Hrana koja najčešće vodi do trovanja

Hrana koja najčešće vodi do trovanja

Autor: | 08/05/2020

0

Trovanje hranom ni malo nije prijatno, zato ukoliko dobro obratite pažnju na rok trajanja pojedinih namirnica, kao i način pripreme i čuvanje, možete izbeci najgori scenario.

Verovatno ste mislili da sladoled, jagode, sir ili paradajz mogu da budu razlog vašeg trovanja hranom. Ali spektar namirnica koje mogu da naškode vašem probavnom sisitemu je zaista širok.

Zato, bi domaćice trebalo da budu mnogo pažljive naročito prilikom obrade hrane, jer upravo tada može da se napravi problem sa naizgled bezopasnim kuvanjem.

Evo i nekoliko grešaka koje dozvoljavamo u kuhinji, a koje mogu biti dosta opasne po naše zdravlje i dovesti do trovanja hranom.

Pročitajte: Jedite koliko želite - Hrana koja ne goji

Trovanje hranom - nepravilno čuvanje sira

U domaćim uslovima dosta lako nekom ukusnom specijalitetu možemo dodati "otrov" od lošeg čuvanja sira. Pokvaren i loš sir može da se poveže čak i sa salmonelom.

U dosta slučajeva on može stvoriti pobačaj kod trudnica, zato lekari zabranjuju ili ograničavaju konzumiranje mekog sira kod trudnica, piše Bonapeti.

Loše oprano povrće

Često ljudi prave greške da konzumiraju povrće i voće koje nije oprano, a to može omogućiti zarazu sa raznim bakterijama i mikrobima. Zato uvek kada nosite kući voće i povrće, pobrinite se da bude dobro očišćeno i oprano.

Pročitajte: Ishrana Novaka Đokovića privlači mnogo pažnje, a sa ovom namirnicom započinje baš svaki dan

Ukusne pečurke - ozbiljna pretnja po zdravlje

Nikada nemojte jesti pečurke koje su brali ljudi koji ih ne raspoznaju. Preporučuje se da nabavljate ovo ukusno povrće od sigurnih izvora. Na tržištu se nalaze razne vrste pečuraka, tako da bolje nemojte rizikovati.

Jagode, maline - ciklosporijaza

Ciklosporijaza je bakterija koja uzrokuje dijareju, osipe i dehidrataciju organizma. Ova bakterija se često sreće po voću kao što su maline i jagode tako da je neophodno da sve dobro peremo bez konzumiranja.

Pročitajte: Isprekidani post - Ishrana uz koju ćete biti siti, ali će kilogrami nestajati

Trovanje hranom - ukusne ostrige

Jedna dosta ukusna i veoma opasna hrana jesu ostrige. Opasna je zbog globalnog zagrevanja. Zagrevanje voda po celom svetu pomaže razvoju mikroorganizama i ostrige se pretvaraju u opasnost za nas.

Interesantna činjenica je da članovi kraljevske porodice imaju zabranu da konzumiraju morske plodove baš iz ovog razloga, oni mogu biti mnogo opasni, a niko ne želi da se član kraljevske porodice otruje, zar ne.

Voće i povrće u paketima

Voće i povrće koje srećemo upakovanu u prodavnicama i hipermarketima takođe može biti veoma opasno za nas i našu porodicu. Prvenstveno jer nema garancije, pre nego što su upakovani, koliko dugo i gde su se čuvali. Zato, uvek birajte ono sa providnim pakovanjem koje bar možete da vidite.

Na kraju krajeva, kada je sve dobro skuvano, ili pečeno, oprano i sigurnog porekla, sigurno i je za nas, kao i za zdravlje naše porodice. Zato, nemojte zaboraviti da uvek čitate etikete koje kupujete.

Pročitajte: Pravilo pet sekundi - Da li sme da se jede hrana koja padne na pod?

hellomagazin.rs guliver/thinkstock, guliver/getty
Tagovi: hrana trovanje

Najnovije vesti