Uskršnji hleb po originalnoj italijanskoj recepturi
Kako vam se čini rustična trpeza kao predlog za Uskrs? Italijani, nenadmašni kulinari, odlično znaju kako da naprave baš takvu. Predstavljamo vam jedan specijalitet iz Napulja, tradicionalni uskršnji hleb u čiji sastav ulaze brašno, mast, sir, salama, jaja, biber, a često i čvarci. Probajte ovu ukusnu đakoniju, koja će gozbi povodom velikog praznika dati poseban šarm. Neodoljiva serenada iz napolitanske kuhinje!
Pročitajte: Domaćica, i to kakva! Neda Ukraden oduševila starinskim hlebom, fantastičan recept za uskršnju trpezu
Shutterstock
Uskršnji hleb Casatiello
Sastojci: 500 g brašna tip 400, 400 g mešanih sireva (provola, kačkavalj, „scamorca“, pekorino, parmezan), 180 g svežeg boba, 100 g pršute ili pikantne salame, 50 g svinjske masti ili putera, kvasac, 4 do 5 jaja, so, biber
Priprema:
1. Rastvorite kvasac u 250 ml mlake vode. Formirajte na stolu gomilicu od brašna, u sredini napravite udubljenje i u njega sipajte vodu sa kvascem; zamesite testo uz postepeno dodavanje masti, 15 g soli i dosta bibera. Mesite nekoliko minuta da testo postane glatko i elastično. Možete da koristite i posudu za mešenje.
2. Stavite testo u podmazanu činiju; prekrijte je streč-folijom ili mokrom krpom, pa ostavite da narasta oko sat i po, da se količina udvostruči.
3. Pršutu i sireve isecite na kockice. Iseckajte skuvan i oljušten bob nožem i pomešajte ga sa pršutom i sirom da dobijete nadev.
4. Prebacite naraslo testo na radnu površinu posutu brašnom i razvucite ga oklagijom u dugačak pravougaonik (60 x 20 cm) debljine 3 do 4 mm. Neka duža strana bude okrenuta ka vama.
5. U manjoj činiji ulupajte jedno jaje i njime premažite testo razvučeno u pravougaonik, a zatim po njemu rasporedite nadev tako da na dužoj ivici sa suprotne strane ostane malo praznog prostora (tako ćete moći da zatvorite rolat). Sačuvajte ostatak ulupanog jajeta.
6. Urolajte odozdo nagore u dugačak rolat i zalepite ivicu.
7. Podmažite kalup za kuglof (prečnika 24 cm, visine 7 cm) svinjskom mašću i u njega smestite rolat tako da se spoje krajevi. Ako je predugačak, isecite taman onoliko koliko je potrebno da se uklopi.
Pročitajte: Idealna praznična poslastica - Seka Aleksić bez ove torte ne može da zamisli Uskrs FOTO
Shutterstock
Slične Vesti
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)