Sandra Perović: Utisci iz Venecije

Sandra Perović: Utisci iz Venecije

Autor: | 25/09/2011

0

Novinarka „Radio-televizije Srbije“ Sandra Perović sedmu godinu zaredom posetila je „Filmski festival“ u Veneciji, popularnu „Mostru“, koji se krajem svakog leta održava na ostrvu Lido. Prema rečima ove iskusne novinarke, ovogodišnju, šezdeset osmu po redu „Mostru“ obeležio je dolazak mnogobrojnih holivudskih zvezda koje su promovisale svoje najnovije filmove.
- Na Festival u Veneciji dolazim od 2005. godine, kada sam shvatila da je atmosfera na njemu opuštenija i mirnija od kanske filmske smotre. Glavno stecište događanja je samo jedno mesto - hotel “Ekscelzior” na Lidu. Tu su kokteli, žurke, tu se rade intervjui. Glamura ima, ali manje nego na Azurnoj obali i ovaj festival je nekako specifičan, baš u italijanskom duhu. Čast mi je da sam bila i član međunarodnog žirija kritike na “Mostri” 2006. - počinje priču Sandra.
- Ove godine prve nedelje održavanja Festivala dokovi Lida bili su “pritisnuti” Holivudom sa svih strana. Pristigao je neverovatan broj zvezda, možda i najveći u poslednjih nekoliko godina. Za najbrojniju ekipu zvezda 68. “Mostre” pobrinuo se Stiven Soderberg, jer u njegovom filmu „Zaraza“ igraju Marion Kotijar, Met Dejmon, Lorens Fišbern, Džud Lou, Gvinet Paltrou i Kejt Vinslet. Festival će se svakako pamtiti i po glumcima koji su došli na Lido u svojstvu reditelja, a to su pre svega Džordž Kluni i Al Paćino, koji je napravio svojevrsnu posvetu kontroverznoj drami irskog pisca Oskara Vajlda “Vajldova Saloma“. Legendarnom glumcu, koji je došao u društvu atraktivne, četiri decenije mlađe pratilje, uručena je i počasna nagrada “Slava filmskom autoru“. Festival je svakako obeležila serija filmova nastalih prema romanima i pozorišnim predstavama. A pamtiće se i po negativnim stvarima, poput Madoninog nekulturnog komentara „da ne podnosi hortenzije” nakon što je na konferenciji za novinare od obožavaoca dobila jedan od najlepših mediteranskih cvetova.
Iako je kraljica popa imala gaf na konferenciji, poznata novinarka otkriva da je najveća histerija među posetiocima vladala upravo oko Madoninog drugog rediteljskog projekta “W. E.”, posvećenog poznatoj romansi između britanskog prestolonaslednika Edvarda Osmog i dvosturke američke raspuštenice Volis Simpson.
- Međutim, posle projekcije usledile su veoma mlake kritike. Već je postalo nepisano pravilo da najveće interesovanje uvek vlada oko naslova koji okupljaju zvučna glumačka imena. Bio je to slučaj sa delom slavnog kanadskog sineaste Dejvida Kronenberga “Opasan metod“ sa Kirom Najtli, Vigom Mortensenom, Vensanom Kaselom i Majklom Fazbinderom, koji je glumačko otkriće 68. “Mostre” pred kojim je briljantna karijera, kako su se svi složili. Mnogi ga već vide i kao potencijalnog novog Bonda. U centru pažnje je bila i ekranizacija čuvenog Le Kareovog krimića “Dečko, dama, kralj, špijun“ zbog novopečenog “oskarovca” Kolina Firta, ali i Garija Oldmana. “Bog masakra“ Romana Polanskog, iako kamerni film poput pozorišne drame, kakvo i jeste delo Jamine Reze “Masakar“, po kome je film snimljen, bio je gledan i hvaljen zbog glumačkog četverca Kejt Vinslet, Džodi Foster, Kristofa Volca, Džona Rejlija. Moj favorit bile su “Martovske ide“ Džordža Klunija. Reč je o inteligentnom političkom trileru koji demistifikuje mnoge mutne stvari u američkim političkim vodama.
Perovićeva je tokom boravka u Veneciji trebalo da intervjuiše holivudskog glumca i reditelja Klunija, ali je on odlučio da otkaže sve zakazane susrete sa novinarima iz straha da mu ne postavljaju pitanja o raskidu sa koleginicom Elizabetom Kanalis.
- Strahovao je da će ga radoznali novinari, a pre svega Italijani, ispitivati o privatnom životu, pa je odlučio da otkaže sve intervjue. Inače, ove godine sam imala prilike da razgovaram sa „oskarovcem” Filipom Simorom Hofmanom, Polom Đamatijem i Marisom Tomei, protagonistima Klunijevog filma. Intervjuisala sam i kultnog reditelja, majstora spektakla Džona Vua, slavnog ruskog režisera Aleksandra Sokurova, Radeta Šerbedžiju, koji je ujedno bio i jedina zvezda sa prostora bivše Jugoslavije u Veneciji. Po četvrti put sam se srela i sa Monikom Beluči - otkriva ova uspešna dama i kaže da je slavna Italijanka podjednako lepa u prirodi, kao i na filmskom platnu.
- Nas dve smo se prvi put srele takođe u Veneciji, i to baš 2005. godine kada sam prvi put izveštavala sa “Mostre”. Monika je tada sa Metom Dejmonom promovisala film “Braća Grim“ gde je igrala kraljicu ogledala. Sa svojih četrdeset sedam godina još izgleda fantastično. Budući da u najnovijem ostvarenju “Vrelo leto“, u režiji francuskog veterana Filipa Garela, igra zavodnicu koja je u vezi sa znatno mlađim muškarcem, pitala sam je da li se plaši starenja. Odgovorila je odrično, rekavši da je to normalan proces, da je ona majka dvoje dece koja rastu, te da je logično da ona ima sve više godina. Smatra da s godinama glumice dobijaju šansu da reditelji u njima prepoznaju i neke druge kvalitete koje do tada nisu. I dok su svi zadivljeno pričali o lepoti italijanske glumice, malo njih je imalo reči hvale za njen novi film, koji je na novinarskoj projekciji ispraćen s podsmehom i zvižducima. U novom ostvarenju, koje je u Veneciji dobilo katastrofalne kritike, Monika ima i nekoliko provokativnih scena, sto je izazvalo veliku pažnju medija. Među fotografima se pričalo da je bila jako ljuta i nervozna zbog loših reakcija i da nije htela dugo da pozira dok se potpisivala u “Lancia” baru na velikoj flaši “Moet & Chandon".
- Moje iskustvo je narednog dana, na intervjuu, bilo potpuo drugačije. Bila je nasmejana i raspoložena da priča o svemu. Upitala sam je da li ponekad oseća neprijatnost dok snima scene u kojima je obnažena, na šta je odgovorila da s tim nema apsolutno nikakvih problema i da te scene na velikom platnu deluju lepo i romantično. U suprotnom ne bi ni prihvatala takve uloge. Naglasila je i da beskrajno veruje rediteljima koji je angažuju jer se maksimalno trude da je zaštite i kao ženu i kao glumicu.
Veliki festival poput „Mostre“ nije mogao da protekne bez glamuroznih žurki, na koje su dolazili posetioci Festivala, a mnoge od prestižnih partija posetila je i Sandra Perović.
- Stecište glavnih događaja bio je prostor koji, po tradiciji, zakupi kompanija „Lancia“. Na njihovoj terasi, koja je bila veća nego ikada, smenjivale su se zvezde, tu su davale intervjue i uveče dolazile na zabave. Na zvaničnim žurkama zvezde se nisu preterano zadržavale, poput Gerija Oldmana koji je, na primer, na prestižnoj “Vanity fair“ žurki izrazio želju da što pre ode u Čiprijani. Zanimljiva je bila žurka jednog od najpoznatijih filmskih magazina “Variety“, kao i parti organizovan posle projekcije italijanskog filma “Ja sam Li“, u kome glumi Rade Šerbedžija. Lokacija je bila “Isola della Cerosa” gde se nalazi nautički klub u čijim je prostorima napravljena prava italijanska fešta - zaključuje Sandra.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još