7 najvećih mitova o pranju hrane

7 najvećih mitova o pranju hrane

Autor: | 17/05/2015

0

Da li je potrebno prati organsku ili domaću hranu, da li je neophodno ljuštiti sve povrće i prati ga čim ga kupimo...

Većina voća i povrća koje konzumiramo je bezbedno nakon brzog ispiranja, ali postoji dosta zabune u vezi sa njihovom bezbednošću. Odradili smo domaći i otkrili neke mitove koji više nisu tačni.

Potrebna vam je skupocena sprava za pranje hrane

Kreatori posebnih sprava koje obećavaju temeljno pranje voća i povrća tvrde da one ubijaju najviše bakterija, međutim, istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Mejnu pokazalo je da je obična voda iz česme podjednako efikasna.

Kada se proizvod temeljno ispere, voda može da ubije 98 odsto bakterija

Ukoliko vas brine kvalitet vode u vašem domu, možete koristiti destilovanu vodu, a možete napraviti i sopstveno sredstvo za čišćenje mešajući jednu četvrtinu sirćeta sa tri četvrtine vode, ali sirće može promeniti ukus hrane koju perete.

Ne morate da perete organske proizvode

Organske farme se trude da njihovi proizvodi budu bezbedni, ali samo pomislite na sve ljude koji ih u prodavnici dodiruju kako bi za sebe izabrali pravi. Čak i organske farme sa pažljivo kontrolisanim uslovima rada ne mogu da garantuju da njihov proizvod neće biti kontaminiran na putu ili u samoj prodavnici.

...a ni domaće

Iako većina ljudi koji kod kuće uzgajaju voće i povrće vole da ga pojedu čim ga uberu, ipak bi ga prvo trebalo oprati. Pranje možete izbeći jedino ukoliko ste sigurni u zemlju u kojoj uzgajate vaš proizvod i zalivate je pijaćom vodom, ali i tada je dobra ideja prvo ga oprati.

Trebalo bi još jednom oprati unapred opranu i zapakovanu zelenu salatu i spanać

Sem u retkim situacijama, ovo povrće je veoma bezbedno. Naravno, možete ga ponovo oprati ali pazite da već čist proizvod ne izložite nečistoćama koje možda vrebaju u vašoj kuhinji. Površina na kojoj ste možda pripremali meso može proizvod zaraziti bakterijama.

Sve povrće sa ljuskom treba oljuštiti

Ne morate da ljuštite tikvicu, ali bi trebalo da kupite četku kojom ćete očistiti njenu površinu. Ukoliko gulite voće i povrće, ipak bi trebalo da ga prvo operete pošto zapravo možete preneti bakterije sa spoljašnje strane u unutrašnjost tokom guljenja.

Voće i povrće treba oprati čim ga donesete kući

Bakterije se mogu razvijati i dok je hrana smeštena u frižideru, tako da je najbolje proizvod oprati neposredno pre njegovog korišćenja. Pranje voća i povrća pre njihovog smeštanja u frižider zapravo može ubrzati njihovo kvarenje.

Buđ je kraj sveta

Ukoliko je buđ preko celog prozivoda, obavezno ga bacite. Međutim, ukoliko je buđ na maloj površini tvrde kore na voću ili povrću, onda možete iseći samo taj deo. Ukoliko je u pitanju mekan proizvod, poput paradajza, bacite ga.

Izvor: 24sata.rs

Foto: freedigitalphotos.net/by marin

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još