Ko voli krofne, voli ih u svako doba godine, ali najslađe su u ove hladne dane. Tako misli i Olivera Balašević, koja je u večernjim satima porodicu oduševila upravo jednom od najpopularnijih tradicionalnih poslastica.
“Šta može da ide uz stidljive pahulje koje provejavaju Salajkom kao prah šećer po krofnama ove večeri? Pa, krofne!”, napisala je na Instagramu supruga Panonskog mornara, prilažući „dokaz“ iz kuhinje.
Pročitajte: Vanil šećer, džem i prstohvat detinjstva - Napravite starinski kolač Olivere Balašević o kome je pevao Đole
Instagram
A i miris je neodoljiv. Podseća na detinjstvo... Izabrali smo za vas jedan starinski recept iz bakine kuhinje. Od sastojaka vam treba 1 kg mekog brašna, 600 ml mleka, 1 pakovanje kvasca, 3 kašike ulja, 4 kašike šećera, 1 kašičica soli, 2 kašičice šećera za kvasac, 2 žumanca, a ko voli može da doda i sastruganu limunovu koru.
Pročitajte: Kraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept - Korak po korak do savršenstva
Instagram
Priprema je laka. U mlakom mleku izdrobite kvasac, dodajte šećer i ostavite da nadođe. U međuvremenu, u vangli umutite žumanca, ulje, šećer, so, a na kraju dodajte nadošli kvasac. Dodajte malo po malo brašna i mutite, dok ne dobijete ujednačenu meku smesu. Umesite testo i ostavite da se odmori oko pola sata. Nakon toga ponovo premesite i rasklagijajte na debljinu od oko jednog centimetra. Krofne vadite modlom ili čašom, i ostavite da odstoje još malo pre nego što ih umočite u vrelo ulje.
Pročitajte: Domaćice oduševljene - Recept za krckav hleb bez kvasca
Shutterstock
Prave domaćice savetuju da se u isto vreme ne prži više od četiri krofne. Pržite ih sa obe strane, dok ne narasu i ne dobiju „pojas“. Kad izvadite iz ulja spustite ih na kuhinjski ubrus da se ocede. Možete ih puniti čime god želite, a nekad je dovoljan samo šećer u prahu.
Shutterstock
Slične Vesti
Jednostavno, ukusno i okrepljujuće: Olivera Balašević otkriva recept za jelo svog detinjstva
Recept Olje Balašević za krompir-čorbu izvrsan je za hladnije doba godine
30/10/2021
Saznajte višeKraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept: Korak po korak do savršenstva
Recept za američke krofne koje uvek uspevaju
22/05/2021
Saznajte višePročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)