Nežne i pudingaste teksture, krem od limuna (lemon curd) popularan je širom sveta i uglavnom se koristi u pripremi drugih poslastica. Neprevaziđen je kao fil za kolače, ali isto tako može biti sjajna alternativa marmeladi uz doručak ili popodnevni čaj. Pratite naš recept za krem od limuna da biste ostvarili pravu gustinu i napravili balans između slatkoće i kiselosti.
Pročitajte: Cheesecake po ovom receptu pravićete već danas
Rawpixel / iStock / Getty Images Plus
Sastojci za krem od limuna
Za jednu krostatu (prečnika 20 cm) potrebno je 150 g šećera, 60 g maslaca, sok od 2 limuna (za oko 130 ml soka), kora od 1 limuna, 2 jaja i 1 kašičica kukuruznog skroba. Krem od limuna obično se koristi za punjenje krostate ili mafina, a odličan je i za mazanje na hleb i keks ili za pripremanje neodoljivog musa (potrebno je pomešati ga sa 200 g umućene slatke pavlake).
Priprema
1. Narendajte koru 2 limuna bez belih delova koji su gorki, pa ih iscedite
2. Istopite maslac u odgovarajućoj šerpi
3. Skinite sa vatre pa dodajte šećer, sok od limuna i narendanu koru
4. Umešajte jaja i kukuruzni skrob žicom za mućenje
5. Prebacite smesu u manju šerpu i kuvajte 3-4 minuta posle ključanja, mešajući žicom da se zgusne
6. Procedite krem od limuna kroz cediljku da odstranite eventualne grumuljice
7. Prekrijte ga streč-folijom dok je još topao i ostavite da odstoji u frižideru bar 1 sat
Pročitajte: Trik Gvinet Paltrou za najukusnije špagete Carbonara
Özge Bayındır / iStock / Getty Images Plus
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)