Tajne dugovečnosti i vitke linije Japanaca

Tajne dugovečnosti i vitke linije Japanaca

Autor: | 26/05/2015

0

Japanci su izloženi manjem riziku od gojaznosti i srčanih problema od stanovnika većine zemalja. Evo zbog čega...

Dugovečnost stanovnika Japana već suže vreme intrigira naučnike širom sveta. Japanci kažu da je tajna u njihovim životnim navikama.

Evo nekoliko navika kojih se stanovnici ove azijske države pridržavaju.

Zaboravite na desert
Japanci na kraju obrok piju zeleni čaj, za razliku stanovnika drugih zemalja koji vole da se zaslade nakon ručka.
Ukoliko ipak ne možete bez slatkiša, jedite ih u prepodnevnim satima, najbolje uz jutarnju kafu i , naravno, ne rpeterujte u količini. Smanjenjem količine slatkiša ćete redukovati i rizik od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Ne preterujte u hrani

Na japanskom ostrvu Okinava živi najviše stogodišnjaka, koji tvrde da je tajna njihove dugovečnosti tome da se ne zasite potpuno tokom obroka.

Jedite suši
Ova hrana je važan izvor omega 3 masnih kiselina, koje su značajne za funkcionisanje mozga i zdravlje srca. Japanci jedu između 80 i 100 grama ribe dnevno. Stručnjaci smatraju da je ishrana bogata ribom jedan od ključnih faktora zbog kojih stanovnici ove azijske zemlje ređe imaju problema s povišenim holesterolom i srčanim oboljenjima.

Krećite se
Japanci savetuju da manje vremena provedete u sedećem položaju, a da više pešačite. Naime, stručnjaci kažu da dva sata pešačenja na dan produžava život za sedam godina.

Ne izbegavajte "dobre" bakterije

Brojne studije su pokazale da "dobre" bakterije jačajau imunitet. U Japanu su na jelovniku fermentisane namirnice koje ubrzavaju rast zdravih bakterija u crevima.

Idite redovno na lekarske preglede
Na kraju, stanovnici Japana savetuju da je preventiva veoma važna. Zbog toga bi trebalo bar jednom godišnje da idete na kompletne lekarske preglede.

Izvor: stvarukusa.rs

Foto: freedigitalphotos.net/by tiverylucky

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još