Princ Hari otvorio dušu: Želim da od mene čujete istinu

Princ Hari otvorio dušu: Želim da od mene čujete istinu

Autor: | 20/01/2020

0

Princ Hari se nakon turbulentnih događaja u kraljevstvu odlučio na javno obraćanje u želji da ispriča svoju stranu priče. Ovim putem je otkrio razloge koji su doveli do oduke koja je uzdrmala monarhiju

Princ Hari se pojavio u nedelju uveče u Londonu, na dobrotvornoj večeri u organizaciji Sentebale-a, organizacije za pomoć deci južne Afrike oboleloj od AIDS-a čiji je suosnivač.

Tokom svog govora, princ Hari je iskoristio priliku da se obrati javnosti i iznese razloge koji su doveli do odluke da on i Megan Markl istupe iz kraljevstva i započnu samostalan život.

- Želim jasno da poručim da Megan i ja ne odlazimo nigde. Ujedinjeno Kraljevstvo je moj dom i mesto koje volim i to se neće promeniti - naglasio je princ Hari.

Princ Hari i Megan Markl su prošlog meseca na Tviteru objavili da će se 'povući s položaja 'visokih' članova Kraljevske porodice i da će nastojati da postanu finansijski nezavisni'.

- Mogu da zamislim šta ste sve slušali i možda čitali u proteklim nedeljama. Zato želim da istinu čujete od mene, koliko je s vama mogu podeliti - ne kao princ ili vojvoda, već kao Hari.

Uvek ću da gajim najdublje poštovanje prema baki, mom vrhovnom zapovedniku - istakao je.

Princ Hari je želeo da se obrati javnosti ne kao pripadnik monarhije već kao običan građanin

- Nadali smo se da ćemo moći i dalje da služimo Kraljici, Komonveltu i mojim vojnim udruženjima, ali bez javnog novca. To je, nažalost, nemoguće. 

Pomirio sam se s tim, znajući da to neće uticati ni na mene kao osobu ni na moju odanost.

- Kada smo se Megan i ja venčali, bili smo uzbuđeni, puni nade i spremni da služimo kraljevstvu. Zato me veoma rastužuje što je ovako završilo.

Moja odluka da se supruga i ja povučemo nije bila lagana - dodao je.

Princ Hari i Megan Markl nisu želeli da se ponovi sudbina princeze Dajane

- Tome su prethodili meseci razgovora i godine izazova i znam da nisam uvek sve radio kako treba, ali što se ovoga tiče, zaista nije bilo drugog rešenja - zaključio je princ Hari.

Tekst govora objavljen je na Tviteru para, navodi BBC.

Reuters podseća da je princ Hari u televizijskom intervjuu objavljenom u oktobru prošle godine rekao da im teško pada ogromna medijska pažnja.

Pokrenuli su i sudski spor protiv jednog lista zbog objave pisma koje je Megan poslala ocu Tomasu Marklu.

Princ Hari je tada objasnio da ih pojedini tabloidi maltretiraju kao što su svojevremeno maltretirali njegovu majku princezu Dajanu koja je poginula u automobilskoj nesreći, pokušavajući da pobegne od paparaca.

- Kada sam pre 23 godine ostao bez mame, uzeli ste me u zaštitu. Dugo ste pazili na mene, ali mediji su moćni. Nadam se da će jednog dana naša zajednička uzajamna podrška biti moćnija, jer se ovo ne tiče samo nas - izijavio je tada.

Princ Hari je ostao bez titule, ali i bez finansijske potpore monarhije

Prema dogovoru postignutom u subotu s kraljicom Elizabetom i visokim članovima kraljevske porodice, par više neće da se službeno predstavlja titulama monarhije.

Od proleća više neće koristiti kraljevske titule i povući će se s dužnosti, uključujući i one vojne. Zadržaće privatna pokroviteljstva i članstva u udruženjima.

Par je izgubio pravo da ih nazivaju kraljevskim visostima, isto tako kao što se to dogodilo Harijevoj majci princezi Dajani kad se razvela od princa Čarlsa 1996., u još jednoj porodičnoj drami koja je uznemirila kraljicu.

Pristali su i da vratie 2,4 miliona funti, koliko su poreski obveznici potrošili na obnovu njihove rezidencije Frogmore Cottage.

- Niko iz kraljevske porodice nikada nije vratio novac - napisao je bivši kraljičin savetnik za medije Diki Arbajter u The Sunu u nedelju. 'To je apsolutno bez presedana.'

Princ Hari je ostao i bez svojih vojnih titula i pokroviteljstava kojima je nagrađen pošto je odslužio dve rotacije u Avganistanu i napredovao do čina kapetana. Arbajter, međutim, tvrdi da je gubitak titule ono što ulazi u istoriju monarhije.

hellomagazin.rs Guliver/Getty

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti