Jo-jo efekat najpopularnijih dijeta

Jo-jo efekat najpopularnijih dijeta

Autor: | 03/12/2011

0

Ukoliko verujete da ćete svoje telo dovesti u top formu strogim dijetama i preskakanjem obroka - varate se. Do željenih kilograma možete doći i sa pet obroka dnevno. Nije problem u vrsti namirnica već u njihovoj količini. Za mršavljenje je važno da jedete gotovo sve u umerenim porcijama i da redovno vežbate.
Američki nutricionisti bavili su se nedostacima najpopularnijih dijeta i objasnili zbog čega su one tako nedelotvorne. Prema njihovim saznanjima, jedina prava formula za trajno gubljenje kilograma i za zadržavanje željene težine je promena životnih navika i izbalansirana ishrana.
Atkinsova dijeta - Zabranjuje konzumiranje hleba, testenina, krompira i svih ugljenih hidrata jer oni, prema tvrdnjama autora ove dijete, imaju najviše zasluga za gomilanje kilograma. Mnogima je ona omiljena pošto im ovakav režim ishrane dozvoljava da bez ograničenja jedu meso, sir, jaja, maslac…
Nedostatak ove dijete je gubljenje vode i mišićne mase, dok procenat masti u telu ostaje isti. Pošto organizmu nedostaju voće, žitarice, vlakna i vitamini,  povećava se rizik od osteoporoze. Zbog unosa zasićenih masnih kiselina koje zapušavaju arterije ujedno se povećava mogućnost pojave srčanih bolesti.
Dijeta po krvnim grupama - Specifičan režim ishrane podrazumeva unos određenih vrsta namirnica koje su kompatibilne s vašom krvnom grupom. Dakle, konzumiranje hrane koja ne odgovara vašim krvnim ćelijama ima isti efekat kao i transfuzija s pogrešnom krvnom grupom. U organizmu tada, tvrde autori ove dijete, nastaje pravi haos. Lektini, belančevine koje se vezuju s molekulima šećera, ulaze u krvotok i uzrokuju začepljenje krvnih sudova, što izaziva različite zdravstvene probleme.
Ovaj način mršavljenja nije naučno utemeljen, jer krvna gurpa nema veze sa sposobnošću tela da sagoreva masne naslage. U zavisnosti od krvne grupe zabranjen je unos hrane bogate antioksidantima, vitaminima i mineralima.
Dijeta sa čorbom od kupusa - Za samo sedam dana može da seizgubi i do deset kilograma, pa je normalno što se mnogi pridržavaju ove stroge, niskokalorične dijete. Jednostavno se drži, pošto je potrebno jesti čorbu od kupusa nekoliko puta dnevno, uz još neke namirnice, koje se menjaju iz dana u dan. Dijeta se ponavlja u ciklusima - drži se sedam dana, a onda se pauzira dve nedelje. Ovakav režim slabljenja ugrožava organizam pošto je unos kalorija ograničen na manje od hiljadu dnevno. Telo je u takvim uslovima prisiljeno da živi samo na vlaknastoj hrani i vodi, pa je stalni osećaj gladi neminovan. Tokom dijete praktično se ne unose belančevine i masti, a ograničeno je i uzimanje vitamina i minerala. Gubitak težine očitava se u gubitku vode i mišićne mase, dok se procenat masti u organizmu ne menja. Javljaju se i neke nuspojave, poput dijareje, vrtoglavice, bolova u želucu ili nadutosti.
Tečne dijete -Kod ovakvog režima mršavljenja čvrsta hrana se menja tečnim obrocima, koji se sastoje od šećera, nemasnog mleka u prahu, vlakana, vitamina i minerala. Dozvoljeni su frapei i mali niskokalorični obroci.
Dijeta je veoma teška i normalno je da nećete biti zadovoljni. Istraživanja su pokazala da tečna hrana ne napuni želudac kao čvrsta, a frape i mali niskokalorični obroci nemaju dovoljno vlakana koji stvaraju bar prividni osećaj sitosti. Ova niskokalorična dijeta, u kojoj se celodnevni unos kalorija ponekad ograničava na sedamsto jedinica, iscrpljuje telo, izaziva dehidrataciju i loše utiče na bubrege.
Siti i u formi bez gladovanja
Danas više od milion i po Francuskinja tvrdi da je dijeta koju je osmislio doktor Dukan, po kome je i dobila naziv, delotvorna i da ima dugoročne rezultate. Na Dukan dijeti bile su brojne slavne ličnosti, čak i Žizel Bindšen i Dženifer Lopez.
Ova dijeta se sastoji od četiri programa ishrane koji se sprovode neposredno jedan iza drugog. Na početku se dramatično brzo mršavi, potom sledi jednostavan režim ishrane, čime se sprečava vraćanje kilograma. Sve četiri faze odlikujeto što se jedan dan u nedelji ne jede ništa osim proteina.
Prva faza počinje kratkom i oštrom fazom napada na masno tkivo, kada se jede posna teletina, govedina, piletina, ćuretina, riba i školjke, jaja, dozvoljeni su i mlečni proizvodi bez masti. Ova faza ne bi trebalo da trajeduže od deset dana i gubi se tri do pet kilograma.
U drugojfaziu dijetu se uvodi nezrnasto povrće i jede se svakog drugog dana sa proteinskom hranom iz prve faze. Svaki drugi dan ostaje čisto proteinski kao i u prvoj fazi. Velika količina sveže vode je obavezna. Ova faza traje dok se ne dostigne željena težina.
Sledi faza konsolidacije u kojoj je svakog dana dozvoljena jedna porcija voća, dve kriške integralnog hleba i 150 grama sira. Dva puta nedeljno dozvoljeno vam je da jedete hranu koja sadrži skrob, kao što su krompir, pirinač ili druga žita. Proteini su i dalje osnova ishrane. Pored toga, dva puta nedeljno, možete da jedete obrok koji poželite, uključujući vino i desert. Faze konsolidacije trebalo bi se pridržavati četiri dana za svaki izgubljeni kilogram  u prethodnim fazama. Ako ste, na primer, izgubili osamkilograma, trebalo bi je slediti trideset dva dana.
Poslednja je faza stabilizacije, kada normalno jedete, ali se nastavlja sa praksom da sejedan dan u nedelji posveti samo konzumiranju proteina. Ovoga se morate pridržavati kako vam se masne naslage ne bi vratile.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti