Znate li zašto ne možete da odolite prženoj i slatkoj hrani?

Znate li zašto ne možete da odolite prženoj i slatkoj hrani?

Autor: | 01/07/2018

0

Hrana bogata masnoćama i ugljenim hidratima posebno snažno stimuliše centar za nagrađivanje u mozgu što može da dovede do prejedanja nezdravom hranom poput čipsa ili kremastih kolača, pokazalo je novo istraživanje.

- Verovatno pod uticajem majčinog mleka snažno reagujemo na hranu bogatu ugljenim hidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje - objašnjava Mark Titgemejer iz kelnskog instituta za istraživanje metabolizma Maks Plank koji je sproveo istraživanje u saradnji s američkim univerzitetom Jejl.

Osim u majčinom mleku u prirodi nema hrane koja je istovremeno tako bogata i masnoćama i ugljenim hidratima, napominju naučnici.

Tim stručnjaka pokazao je da i masna i ugljenim hidratima bogata hrana aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina odgovornog za osećaj zadovljstva iako na različite načine. Masnoće i ugljeni hidrati u kombinaciji pojačavaju taj učinak zadovoljstva potiskujući osećaj sitosti.

- To je razlog zbog kojeg ne prestajemo da jedemo iako smo siti - kaže Titgemejer.

Kako bi ispitali kod ljudi sklonosti različitim vrstama hrane, naučnici su suprostavili 40 dobrovoljaca s računarima a nagrada u igri bila je hrana.

Hrana ponuđena u kompjuterskoj igri bila je ili bogata masnoćama poput sira ili bogata ugljenim hidratima poput peciva ili oboje.

Kako bi došli do određene hrane ispitanici su morali da se takmiče sa računarom. Naučnici su utvrdili da su se ispitanici mnogo više nadmetali za hranu koja je bila bogata i mastima i ugljenim hidratima.

Za vreme igre na računaru naučnici su pratili aktivnost mozga dobrovoljaca uz pomoć magnetne rezonance.

Dobijena očitavanja bila su konzistetno u skladu s rezultatima igre - područje mozga u kojem je centar za nagrađivanje bio je najsnažnije stimulisan hranom koja je imala visoki udeo i masnoća i ugljenih hidrata.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock

Pročitajte još