Mekane kao duša: Krofne Olivere Balašević su priča za sebe, prilažemo recept FOTO

Mekane kao duša: Krofne Olivere Balašević su priča za sebe, prilažemo recept FOTO

Autor: | 28/01/2023

0

Ko voli krofne, voli ih u svako doba godine, ali najslađe su u ove hladne dane. Tako misli i Olivera Balašević, koja je u večernjim satima porodicu oduševila upravo jednom od najpopularnijih tradicionalnih poslastica.

“Šta može da ide uz stidljive pahulje koje provejavaju Salajkom kao prah šećer po krofnama ove večeri? Pa, krofne!”, napisala je na Instagramu supruga Panonskog mornara, prilažući „dokaz“ iz kuhinje.

Pročitajte: Vanil šećer, džem i prstohvat detinjstva - Napravite starinski kolač Olivere Balašević o kome je pevao Đole

Instagram

 

A i miris je neodoljiv. Podseća na detinjstvo... Izabrali smo za vas jedan starinski recept iz bakine kuhinje. Od sastojaka vam treba 1 kg mekog brašna, 600 ml mleka, 1 pakovanje kvasca, 3 kašike ulja, 4 kašike šećera, 1 kašičica soli, 2 kašičice šećera za kvasac, 2 žumanca, a ko voli može da doda i sastruganu limunovu koru.

Pročitajte: Kraljica američkih krofni otkriva svoj tajni recept - Korak po korak do savršenstva

Instagram

 

Priprema je laka. U mlakom mleku izdrobite kvasac, dodajte šećer i ostavite da nadođe. U međuvremenu, u vangli umutite žumanca, ulje, šećer, so, a na kraju dodajte nadošli kvasac. Dodajte malo po malo brašna i mutite, dok ne dobijete ujednačenu meku smesu. Umesite testo i ostavite da se odmori oko pola sata. Nakon toga ponovo premesite i rasklagijajte na debljinu od oko jednog centimetra. Krofne vadite modlom ili čašom, i ostavite da odstoje još malo pre nego što ih umočite u vrelo ulje.

Pročitajte: Domaćice oduševljene - Recept za krckav hleb bez kvasca

Shutterstock

 

Prave domaćice savetuju da se u isto vreme ne prži više od četiri krofne. Pržite ih sa obe strane, dok ne narasu i ne dobiju „pojas“. Kad izvadite iz ulja spustite ih na kuhinjski ubrus da se ocede. Možete ih puniti čime god želite, a nekad je dovoljan samo šećer u prahu.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti