Kraljica Elizabeta napušta Bakingemsku palatu

Kraljica Elizabeta napušta Bakingemsku palatu

Autor: | 10/05/2021

2

Neočekivana odluka kraljice Elizabete odjeknula je Velikom Britanijom...

Nekoliko nedelja nakon smrti princa Filipa, „Daily Mail“ preneo je informaciju da se kraljica Elizabeta neće vraćati u Bakingemsku palatu jer namerava da život nastavi u dvorcu Vindzor. Dve rezidencije nisu daleko, na jedva sat vremena vožnje, ali nema sumnje da kraljici u ovim trenucima dok je još u dubokoj žalosti više odgovara da bude što dalje od vreve velikog grada.

Pročitajte: Kraljica Elizabeta skinula crninu i vratila osmeh - Prvo zvanično pojavljivanje posle sahrane princa Filipa

Getty images

 

Kako britanski list prenosi, ona nikad i nije volela da živi u palati. Biograf Peni Džunior kaže da je nakon smrti oca, kralja Džordža VI, insistirala na tome da ostane u Klarens hausu, današnjoj rezidenciji njenog sina Čarlsa, ali ju je premijer Vinston Čerčil odgovorio od te namere.

- Klarens haus bio je dom, mesto koje su svi voleli jer je puno porodičnih uspomena. Međutim, Čerčil je bio uporan, pa se Elizabeta naposletku ipak preselila u Bakingemsku palatu.

Ovom temom bavila se i serija „Kruna“.

Pročitajte: Tajne odaje kraljice Elizabete ‒ od bioskopa i bazena do bankomata

Profimedia

 

Zamak Vindzor, u istoimenom gradiću nadomak britanske prestonice, sagrađen je u 11. veku. Prostire se na 45.000 kvadratnih metara, a glavno zdanje ima čak hiljadu prostorija. Upravo ovde je Elizabeta boravila proteklih godinu dana, otkako je proglašena pandemija. U srednjovekovni dvorac se, po odlasku u penziju, povukao njen suprug, vojvoda od Edinburga. Tu je proveo i poslednje dane života.

Pročitajte: Raskol u palati - Neočekivana odluka kraljice Elizabete će promeniti istoriju

Getty images

 

Ako je verovati osoblju i britanskim medijima, Bakingemska palata više nije glavna rezidencija kraljice Elizabete. Dolaziće u London samo ako bude imala potrebe, a zahvaljujući dometima tehnologije sada ne mora ni to. Dovoljno je da uključi video-poziv i virtuelno komunicira s kim god poželi.

Komentari (2)

Loading
Rajko 08:58 11.05.2021
Odgovori

Bez Babe nema udarca.. sve će ih posahranjivat..🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

Natalijja Jovanović 09:40 11.05.2021
Odgovori

Vindzor je selo. Kao mnoga britanska sela koja hledamo u filmolvima. Malo selo, na brdu. U podnožju potok, pored velika gostoonica, prepuna muškatli. Ide se vozom od stsnice Viktorija. Predeli kroz koje se prolazi je prilično divlja priroda. Dvorac je na uzvišenju i ogroman je. Opasan je , naravno zrlenom tepihom, guste trave. Nisam imsla vodiča i bila sam sama. Lutala sam kroz brojne odaje. Vidi se bogatstvo i raskoš britanske krune. Pamtim i malo molitveno mesto, izlizan somot od klečanja.. Srlo je kpmercijalizovano i podređeno turistima.

Snežana Ilić hellomagazin