Jedite koliko želite - Hrana koja ne goji

Jedite koliko želite - Hrana koja ne goji

Autor: | 02/04/2020

0

Hrana koja ne goji sve češće je sastavni deo trpeze svakog domaćinstva. Kako bi se održavala odgovarajuća i željena kilaža, ne sme se gladovati ili podvrgavati rigoroznim dijetama. Najbolja opcija je balansirana ishrana tokom koje se neće trpeti glad, a hrana koja se unosi u organizam neće dovoditi do pojave viška kilograma.

Ukoliko ste se pitali koja je to hrana koja ne goji i šta sve možete da jedete u neograničenim količinama, imamo više predloga za vas. Sigurni smo da će se na spisku namirnica i jela naći i nešto po vašem ukusu. Svakako, izbegavanje kalorija je sjajan početak ukoliko želite da održavate kilažu, ali ne zaboravite da je veoma važna i redovna fizička aktivnost.

Kada smo siti?

Mnogi faktori određuju koliko će nas određena hrana zasititi i koja količina porcije dovodi do zasićenosti u odnosu na sadržaj kalorija. Odnos kalorija i sitosti meri se skalom koja se naziva "indeks sitosti". Njime se određuje "sposobnost" hrane da umanji glad, a da se istovremeno umanji unos kalorija.

Količina - Naravno, količina hrane koja se unese u organizam određuje koliko ćemo biti siti. Kada hrana sadrži mnogo vode ili vazduha (na primer lubenica), onda se i više konzumira.

Proteini - Kada neko jede mnogo proteina, pre će se osećati sitim, nego neko ko konzumira ugljene hidrate i masti. Ishrana bogata proteinima povećava osećaj sitosti, a manje je bogata kalorijama.

Vlakna - Ona obezbeđuju masu i pomažu u pružanju osećaja sitosti. Takođe, odlična su za probavu.

Energija - Niskoenergetska hrana brže dovodi do osećaja sitosti. Slatkiši koji su puni energije daju trenutan osećaj sitosti, a nakon kratkog vremenskog perioda organizmu je potrebno još hrane.

Dakle, ukoliko unosite proteinsku, hranu bogatu vlaknima i onu koja sadrži ostale navedene karakteristike, brže ćete se zasititi, a uneti manje kalorija u organizam. Samim tim, umanjićete unos hrane, a istovremeno nećete osećati glad.

Hrana koja ne goji - Obavezne namirnice u svakom domu

Neophodno je da u organizam unosite namirnice koje su hranljive, a "ne lepe se" za telo. Kilograme je, uglavnom, mnogo jednostavnije dobiti nego izgubiti, naročito kada neko želi da se reši samo nekoliko kilograma. Mnogi nutricionisti potvrđuju da ljudi više vode računa o tome šta jedu kada žele da izgube veći broj kilograma.

Balansirana i uravnotežena ishrana je idealno rešenje za održavanje kilaže, ali i vraćanje linije.

Celer je toplo preporučuje u svakoj ishrani. Stabljike celera sadrže čak 95 odsto vode. Pomaže u mršavljenju i detoksifikuje telo zahvaljujući diuretičkom efektu. Sličnu funkciju ima i krastavac. Pomoću njega ćete lako mršaviti i nećete imati osećaj nadutosti.

Cvekla je izvor hranljivih sastojaka, kao što je mangan. Pomaže u sagorevanju masti, pokretanju mišića i regulisanju šećera u krvi. Prosečna porcija sadrži samo 40 kalorija.

Ovas je idealno rešenje za lagani doručak. Bogat je vlaknima i upija višak vode u organizmu. Takođe, sadrži beta-glukan koji pomaže usporavanje varenja i apsorpciju ugljenih hidrata.

Mahunarke, poput graška i pasulja, odlučan su izvor kako vlakana, tako i proteina. Obavezno ih uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.

Takođe, jabuke imaju izuzetno visok inteks sitosti. Osim toga, one usporavaju varenje i sadrže 85 odsto vode i na taj način čine da se osećate sito. Slično je i sa citrusima, pa bi trebalo što više da konzumirate grejpfrut, pomorandže i limun. Ne zaboravite ni na povrće koje je veoma zdravo i pomaže u gubljenju kilograma.

Hrana koja ne goji - Jela koja možete da pripremate

Uz hranu koja ne goji možete da jedete bezbrižno i da se ne opterećujete kilogramima.

Krompir mnogi izbegavaju zbog ugljenih hidrata, on sadrži i mnogo vitamina, vlakana i druge hranljive materije. Upravo zato biste bareni krompir mogli da jedete, a da budete bezbrižni.

Jaja, takođe, sadrže brojne hranljive materije, naročito su važna zbog proteina. Sigurno će vas zasititi.

Supa pre konkretnog obroka učiniće da manje jedete. Povećava sitost i vremenom dolazi do gubljenja kilograma.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama i povećava sitost kod ljudi. Bogata je i proteinima, a može da zasiti više od pilećeg ili goveđeg mesa.

Krto meso je takođe poželjno da se konzumira. Izbegavajte masnoće i sigurno nećete dobiti kilograme. Patlidžan se, isto tako, ubraja u hranu koja ne goji. Možete da ga grilujete, punite povrćem, u zavisnosti od ličnih preferencija.

Ukoliko posle obroka želite da "gricnete" nešto, na meniju su kokice. Jedite one bez šećera ili putera. Jedna porcija sadrži samo 31 kaloriju.

Čitajte Hello magazin! Donosimo vam najpraktičnije savete kako da ostanete fit, ali i brojne vesti o poznatim ličnostima.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic