Doktorka kojoj se veruje: Savete Katarine Bajec za negu duha i tela usvojićete već danas

Doktorka kojoj se veruje: Savete Katarine Bajec za negu duha i tela usvojićete već danas

Autor: | 18/12/2021

0

 

Katarine Bajec – Lekcije o lepoti i zdravlju

Zahvaljujući emisiji “Zdravo misli”, doktorka Katarina Bajec brzo je stekla veliku popularnost, a pre svega status “osobe od poverenja”. Njeni saveti o zdravlju, potkrepljeni razgovorima sa eminentnim stručnjacima, pažljivo se slušaju i poštuju. Imajući u vidu da pleni negovanim izgledom i zavidnom figurom, više je nego kompetentan sagovornik na temu nege, pravilnog načina ishrane i bavljenja sportom. Da su godine samo broj koji ne predstavlja nikakvo ograničenje svedoči i činjenica da se Katarina, koja je zakoračila u četrdesete, priprema da ispuni davnašnju želju ‒ da istrči maraton.

Pročitajte: Sinovi su njegova najveća snaga - Muž Katarine Bajec život je poklonio medicini, sve je učinio da spase život Zorana Đinđića

Zoran Lončarević

 

Da li proizvode za negu lica i tela menjate u skladu sa godišnjim dobom?

‒ Moja nega je vrlo slična i zimi i leti. Imam suvu kožu, tako da hranljive hidrirajuće kreme koristim cele godine.

Kako počinje vaš bjuti-dan?

‒ Osmehom. Duboko verujem da nema prave i zdrave lepote bez istinskog osmeha.

Da idete na duži put, na koji možete da ponesete samo jedan kozmetički proizvod, šta biste spakovali?

‒ Ako je reč samo o jednom, onda definitivno pasta za zube. Osmeha se ne odričem ni po koju cenu, a zdravlje i higijena zuba su preduslov za to. Moj stomatolog, prim. dr Dejan Lisjak, voli da citira Migela de Servantesa: „Svaki zub u glavi vredniji je od bilo kog dijamanta“. Slažem se u potpunosti.

Pročitajte: Katarina Bajec nije pristalica strogih dijeta, a vitku liniju duguje ovome

Zoran Lončarević

 

Podrazumeva li vaš televizijski angažman češće i intenzivnije šminkanje u odnosu na period od pre nekoliko godina?

‒ Da, i još se teško navikavam na to jer se privatno skoro uopšte ne šminkam.

Da li ste zbog toga promenili neke rituale nege u večernjim satima koji uključuju preparate za skidanje šminke i oporavak kože?

‒ Sada taj “ritual pre odlaska na spavanje” traje značajno duže nego ranije. Za skidanje šminke koristim micelarni rastvor “Bioderma Sensibio”, koji uklanja i najjaču šminku, a pri tom ne iritira moju osetljivu kožu. Potom na red dolazi nega linijom proizvoda francuske kuće “Eneomey”: od pene za umivanje, preko seruma i kreme, do fantastičnih hijaluronskih maski koje mi u potpunosti oporave kožu.

Imajući u vidu da ste oftalmolog, verujemo da negi područja oko očiju pridajete poseban značaj.

‒ Prva stvar kojoj poklanjam pažnju jeste adekvatno čišćenje i skidanje šminke. Tek posle toga na red dolaze serum i krema za deo oko očiju.

Zoran Lončarević

 

Možete li sa našim čitateljkama da podelite neka iskustva iz ordinacije koja se tiču uzročno-posledične veze između načina šminkanja i zdravstvenih problema?

‒ Održavanje higijene područja oko očiju od najveće je važnosti iako žene to često zanemaruju. Nije retkost da se zapuše izvodni kanali lojnih žlezda na kapcima i formira halacion, u narodu poznatiji kao čmička, usled neadekvatnog skidanja šminke. Prilikom profesionalnog šminkanja, korišćenje zajedničkih četkica i maskare nikako ne savetujem da ne bi došlo do infekcije. Žene koje nose kontaktna sočiva posebno moraju da obrate pažnju kako na šminkanje, tako i na skidanje šminke i adekvatnu higijenu.

Koji kozmetički tretmani su po vašoj meri?

‒ Niz godina negu lica prepuštam dr Biljani Đurđević i dr Saši Mišeljiću. Moji omiljeni tretmani, koji su sastavni deo moje mesečne nege, su „Hydrafacial“, posle koga je koža čista i fantastično mekana, zatim dubinska hidratacija hijaluronom i „laser za sve“ ‒ „Aerolase“. Postoji još jedan, meni podjednako omiljen, a tiče se kose. Zove se metal detoks i preporučujem ga svakom ako želi sjajnu i negovanu kosu. Inače moja kosa i Duška Bogataj druže se i neguju neverovatnih 25 godina. A boja, za koju me, inače, svi pitaju, delo je opet moje Duške i veštih ruku Marije Mandić.

U čemu je tajna vaše fantastične linije? Ima li mesta odricanju od zalogaja koje volite?

- Deo tajne leži u genetici. Građom podsećam na tatu, koji nikada nije imao probleme sa viškom kilograma. Pored genetike, mislim da je redovno bavljenje nekim oblikom fizičke aktivnosti presudno. Odmalena sam se bavila sportom i to me je u velikoj meri formiralo. Odricanje kod mene uglavnom ne postoji. Više je reč o zdravim izborima i umerenosti.

Boško Karanović

 

Katarina Bajec - Umerenost je ključ zdravlja

Dozvoljavate li sebi “opravdanja” tipa “pada kiša, danas ne moram na trčanje”? Jeste li disciplinovani po tom pitanju?

‒ Ne bih mogla da zamislim svoj dan bez jutarnjih treninga sa prijateljicom i trenerom Milicom Jagodić. Sa malim prekidima zbog moje i njene trudnoće, zajedno se budimo svako jutro već sedam godina. Fizička aktivnost je sastavni deo mog života od malih nogu. Sport je moja velika ljubav. Nikada nisam trenirala radi fizičkog izgleda, već zbog neizmernog zadovoljstva koje dobar trening i saznanje da si pomerio neku svoju granicu pruža. Za mene, opravdanja kada je trening u pitanju ne postoje. To moja Milica najbolja zna. (smeh) Ove godine se ozbiljno pripremamo za maraton koji mi je stara želja.

I eto još jedne poruke svima koji će, kao alibi za fizičku neaktivnost, reći: “Nije to za mene, nemam više 18 godina”.

‒ Ima jedna fenomenalna rečenica Volta Diznija: "Smeh je bezvremen. Mašta nema godine, a snovi su zauvek." S obzirom na to da ja ne brojim godine, već samo osmehe i trenutke za pamćenje, idem ka tome da postanem bezvremena. (smeh)

Šta biste poručili ženama koje na svoju ruku pribegavaju dijetama ili se pridržavaju programa ishrane koji je njihova prijateljica dobila od nutricioniste?

‒ Uvek naglašavam da nisam pristalica restriktivnih režima. Možda i daju trenutne rezultate, ali na duge staze nisu dobri za celokupno zdravlje. Često viđam ozbiljne hormonske disbalanse i neregulisane glikemije posle restriktivnih režima i različitih programa ishrane bez kontrole lekara. Umerenost je ključ zdravlja, a ne odricanje. Smatram da svaka promena u ishrani treba da bude po savetu lekara i u dogovoru sa njim. Često o tome razgovaram sa kolegama, i slažemo se da je problem što svako misli da zna sve o zdravlju, iako nije završio medicinu. Lekar je jedini koji na pravi način organizam sagledava kao celinu i obraća pažnju na sve delove te celine. Jednostavno, nije sve za svakog.

Koje mirisne note birate na pragu zime?

‒ Parfemi su moja slabost. Svaki koji imam u meni budi posebnu emociju i čuva neka posebna mesta i događaje od zaborava. Kap, dve su dovoljne da se ta sećanja osveže. Ove zime ostajem u notama "Maison Francis Kurkdjian".

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti