Nećete verovati: Ovde žive dva penzionera (foto)

Nećete verovati: Ovde žive dva penzionera (foto)

14/06/2022

2

Stan za penzionere oduševio

Projekat nazvan Sausalito Outlook potpisuje studio Feldman Architecture, kojeg je penzionisani bračni par angažovao na renoviranju svoje kuće. Reč je o građevini iz 70-ih godina prošlog veka koja se nalazi u gradiću Sausalito, nadomak San Franciska, s kojim ga spaja čuveni Golden Gejt. Ključnu ulogu u dizajnu enterijera odigrala je lokacija kuće, koja je smeštena na padini i ima fantastičan pogled na zaliv San Francisko.

Pročitajte: Uređenje stana - Dom za modernu porodicu

Joe Fletcher

 

U zatečenom stanju, ovoj četvorospratnici je, prema rečima vlasnika, nedostajalo karaktera. Od arhitekata su tražili da se atraktivna pozicija što bolje iskoristi, kao i da se obezbedi prostor za odlaganje, ali i izlaganje njihove bogate kolekcije knjiga, gramofonskih ploča i vintidž Coca-Cola boca. Na pomenuti zahtev projektanti su sjajno odgovorili, te je gotovo čitav front kuće okrenut ka moru zastakljen, a pejzaž je postao sastavni deo enterijera.

Joe Fletcher

 

S obzirom na to da je reč o objektu na strmom terenu, čitava jedna fasada je blokirana padinom, a pristup i ulaz u kuću nalaze se na najvišem nivou. U novoprojetkovanom stanju raspored funkcionalnih celina po vetikali nije menjan, a najveće intervencije pretrpela je druga etaža, koja je pretvorena u multimedijalni prostor za zabavu.

Pročitajte: Fantastična porodična kuća na japanski način

Joe Fletcher

 

Na pomenutoj drugoj etaži u provobitnom stanju nalazile su se dve spavaće sobe. Jedna od njih pretvorena je u open-space biblioteku, u kojoj su svi zidovi od poda do plafona prekriveni policama za knjihe. U središtu prostora je pregradna polica koja deli kutak za sedenje od mini-bara, i koja je polsužila kao mesto za izlaganje Coca-cola boca. Niša u uglu poslužila je kao kutak za odlaganje gramofonskih ploča. Međutim, glavni element koji ovom prostoru daje karakter jesu staklena klizna vrta koja otvaraju pogled ka zalivu i vode na raskošnu terasu sa kaminom. Druga spavaća soba preuređena je u kućnu teretanu.

Joe Fletcher

 

Joe Fletcher

 

Joe Fletcher

 

Joe Fletcher

 

Na četvrtoj, najvišoj, nlazi se ulaz u kuću, a ovde su smeštene i dnevna soba i kuhinja s trpezarijom. Prostorija u kojoj se nalazi dnevni boravak isturena je u odnosu na ostatak fasade, te je sa tri strane okružena staklenim površinama, pri čemu dve bočne vode na dve manje terase. Kuhinja je smeštena u prostoriji na uglu, tako da je i ona lepo osvetljena, a zbog prozora koji je okružuju sa dve strane, opremljena je samo elementima za odlaganje ispod radne ploče. U središtu ove prostorije smešten je beli trpezarijski sto sa crvenim Ims stolicama.

Pročitajte: Stan samo 38 kvadrata, a ima sve! (foto)

Joe Fletcher

 

Joe Fletcher

 

Kada je reč o ostalim funkcionalnim celinama, kuća obuhvata još glavnu spavaću sobu s pripadajućim kupatilom i garderoberom, te sobu i kupatilo za goste, kao i vešernicu. Sve ove prostorije smeštene su na trećoj etaži, između dnevnog boravka i biblioteke, dok se na najnižoj etaži nalazi garaža. Sve nivoe kuće spajaju zavojite drvene stepenice.

Komentari (2)

Loading
hellomagazin.rs Joe Fletcher

Slične Vesti

Pročitajte još