Kraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept: Korak po korak do savršenstva

Kraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept: Korak po korak do savršenstva

Autor: | 22/05/2021

0

Recept za američke krofne koje uvek uspevaju

Pržene ili pečene, glazirane ili punjene, jednostavne ili dekorisane, ko može da im odoli?

“Kraljica krofni” Viki Grem sama je učila pekarski zanat i 2015. godine, posle posete porodici u Torontu, otvorila „Vicky's Dounts“, pekaru specijalizovanu za krofne u severnoameričkom stilu. Počela je u maloj kuhinji iznajmljenog stana u istočnom Londonu, a danas dnevno pravi i do hiljadu krofni. Njen kuvar „Donuts“ sadrži više od pedeset jednostavnih i inventivnih recepata za ovu neodoljivu poslasticu, kao i razne ideje za dekoraciju.

Pročitajte: Hit recept ovog proleća - Mini palačinke

ORIGINALNI RECEPT ZA TESTO

Sastojci za 12 krofni ili 24 mini-krofne

- 750 g oštrog brašna

- 80 g kristal šećera

- 80 g neslanog maslaca

- 15 g soli

- 3 x 7 g instant suvi kvasac

- 3 jaja

- 240 ml mleka

- 150 ml tople vode

- 2 kašike biljnog ulja

Brašno, šećer i maslac sjedinite u vangli, napravite dva udubljenja u brašnu na različitim stranama, pa u jedno sipajte so, a u drugo kvasac. Razlupajte jaja i naspite toplo mleko. Mikserom mutite najmanjom brzinom, pažljivo dosipajući malo pomalo vode. Ako ne koristite aparat, jednom rukom mesite testo, a drugom sipajte vodu. Kada se svi sastojci sjedine, trebalo bi da dobijete vlažnu i lepljivu smesu.

Postavite testo u čistu vanglu, prekrijte navlaženom kuhinjskom krpom i ostavite da dvostruko naraste (20-25 minuta, u zavisnosti od temperature u kuhinji).

Podmažite dva pleha biljnim uljem. Pobrašnite ruke i pospite još malo brašna po radnoj površini, pa testo zamesite u loptu. Oklagiju pospite brašnom i razvijte testo oklagijom na približno dva centimetra debljine. Koristite okruglu modlu da isečete krofne i postavite ih na podmazan pleh, ostavljajući dovoljno prostora između. Preostalo testo ponovo zamesite i rasklagijajte, pa ponavljajte proces dok ne iskoristite sve. Sačekajte deset-dvadeset minuta da nadođe, da se na dodir vraća u početni položaj. Pripremite krofne prema jednoj od metoda i dodajte glazuru ili fil.

Pročitajte: Poput oblačića - Napravite domaće penaste bombone (marshmallow)

UPUTSTVO ZA FILOVANJE

Filovane krofne podrazumevaju upotrebu modli. Međutim, umesto da izvadite testo iz sredine, ostavite ga unutra kako bi i prsten od testa i „rupa“ zajedno nadošli. Krofne pecite ili pržite sa sredinom, ali unutrašnju rupu pažljivo uklonite oštrim nožem, ostavljajući tanak sloj testa na osnovi kako bi služio kao barijera za fil, da se unutrašnji deo ne izlije napolje.

PRŽENJE KAO NAČIN PRIPREME

Pržene krofne biće pufnaste i hrskave. Ovo je prvobitni i najefektniji način pripreme. Budite oprezni sa vrelim uljem. Voda ne sme da dospe u tiganj ili šerpu, pa vodite računa da ne dođe do prskanja. Zagrejte ulje za prženje ili biljno ulje (približno tri litra) u tiganju ili šerpi na 180 stepeni Celzijusovih. Koristite rešetkastu špatulu za pažljivo postavljanje krofni u ulje. Pržite oko šezdeset sekundi sa obe strane, da porumene. Vadite ih iz dubokog ulja kuhinjskom hvataljkom i postavljajte na pleh obložen ubrusom koji će upiti višak ulja. Odložite da se ohlade.

PEČENJE KAO NAČIN PRIPREME

Rernu zagrejte na 220 stepeni Celzijusovih i tepsiju ispunite ključalom vodom. Postavite je na dno rerne. Krofne poprskajte uljem (oko tri puta za svaku), postavite na podmazani pleh i pecite šest minuta. Čim ih izvadite iz rerne ponovo poprskajte uljem, pa odložite da se ohlade.

Pročitajte: Osvežavajući eliksir zdravlja u samo jednoj čaši smutija

RECEPT ZA AMERIČKE KROFNE SA PISTAĆIMA I POMORANDŽINIM CVETOM

Sastojci za 12 krofni ili 24 mini-krofne

- 170 g maslaca

- 75 g pistaća

- 170 g kristal šećera

- 165 g brašna

- 2 kašičice praška za pecivo

- četvrtina kašičice sode-bikarbone

- 3 jaja

- 2 kašike mleka

Za glazuru na bazi pomorandžinog cveta:

- 500 g šećera u prahu

- kašičica vodice od pomorandžinog cveta

- kora i sok od pomorandže

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusovih i maslacem podmažite kalup. Pistaće sameljite u multipraktiku. Dodajte maslac, šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i jaja, i umutite u ujednačenu smesu. Ukoliko vam deluje gusto, dospite malo mleka.

Pažljivo izručite smesu u modle na kalupu, ispunjavajući ih do dve trećine visine. Pecite u zagrejanoj rerni petnaestak minuta. Odložite da se prohladi, pa preručite na kuhinjsku rešetku.

Za pripremu glazure, šećer u prahu umutite sa vodicom od pomorandžinog cveta, koricom i sokom od pomorandže. Kašikom premažite glazuru preko svake krofne, dopuštajući da kaplje sa strane. Pospite iseckanim pistaćima.


 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti