Čarobna glina: Otklanja umor i toksine, koži vraća tonus - i to nije sve

Čarobna glina: Otklanja umor i toksine, koži vraća tonus - i to nije sve

Autor: | 05/05/2020

0

Glina je stigla iz dubine zemlje da vam otkrije svoje moći. Otklanja umor, stres i toksine, čisti pore, smiruje upale, koži vraća tonus - i to nije sve

Zahvaljujući čudesnim svojstvima, primeni i efektima, kako estetskim tako i regenerativnim, glina je još u davnim vremenima uvrštena među najdragocenije sastojke narodne medicine.

O njenoj lekovitosti prvi je pisao Hipokrat, čije je stavove kasnije potvrdila i zvanična nauka. Brojna istraživanja i studije o delotvornosti dali su fantastične rezultate, te stoga ne čudi što su gotovo sve kozmetičke kuće uvrstile glinu u svoj asortiman.

Danas je ovo prirodno bogatstvo zastupljenije nego ikada - od proizvoda za negu kože i kose, do preparata za regeraciju povređenog tkiva.

Glina - bela, zelena i crvena u najširoj upotrebi

Pre nego što joj poklonite poverenje, važno je da znate da postoji više različitih vrsta gline. U najširoj upotrebi našle su se bela, zelena i crvena. Prva je najdelotvordnija za suvu kožu, druga se koristi oralno, a pomaže i mešovitoj i masnoj koži, dok je treća pogodna za svaku vrstu primene.

Pročitajte: Tajna savršenog tena- Lista najboljih i najzdravijih namirnica za blistavu kožu lica

U kozmetologiji glina je najširu upotrebu pronašla u maskama koje smiruju upale, efikasno čiste pore, uklanjaju akne i mitisere, sprečavaju pojavu crvenila i fleka, utiču na stvaranje elastina i kolagena koji poboljšavaju tonus kože i čine da ona izgleda zdravije i mlađe. Osim toga, glineni prah koristi se kao sredstvo za izbeljivanje zuba, koje ujedno ojačava gleđ i desni.

Pročitajte: Pojačajte dejstvo sunčanja -Za savršen preplanuli ten (foto)

Zbog izuzetne moći upijanja odlična je za detoksikaciju organizma, kako spolja tako i iznutra, pa se koristi i u formi čarobnog napitka.

Pomešana sa vodom, glina postaje jedan od najefikasnijih, najbezbednijih, najlakših i najjeftinijih načina da se oslobodite nagomilanih toksina, jer skuplja štetne materije i masnoće, a ne zadržava se u telu.

Iako je primena krajnje jednostavna, s obzirom na to da postoje različite vrste gline i da svaka ima drugačije dejstvo pre upotrebe važno je konsultovati se sa stručnjacima i povesti računa o trajanju tretmana.

Ukoliko vas je ovaj tekst podstakao da se pozabavite svojim zdravljem uz pomoć ovog prirodnog blaga, kao dodatno ohrabrenje može da posluži informacija da je upravo period godine pred dolazak proleća idealan da organizam okrepite čudesnim napitkom od gline.

Glina u službi lepote

Maske, obloge i pakovanja od gline smiruju upale kože, odstranjuju akne, mitesere, sprečavaju crvenilo i fleke. Takođe poboljšavaju formiranje kolagena i elastina koji su važni za što duži izgled mlade i sveže kože.

– Pomešati 2-3 kašičice gline sa nekoliko kapi limunovog soka i negazirane mineralne vode da se dobije homogena smesa. U nju se može dodati i maslinovo ili bademovo ulje. Smesu naneti na čisto lice i držati 20-30 minuta. Umiti lice negaziranom mineralnom vodom i naneti hidratantnu kremu.

Pročitajte: U čemu je tajna savršenog tena Anđeline Džoli

– Kadu za kupanje napuniti vodom temperature 38ºC i dodati tri do četiri kašike gline. U kadi treba ostati najviše 15 minuta. Ovakva kupka ima izuzetno blagotvorno delovanje na čitav organizam jer relaksira, otklanja umor i stres.

– U kombinaciji sa maslinovim uljem, glina služi za regeneraciju iskrzale i oštećene kose i protiv njenog opadanja.

– Ukoliko glineni prah nanesete na četkicu za zube i koristite kao pastu, izbelećete zube i ojačati zubnu gleđ i desni.

 

Deana Đukic Getty Images

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti