Milan i Severina su rekli svoje, a onda je sud u Zagrebu poručio: Ovo je nedopustivo!

Milan i Severina su rekli svoje, a onda je sud u Zagrebu poručio: Ovo je nedopustivo!

Autor: | 02/12/2019

0

Nakon poslednjih Severininih izjava u medijima, Opšinski građanski sud u Zagrebu izdao je saopštenje

Severina Kojić sredinom prošle nedelje izgubila spor sa Milanom Popovićem, a privremena odluka suda je da sin Aleksandar živi sa ocem, te da se on od sada stara za njegovo zdravlje i obrazovanje.

Tim povodom u intervjuu za jutarnji.hr Severina je rekla da je sve očekivala, “samo ovo ne”, kao i da ne priznaje "njihov sud ali će ga poštovati". Ona je izrazila nezadovoljstvo prema hrvatskom sudu, kao i prema školi koju je njen sin pohađao, prozivajući ih za pristranost.

Milan Popović otkriva svoju stranu priče: Sve je moglo da bude drugačije (video)

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Severina Kojic (@severina) дана 2. Окт 2019. у 6:11 PDT

Nakon njenih izjava i omalovažavanja suda, oglasili su se upravo iz Opšinskog građanskog suda u Zagrebu. Njihovo saopštenje, koje je objavio jutarnji.hr, prenosimo u celosti.

- Medijski je prostor korišćen kako bi se obezvredio sudski integritet sudije Golub čak i na ličnoj osnovi, a kojem je namera očito i vršenje neprimerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudija donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primenu prava i svog slobodnog sudskog uverenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom deteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u porodičnim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudija kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka - socijalnih radnika, psihologa i sudskih veštaka. Odluka se donosi na temelju savesne i brižljive ocene svih sprovedenih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka deteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina - stoji u saopštenju Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

Severina i Milan: Razvod, bitka za starateljstvo, mediji, a gde je tu mali Aleksandar?

Ističe se i da:

- Sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili hteli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe deteta i stavljaju svoje lične interese ispred interesa svog deteta.

- Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korišćenja pravnih lekova. Odluke suda prvog stepena preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Porodičnog zakona i Konvencije o pravima deteta, iznošenje ličnih podataka deteta, narušavanje detetovog prava na privatnost i detetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju "oteo" dete ili je dete "dodelio" drugom roditelju." Sudovi ne otimaju niti dodeljuju decu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti detetu ili na neki drugi način krši detetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom učestvovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog deteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vreme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno da odluči, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada sudije, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava deteta je nedopustivo - zaključuje Opštinski građanski sud.

hellomagazin.rs ATA Images

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti