Popravite krvnu sliku i ojačajte telo uz ovih sedam moćnih namirnica!

Popravite krvnu sliku i ojačajte telo uz ovih sedam moćnih namirnica!

Autor: | 15/08/2019

0

"Snaga na usta ulazi", kaže stara narodna izreka, a ako ste se pitali koje su to namirnice koje će u kratkom roku vašem telu dati energiju i učiniti vas jačim i otpornijim, evo liste.

Spanać

Kad mornar Popaj pojede spanać puca od energije i zdravlja i to nije bez razloga. Ovo povrće zadovoljava 200 dnevnih potreba za vitaminom K, koji čuva zdravlje kosti. Bogato je gvožđem, pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili su anemični. Spanać je i dobar izvor luteina koji čuva vid.

Banana

Slasne banane su rado viđen izvor u šejkovima, jer mu daju kremastu strukturu i slatkoću. No, ovo egzotično voće je i prepuno kalijuma koji smanjuje osećaj umora i pojačava koncentraciju. Uz to je i dobar izvor vitamina B6 koji je važan za pravilan rad imuniteta i mozga, kao i prehrambenih vlakana koji čuvaju probavu.

Cvekla

Cvekla u smoothiju? Nutricionisti to apsolutno preporučuju. Ovo korenasto povrće je puno antiupalnih karakteristika s visokim postotkom gvožđa, folata i B vitamina. U 200 grama cvekle naći će se i 440 miligrama kalijuma. Stručnjaci savetuju da cveklu kombinujete uz citrusno voće poput narandže ili limuna kako bi pojačali međusobnu apsorpciju hranjivih materija.

Puter od badema

U smoothie ne zaboravite da dodate i nešto dobrih masnoća. Bademov maslac se nameće kao mnogo bolji izbor od recimo putera od kikirikija, jer ima više vitamina E, kalcijuma i gvožđa od njega. Zbog visokog postotka proteina i vlakana dobar je saveznik u izgradnji mišića, te pruža sitost organizmu na duži vremenski period piše Punkufer.

Grčki jogurt

Zdravi napitak nije potpun bez dobrog izvora proteina, poput grčkog jogurta. Ne samo da ima dvostruko više proteina od običnog jogurta, već sadrži i veliku količinu kalcijuma koji osigurava dobru izgradnju kostiju i zuba. Ne treba zaboraviti da njegova kremasta tekstura doprinosi još boljem ukusu.

Proteini u prahu

U energetske šejkove možete dodati i proteine u prahu prepune belančevina i aminokiselina, te s niskim udelom ugljenih hidrata od kojih rastu mišići. Na tržištu je već duže vreme prisutan i popularan protein mlečne surutke (whey), a u poslednje vreme njegovu slavu dostiže i protein graška koji se zbog biljnog prorekla nameće kao odličan izbor za vegane i vegetarijance.

Cimet

Kada pravite smoothie, obično razmišljate o izboru povrća, voća i suplemenata, a zaboravljate da dobro odabran začin može potpuno da promeni ukus celog šejka. Cimet je vrlo fleksibilan začin koji pristaje raznim kombinacijama, a studije su pokazale da reguliše krvni pritisak, te snižava loši holesterol. Povrh svega, jedna čajna kašičica će osladiti okus energetskog napitka.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock

Najnovije vesti