Ovo su najzdravije namirnice za vašu kožu i kosu

Ovo su najzdravije namirnice za vašu kožu i kosu

Autor: | 29/11/2018

0

Zdrava i blistava koža i kosa zavise od onoga što unosimo u svoj organizam, podjednako kao i od onoga što nanosimo na svoje telo. Zato otkrivamo pet namirnica bogatih antioksidansima čije svakodnevno konzumiranje ima snažan uticaj na lepotu i mladolikost, kao i novu liniju prirodne kozmetike koja će vam pomoći da na najbolji način kožu i kosu negujete spolja.

Prvo, šta su uopšte antioksidansi i zašto su nam oni potrebni? U pitanju su moćni molekuli koji popravljaju štetu izazvanu zagađenjem, stresom, lošom ishranom. Antioksidansi su “dobri momci” koji zaustavljaju “loše momke” – slobodne radikale, odgovorne za ubrzavanje procesa starenja kože i kose. Neki od najpoznatijih antioksidanasa su vitamini A, C i E, pa ako želimo ishranom da utičemo na izgled kose i kože, treba da izaberemo namirnice koje ih sadrže u velikim količinama.

Foto: Unsplash

1. Avokado

Ovo voće je bogato dobrim masnoćama koje su veoma važne za zdravlje kože i kose. Antioksidansi iz avokada pomažu u borbi protiv znakova starenja i sprečavaju upalne procese na koži, a ublažavaju i oticanje. Visoki nivoi vitamina E i B deluju na ćelijskom nivou čineći kosu snažnom.

2. Kurkuma

Začin prijatnog ukusa sadrži čudesni sastojak, kurkumin, veoma moćan antioksidans. Zahvaljujući antioksidativnim i antiinflamatornim dejstvima, kurkuma uklanja višak masnoće iz kože i ubija bakterije koje izazivaju akne i bubuljice. Pronađite načine da je u što većim količinama unosite ishranom (pripremite mleko sa kurkumom, napravite namaz, dodajte je kao začin različitim jelima). Pripazite samo da nakon pripreme specijaliteta sa kurkumom dobro isperete ruke, pošto ostavlja tragove intenzivne žute boje.

3. Borovnice

Jedan su od najboljih izvora antioksidanasa. Potpomažu pravilnu cirkulaciju, posebno u predelu glave, što stimuliše rast kose. Ukoliko se redovno konzumiraju, delotvorne su u popravljanju štete nanete koži sunčevim zračenjem. Uživajte u borovnicama i van sezone, tako što ćete zamrznute plodove dodati u toplu ovsenu kašu ili smuti.

4. Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće poput zelene salate, spanaća i kelja bogato je fitonutrijentima, koji sadrže antioksidanse i imaju antiinflamatorna svojstva. Vitamin C iz lisnatog povrća podstiče proizvodnju kolagena što kožu čini elastičnijom, otpornijom i mladolikijom. Antioksidansi utiču na snažniju kosu, manje sklonu lomljenju i štite je od štete izazvane sunčevim zračenjem.

5. Slatki krompir (batat)

Ova namirnica, kod nas još uvek nedovoljno zastupljenja na trpezama, moćna je kombinacija nutrijenata. Između ostalih, sadrži vitamine A, C i mangan te stabilizuje nivo šećera u krvi i pozitivno utiče na moždane funkcije. Slatki krompir je bogat i beta-karotenom, pigmentom neophodnim za zdravlje očiju, koji ujedno ima funkciju i prirodnog blokatora štetnog sunčevog zračenja, što je neprocenjivo u borbi protiv bora!

A šta naneti na kožu i kosu?

 

Pored onoga čime hranimo svoju kožu i kosu iznutra, veoma je važno i kakve kozmetičke preparate na nju nanosimo. Upravo zato nas je obradovalo što je na naše tržište stigao novi brend prirodne kozmetike, bogate zdravim uljima.

Glavna odlika novog brenda Nature Box su 100 odsto hladno ceđena veganska ulja avokada, kajsije, kokosa, badema i makadamije, a njihova upotreba predstavlja spoj efikasne nege i dobrog osećaja, spolja i iznutra. Posebnost nove Nature Box kozmetičke linije jeste odsustvo silikona, veštačkih boja, sulfata, kao i parabena.

Nature Box se sastoji od pet linija proizvoda za negu kose i kože, sa hladno ceđenim uljima avokada, kokosa, kajsije, badema i makadamije, koja nisu rafinirana ni prerađena, te su svi njihovi dragoceni vitamini, antioksidanti i zdrave masne kiseline sačuvani. Hladno ceđena ulja u Nature Box proizvodima štite kožu od isušivanja, neguju i čine kožu i kosu zdravom i neverovatno mekom na dodir.

Hellomagazin.rs Unsplash/Promo

Slične Vesti

Najnovije vesti