Koja je najbolja boja za spavaću sobu?

Koja je najbolja boja za spavaću sobu?

Autor: | 24/03/2022

0

Spavaća soba je prvi i poslednji prostor, koji vidite svakog dana. Ona je vaše privatno svetilište, u kome proživite skoro trećinu života, samo vaše utočište, u koje u svakom momentu možete pobeći od sveta.

Krečenje spavaće sobe - Šta sve treba da znate?

Kada birate boje za spavaću sobu, tražite “toplu” kombinaciju, koja vas opušta i smiruje. Odaberite boju, koja će vas uljuljkati u san…

Dobro se pripremite…

Odabir prave boje zidova za vašu spavaću sobu može biti prilično stresan, jer se među mnoštvom nijansi zaista teško odlučiti. Sa malenim kartončićem iz farbare, na kome se nalazi uzorak boje, teško ćete sebi pomoći kada želite da presudite o tome kako će odabrana boja zaista delovati na zidu vaše spavaće sobe.

Kada počnete sa krečenjem, morate imati zaista živu maštu, kako biste sebi mogli da predstavite konačni rezultat… Zato je nakon krečenja veliki broj ljudi pomalo razočaran. Nijansa za koju se opredele se na zidu ispostavi kao presvetla ili pretamna ili se ne slaže sa nameštajem…

Pročitajte: Boje zidova u spavaćoj sobi

Bravacasa / Guliver Thinkstock

 

Ipak – novo krečenje ne dolazi u obzir, jer je preskupo i produžava vreme radova u kući, pa većina “razočaranih” nastavlja da spava u okruženju koje im se ne dopada i narednih nekoliko godina.

Pomoću sledećih nekoliko saveta lakše odabrali pravu nijansu, jer svaka boja ima poseban i drugačiji uticaj na vaše raspoloženje i doživljaj prostora.

1. Pravilno ocenite veličinu sobe

Mala soba, okrečena u tamnu boju, izgledaće još manja. Zato, ako je vaša spavaća soba mala – birajte svetle boje. Na taj način prostor će delovati veće.
Ukoliko je soba velika, imate veći izbor. Preporučujemo da upotrebite blaže nijanse boja, kako bi soba dobila otvoren i prozračen izgled.

Pročitajte: Spavaća soba - ideje iz prirode

2. Izberite svoju boju za opuštanje

Spavaća soba treba da bude vaš idealan prostor za odmor i opuštanje, zato boje treba da budu zagasite i “smirujuće. Iako su i tamne i žive boje lepe, preporučujemo vam da se radije odlučite za pastelne nijanse koje umiruju.

Tamne nijanse - Tamne boje mogu biti umirujuće i opuštajuće, i zato su pravi izbor za spavanje i opuštanje.

Hladne nijanse - Hladne boje kao npr. plava, zelena i siva su odlične za mirno spavanje, jer smiruju i podstiču osećaj mira i spokojstva.

Tople boje - Iako su hladne boje najpreporučljivije, možete se odlučiti i za tople, ako znate kako ih pravilno upotrebiti. Za topao osećaj u spavaćoj sobi blago crveno, kajsija ili nežno roza boju.

Neutralne nijanse - Neutralne boje su dobar odabir za spavaću sobu, jer su smirujuće i elegantne. Ako se odlučite za neutralno, imate mnogo više mogućnosti za dekoraciju prostora zavesama, prostirkama, slikama, posteljinom itd.

Pročitajte: Tri ideje za uređenje spavaće sobe

Bravacasa / Guliver Thinkstock

 

Upotrebite tamno crvenu, ljubičastu ili modro – plavu, koje se lepo uklapaju sa neutralnom bojom zidova. Ako vam izgled spavaće sobe nekada dosadi – jednostavno stavite npr. zavese u drugoj boji i time osvežite prostor.

3. Odlučite se za broj boja

Ako želite, da vaša spavaća soba bude prijatna, nipošto ne upotrebljavajte više od 4 različite boje. Najbolje je da 1 boja prevlada, a ostale 3 je dopunjuju. U te 4 boje, naravno, spada i boja nameštaja, posteljine i ostalih dodataka.

4. Pogled ka gore

Boja plafona je jako važna, jer može drastično poveća ili smanji osećaj veličine prostora. Ako ga okrečite u belo, prostorija će delovati viša, a ako ga prekrečite u istu boju kao i sobu, prostor će izgledati veći.

Za zanimljiviju i donekle “dramatičnu” perspektivu – plafon okrečite u nežnu narandžastu ili nebesko plavu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti