Uređenje stana: Klasicizam u savremenom enterijeru

Uređenje stana: Klasicizam u savremenom enterijeru

Autor: | 08/04/2022

0

Dizajnerka enterijera Oksana Salberg-Vachnadze potpisuje ovaj živopisni stambeni projekat koji je osvojio Međunarodnu nagradu za nekretnine u kategoriji Dizajn enterijera. Klijenti su bračni par sa ćerkom tinejdžerkom, a želja im je bila enterijer uređen u modernom, ali i klasičnom stilu. Prvobitno je dizajnerka kreirala monohromatsku paletu, ali su klijenti izrazili želju da se dodaju živahnije boje. Dogovor je rezultirao enterijerom upečatljivih boja, stilskim komadima nameštaja i impresivnom kolekcijom savremenih umetničkih dela.

Pinterest

 

Neoklasični stil ukrašavanja i neutralnost bele boje poslužili su kao polazna osnova za uređenje ovog stana. Gipsani ukrasi na zidovima i plafonima stvaraju predivan kontrast sa živopisnim modenim nameštajem, što se često viđa u salonskim stanovima gotovo svih većih evropskih gradova. Plan stana je jednostavan i logičan, sastoji se od nekoliko prostorija, počev od ulaznog hodnika, ostave i kupatila. Veliki otvoren prostor povezuje dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, a za potrebe porodice kreirane su dve velike spavaće sobe.

Pinterest

 

U prostoru dnevne zone, paleta boja sastoji se od svetlih akcenta žute i plave boje. Moderan tepih povezuje u jednu celinu nameštaj dnevnog boravka: sofu sa šarenim ukrasnim jastucima, žutu fotelju i okrugli stočić sa upečatljivim zlatnim postoljem.

Pinterest

 

Sa gotovo eklektičnom atmosferom, ovaj dnevni boravak pokazuje kako se upečatljive i jake boje savršeno uklapaju u savremeni stil. Pult na kojem su postavljene dve stone lampe u art-deko stilu, delimično deli dnevni boravak od trpezarije koja je podjednako zanimljivo dizajnirana predstavljajući savršenu simbiozu stilova i boja. Pažnju svakako najviše privlači luster Botti inspirisan američkom džez muzikom.

Pinterest

 

Zidne i plafonske lajsne i chevron parket asociraju na pariske rezidencije, a venecijansko ogledalo i moderna konzola fantastični su primeri kako zanatski predmet iz nekih prošlih vremena i savremeni dizajnerski komad bez problema koegzistiraju u istoj prostoriji. Inače, ogledalo je ručno rađeno u tradicionalnoj i retkoj tehnici i predstavlja pravi porodični dragulj koji će krasiti enterijer budućih generacija.

Pinterest

 

Kuhinja je prilično stilski neutralna za razliku od ostatka prostora, što doprinosi balansu u ovom otvorenom planu. Za kuhinjske elemente i ostrvo upotrebljeni su nešto topliji tonovi, iako je završna obrada ormarića u visokom sjaju. Akcenat je na prirodnim materijalima od kojih je drvo korišćeno za kuhinjsku nišu, šank i barske stolice, a mermer za oblaganje poda.

Pinterest

 

Pinterest

 

Pinterest

 

Kod erker prozora postavljen je elegantan okrugli sto sa staklenom pločom i bele stolice sa jarkožutim tekstilnim navlakama. Na mestu predviđenom za lođu izvrešene su promene u vidu njenog zastakljivanja, tako da je organizovana još jedna manja prostorija neutralnih boja prijatna za boravak. Tu su smeštene dve udobne fotelje i jednostavan metalni klub-stočić, kao i podna lampa sa crnim abažurom.

Pinterest

 

Glavna spavaća soba obavijena je specifičnom nijansom tirkizne poput dobro poznate kutije nakita Tiffani. Ova ljupka boja polazna je tačka palete koja sadrži još ljubičaste i narandžaste tonove. Naslon kreveta presvučen je ljubičastim plišom, koji uz tamnoplave draperije pored prozora unosi kraljevski šarm prostoriji.

Pinterest

 

Ogledala igraju glavnu ulogu u dekoru ove prostorije, a nalaze se na noćnim ormarićima, vratima i iznad kreveta. Impozantna šestougaona visilica postavljena je tako da naglašava oblik erkera uz koji je smešten čajni sto sa dve fotelje presvučene tkaninom u boji zidova što doprinosi skladnosti, dok su se jastuci narandžaste boje pobrinuli za to da čitav ambijent deluje vedro i atraktivno.

Pinterest

 

Pinterest

 

Spavaća soba namenjena devojčici prilično je velike kvadrature i sastoji se iz nekoliko celina. U okviru glavnog dela nalazi se radni prostor i krevet sa zanimljivo oblikovanim prostorom za sedenje. Kako bi ispratila oblik erkera, formirana je klupa ispod prozora u tradicinalnom stilu sa čajnim stočićem. Celu postavku upotpunjuju ukrasni jastuci i neobične zelene zavese.

Pinterest

 

Pinterest

 

Nekadašnja lođa sada je zatvorena i preuređena u malu biblioteku sa policama, jednom crvenom foteljom i obiljem prirodnog osvetljenja.

Pinterest

 

Pinterest

 

Korišćenjem visokosjajnih i dizajnerskih elemenata kreirano je luksuzno glavno kupatilo. Posebno je izražen mermerni zidni panel simetrične šare koji dominira prostorijom. Jednako je zaniljiva i podna obloga u vidu velikih crno-belih pločica u slogu klasičnog parketa. Ostali elementi su prilično jednostavnog dizajna, ali vrlo elegantni – poput sjajne, crne slobodnostojeće kade ovalnog oblika u kojoj se na interesantan način ogleda igra kontrastnih podnih pločica. Takođe u crno-beloj kombinaciji urađen je i element sa ugrađenim umivaonikom, iznad koga se nalazi veliko pravougaono ogledalo. U kupatilu je dodat i po koji detalj od bakra, poput pomoćnog stočića uz kadu, kako bi se ponovio braon ton sa mermernog zida.

Pinterest

 

Pinterest

 

Pinterest

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti