Ishrana Novaka Đokovića privlači mnogo pažnje, a sa ovom namirnicom započinje baš svaki dan

Ishrana Novaka Đokovića privlači mnogo pažnje, a sa ovom namirnicom započinje baš svaki dan

Autor: | 28/12/2019

0

 Ishrana Novaka Đokovića - teniser otkrio koji eliksir mu daje snagu

Kada je svojim pratiocima na Instagramu jednom prilikom poslao jutarnji pozdrav iz Melburna nazdravljajući zelenim sokom, mnogi su se zapitali šta se krije u čaši kojom jedan od najboljih sportista planete započinje dan. Ishrana Novaka Đokovića česta je tema, a kakvu ulogu igra taj eliksir na njegovom putu pobeda? Teniski as je ubrzo objasnio o čemu se radi. Svakog jutra na prazan stomak popije prvo vodu sa limunom i limetom, a potom i sveže isceđen sok od stabljike celera. Taj napitak konzumira i njegova supruga Jelena, dok ga njihova deca, zbog jakog ukusa, piju u kombinaciji sa jabukom ili krastavcem

Porodica je sve: Jelena, Novak, Stefan i Tara Đoković u avanturi po Londonu (video)

Celer kao lek

Iako je na lestvici zdravih namirnica celer oduvek zauzimao zavidnu poziciju, sve donedavno nije se znalo koliku moć u regeneraciji organizma zaista poseduje. Zasluge za to pripadaju Entoniju Vilijamsu, poznatijem kao “Medical Medium”, autoru brojnih knjiga o uticaju ishrane na zdravlje, u kojima o ovom povrću govori s naročitom pažnjom. Njegovi saveti promenili su život mnogih ljudi širom planete, a među oduševljenim sledbenicima našle su se i poznate ličnosti, kao što su Gvinet Paltrou, Robert de Niro, Naomi Kembel i Sindi Kraford, a Entonijevom “zelenom pokretu” nedavno se pridružio i Silvester Stalone. Legendarni Roki istakao je da mu je sok od celera mnogo pomogao u oporavku organizma, koji je, kaže, prošao kroz razna stanja. Najzad je sve u najboljem redu, rekao je Slaj i javno zahvalio Vilijamsu i njegovoj knjizi “Liver Rescue”.

Novak objavio fotografiju zbog koje je Jelena morala da reaguje

Svi se pitaju u čemu je tajna, a čovek koji je svetu otkrio benefite ove biljke tvrdi da ona doslovno može da spasi život. Prema rečima “Medical Mediuma”, celer je toliko moćan da se može smatrati pravim čudom prirode. Sadrži veliki broj minerala i vitamina koji podižu nivo energije i poboljšavaju opšte stanje organizma, a za intenzivnu aromu zaslužna su eterična ulja koja se nalaze u stabljici. Izvrstan je saveznik u borbi protiv gorušice i autoimunih oboljenja, pomaže u izbacivanju toksina, smanjuje nadutost, blagotvorno deluje na nervni sistem, probavu i libido, a posebno korisno dejstvo ima na jetru. Budući da taj organ igra glavnu ulogu u čišćenju organizma, njegovo redovno “servisiranje” od izuzetne je važnosti. Upravo tu na scenu stupa sok od celera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Medical Medium® (@medicalmedium) on Dec 26, 2018 at 8:44am PST


Naravno, ni ovaj niti bilo koji drugi napitak nije zamena za lekarsku pomoć i terapiju, već saveznik u poboljšanju opšteg zdravlja, radu metabolizma i povećanju nivoa energije. Preporučljiva doza po Vilijamsu je pola litra svakog jutra na prazan stomak. Važno je naglasiti da se napitak ne pravi od korena, već od stabljika celera. Može se pripremati na dva načina - u sokovniku iz kog se dobija čist sok ili blenderu u koji se dodaje i voda. Pre ubacivanja u bilo koji aparat potrebno je dobro oprati stabljike, odstraniti vrhove sa oba kraja i iseći ih na manje komade. Krajnje jednostavan proces pripreme koji ne traje duže od nekoliko minuta razlog je više da napunite frižider ovim zelenim blagom i dan započnete fantastičnim energetskim udarom koji će razbuditi sva vaša čula.
Deana Đukić Getty Images/Instagram