Otvoren testament princa Filipa: On će dobiti većinu bogatstva

Otvoren testament princa Filipa: On će dobiti većinu bogatstva

Autor: | 26/04/2021

0

Kada je davne 1947. godine Elizabeti izgovarao sudbonosno „da, na računu je imao svega 12 penija. Drugim rečima, princ Filip bio je siromašan kao crkveni miš, mada je mogao da se pohvali besprekornim poreklom. Srećom, starija ćerka kralja Džordža, do ušiju zaljubljena u naočitog mornaričkog oficira grčko-danskog porekla, nije slušala dvorske savetnike koji su je ubeđivali da „on nije prilika“.

Filip je u brak doneo samo jedan kofer i ordenje iz nedavno okončanog rata. Ali, buduća britanska kraljica nije pogrešila – princ, koji je venčanjem stekao titulu vojvode od Edinburga, opravdao je poverenje i do poslednjeg daha ostao ljubav njenog života.

Pročitajte: Najtužniji rođendan kraljica Elizabeta provodi u neočekivanom društvu

Preminuo je dva meseca pred stoti rođendan. Sahranjen je skromno, kako je sam želeo, u prisustvu najbližih, a sada su britanski mediji na dnevni red izneli novu temu – njegov testament.

Kako se navodi, Filip je iza sebe ostavio bogatstvo procenjeno na deset miliona funti, koje je delom zaradio tokom karijere u mornarici, a delom kao član kraljevske porodice. Osim toga, ulagao je u nekretnine, deonice, umetnine, dobijao vredne poklone...

Testament princa Filipa - Ko nasleđuje bogatstvo? 

Kako se pretpostavlja, sva imovina pripala je njegovoj supruzi, koju će posle Elizabete naslediti njihov najstariji sin, princ Čarls, kome je pripala i titula vojvode od Edinburga. Ostatak će podeliti ćerka, princeza Ana, i njena braća Endru i Edvard.

Poznato je da će Filipova omiljena kočija i poniji pripasti njegovoj unuci lejdi Luis, ćerki princa Edvarda, tinejdžerki koja je sa dedom delila strast prema konjima. Kočija sa četiri točka od tamnozelenog aluminijuma i čelika napravljena je na osnovu Filipovih uputstava pre osam godina. Prvi put je u nju seo kada je napunio 91 godinu, a najviše je voleo da se vozi oko zamka Vindzor.

Deo imovine vojvoda je ostavio i humanitarnim organizacijama koje je podržavao.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić hellomagazin

Pročitajte još