Sandra Perović: Utisci iz Berlina

Sandra Perović: Utisci iz Berlina

Autor: | 10/03/2012

0

Novinarka „Radio-televizije Srbije“ Sandra Perović i ove godine prisustvovala je prestižnom filmskom festivalu „Berlinale“, gde je imala priliku da vidi najnovija ostvarenja sedme umetnosti, ali i da uradi intervjue sa glumačkim zvezdama poput Salme Hajek i Klajva Ovena. Među njenim sagovornicima bili su i čuveni italijanski reditelji, braća Paolo i Vitorio Tavijani čiji je film „Cezar mora umreti“ osvojio "Zlatnog medveda" za najbolji film. Među nagrađenima se našla i Meril Strip koja je dobila priznanje za životno delo, dok su naš film „Parada“ i „Marina Abramović the Artist is Present“ dobili nagradu publike.
- Prvu veliku evropsku filmsku smotru ove godine nisu zaobišli sneg i temperatura ispod nule. Ipak, ovog puta atmosferu su zagrejali politički oštriji filmovi na temu promena u svetu, arapskog proleća, islamskog ekstremizma, neonacizma, vijetnamskog rata, 11. septembra, nuklearne katastrofe u Fukušimi, kao i tradicionalno prisustvo glumačkih zvezda: od Meril Strip, Salme Hajek, Klajva Ovena, Kristijana Bejla, Izabel Iper, Antonija Banderasa do Anđeline Džoli - počinje priču Sandra koja tvrdi da je veliku pažnju publike izazvao film „Čelična ledi“.
- Publika je bila zainteresovana za film “Čelična ledi“ sa Meril Strip koja je osvojila "Zlatnog medveda" za životno delo, a pažnju su privukli i „Glasnoineverovatno blizu“ Stivena Doldrija, kao i francuska istorijska drama “Zbogom, kraljice”, kojom je počeo Festival i koja otkriva lezbijske sklonosti Marije Antoanete, ali i kontroverzno ostvarenje “U zemlji krvi i meda”.Svakako vredna pomena je svetska premijera filma “Parada”Srđana Dragojevića koja je doživela neverovatan prijem kod publike i sjajan kod kritičara. Posle premijere, ekipa filma doživela je dvadesetominutne ovacije, a skandirano je i ime Nikole Koja - otkriva atraktivna novinarka na koju je veliki utisak ostavio i nemački film „Barbara“ Kristijana Pecolda koji je dobio „Zlatnog medveda“ za najbolju režiju.
- Radnja se odvija u vreme komunizma u bivšoj Istočnoj Nemačkoj u svetu introvertnih ljudi, gde svako može da bude špijun i gde svako čuva svoje tajne. Dopao mi se i psihološki triler “Ja, Ana“ sa Šarlotom Rempling i Gabrijelom Brnom u glavnim ulogama, briljantna španska komedija apsurda “La Chispa de la Vida” u kojoj reditelj Aleks de la Iglesija ismeva tabloidne televizije, ali i politički triler “Shadow Dancer” o nadmudrivanju pripadnika Irske republikanske armije i agenata tajne britanske službe u kome igra Klajv Oven.
Ova uspešna filmska kritičarka kaže da joj se nije dopao rediteljski prvenac Anđeline Džoli, jer je to ostvarenje primer holivudskog stereotipa u kome je sve crno-belo.
- U filmu jednu stranu čine isključivo loši, a drugu dobri momci, sve je  izbanalizovano. Sve deluje kao aktivistički pamflet koji ukazuje na to da je motivacija novopečene rediteljke bio humanitarni rad, a ne ljubav prema filmu. Stranim kritičarima nije baš najjasnije „zašto se uhvatila tematike koja Amerikancima ništa nije značilani dok je rat na Balkanu besneo, a kamoli dve decenije kasnije.“ Nemačka kritika ga takođe nije štedela, pa je, na primer, kritičar Cajtunga rekao da je „glumica svojom režijom i loše napisanom pričom upropastila film od koga se mnogo očekivalo- otkriva Perovićeva koja je boravak na Festivalu iskoristila da bi intervjuisala mnoge glumce.
- Bilo mi je veliko zadovoljstvo da intervjuišem Salmu Hajek, kao i da ponovo razgovaram sa Šarlotom Rempling, Klajvom Ovenom, ali i pomalo zaboravljenom španskom zvezdom i dugogodišnjom muzom Pedra Almodovara - Viktorijom Abril, koja mi je rekla da će ponovo zaigrati u njegovom novom filmu koji će biti posvećen ljubavi. Velikom privilegijom smatram što mi je ukazana prilika da intervjuišem i legendarnu italijansku braću Tavijani - kaže Sandra i dodaje da je u večernjim satima posećivala veoma zanimljive restorane u nemačkoj prestonici.
- Bila sam u tamošnjem najstarijem italijanskom restoranu “Ciao,ciao“, zatim u vijetnamskom“Mister Vong”, u čijoj pozadini je zanimljiva emigrantska priča, kao i u restoranuzanimljivog koncepta "Tafel runde" u kome se „jede rukama“ - zaključuje poznata novinarka.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još