogate su vlaknima, koja vam pomažu da duže budete siti, normalizuju rad creva i sprečavaju nastajanje smetnji u varenju.

Jabuke

Bogat su izvor vlakana i antioksidanata koji vas drže sitima i pomažu u borbi protiv raznih oboljenja. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u kontrolisanju apetita, a pored toga, one sadrže i pektine koji nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Dakle, svaki put kada želite da pojedete neku grickalicu ili slatkiš, odlučite se za jabuku.

Čaj

Postoje dve vrste čaja koje biste trebali piti, ako želite da kontolišete i obuzdate apetit. Zeleni čaj i čaj od nane poznati su po svojim mnogobrojnim zdravstvenim koristima, ali su i odlični za obuzdavanje apetita. Čaj je i odlična alternativa ukoliko vam je dosadilo da stalno unosite vodu ili ako niste ljubitelj kafe. Zeleni čaj sadrži katehine i kofein koji drže pod kontrolom nivo šećera u krvi i poboljšavaju metabolizam. Istraživanja pokazuju da čaj od nane, takođe, smanjuje i želju za slatkišima.

Semenke

Semenke lana i čia semenke su opravdano najbolje semenke koje možete konzumirati. Pored toga što organizam obezbeđuju omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima, navedene vrste semenki su odlična pomoć kod mršavljenja. Semenke lana sadrže i omega-6 masne kiseline za koje je poznato da podižu nivo holecistokinina koji pomaže u obuzdavanju apetita, a čia semenke sadrže mnoštvo rastvorljivih vlakana koja pomažu u suzbijanju gladi.

Izvor: minimagazin.info

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin