Šešir profesora Koste Vujića: Rad i druženje u čaršiji Tešnjar

Šešir profesora Koste Vujića: Rad i druženje u čaršiji Tešnjar

Autor: | 02/10/2011

0

Nedugo pošto je pala poslednja klapa serije „Nepobedivo srce“, Zdravko Šotra je započeo rad na novom projektu. Ovoga puta režiser koji je na filmsko platno i televizijski ekran doveo dela Stevana Sremca i Mir Jam u saradnji sa „Košutnjak filmom“ rešio je da uradi remejk televizijske drame „Šešir profesora Koste Vujića“, nastale po motivima romana Milovana Vitezovića. Šotra će priču o legendarnom profesoru Prve beogradske gimnazije i njegovim učenicima pretvoriti u film. Pre četrdeset godina lik Koste Vujića dočarao je legenda jugoslovenskog glumišta Pavle Vuisić, dok će ovoga puta njega zaigrati Aleksandar Berček. Pored njega u ovom ostvarenju igraju i Vojin Ćetković, Ivan Bosiljčić, Predrag Ejdus, Vesna Čipčić, Dragan Jovanović, Miloš Biković, Branimir Brstina, Nebojša Dugalić i još mnogi.
Odnedavno odabrana ekipa nalazi se u valjevskoj čaršiji Trešnjar, nastaloj još u turska vremena, a koja se proteže duž desne obale Kolubare, gde se snimaju kadrovi. Stara trgovačka i zanatska četvrt odabrana je kao najbolja lokacija koja će uz pomoć scenografa dočarati Beograd iz devetnaestog veka, doba u koji je smeštena radnja priče. U tom istom ambijentu Zdravko Šotra je snimao pojedine kadrove filma „Ivkova slava“, pa mu nije dugo trebalo da odabere najidealniju destinaciju za svoje novo delo.
- U novom scenariju, proširenom u odnosu na onaj po kojem je 1971. godine snimljen istoimeni televizijski film, više mesta dobili su maturanti slavne generacije iz 1885. godine, u kojoj su bili Jovan Cvijić, Mihailo Petrović - Mika Alas i Jakov Jaša Prodanović, kojima je profesor Vujić bio razredni starešina. Prošlost uvek izgleda bolje. Međutim, ova drama je vrlo relevantna priča, jer su glavni junaci ljudi koji su Srbiju povukli ka Evropi. Dok radimo, sve vreme je tu oreol Pavla Vuisića, tako da je velika odgovornost na nama. Jedini iz glumačke ekipe koji treba da ima tremu jeste Berček. Rekao sam mu da je dobro što on uzima u obzir to da je Paja ostavio tako dubok trag, ali da će i on napraviti jednog novog, drugačijeg Vujića, isto tako dobrog - kaže Šotra.
Istaknutom glumcu Aleksandru Berčeku posebno se dopao ambijent u kojem radi. Svoje oduševljenje Tešnjarom podelio je sa stanovnicima Valjeva.
- Čuvajte ovo kao oči u glavi. U Bugarskoj postoji sličan grad u koji hrle filmske ekipe iz celog sveta.
Aleksandar Berček do detalja je proučio lik koji će dočarati, a rad sa mladim, talentovanim glumcima pričinjava mu zadovoljstvo.
- Profesor Vujić je bio dragocen čovek, jer je svoje đake terao da misle svojom glavom. U ono vreme jedne divne, konzervativne Srbije, davao je dovoljno slobode đacima, a oni, radoznali i talentovani, sami su mogli da donose zaključke. Znali su da misle, a on im nije smetao da to što misle i kažu - kaže Berček.
Uloga Mike Alasa, čuvenog matematičara i zaljubljenika u ribolov i violinu poverena je glumcu Milošu Bikoviću.
- Počastvovan sam što sarađujem sa Šotrom. Brzo se radi, a ekipa glumaca je odlična. Vojina Ćetkovića poznajem odranije, zajedno smo radili „Montevideo“, a Aleksandar Berček me je oduševio. Nije nametljiv kada su saveti nama mlađim glumcima u pitanju, ali ukoliko vidi da grešimo, dovoljne su mu dve reči da nam ukaže na to. Mika Alas je istorijska ličnost, mnogo sam istraživao o njemu, ali je u ovom trenutku za mene fiktivna osoba koju moram da dočaram. Svestan sam da ne mogu to da uradim autentično. Lepo se družimo u pauzama koje smo uglavnom koristili da pratimo mečeve Novaka Đokovića na „US openu“, a uzbudljivo je bilo dok smo gledali finale. Nismo previše slavili, ali nas je sve obradovao - kaže Miloš Biković.
Posle Valjeva, ekipa se seli u Beograd, potom u Vršac, a film bi trebalo da bude završen do kraja godine. U planu je da tokom 2012. godine od kadrova bude napravljena i serija.

Piše: Sandra A. Rilak

Foto: „Košutnjak film“

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti