Uskršnja poruka kraljice Elizabete: Razdvojeni smo, ali tako štitimo jedni druge

Uskršnja poruka kraljice Elizabete: Razdvojeni smo, ali tako štitimo jedni druge

Autor: | 12/04/2020

0

Kraljica Elizabeta II obratila se Britancima, kao i svim vernicima koji danas slave Uskrs, rečima koje ulivaju nadu da će vanredno stanje i strah zbog koronavirusa uskoro biti iza nas

Svi vernici katoličke veroispovesti danas proslavljaju Uskrs, pa je tako i u Britaniji koliko toliko praznična atmosfera. Ovogodišnji najveći hrišćanski praznik potpuno je obavijen velom straha i brige zbog koronavirusa koji hara svetom.

Jedna od možda i najvećih tradicija u britanskoj kraljevskoj porodici - proslava Uskrsa, ove godine u potpunosti je izostala. Kraljica Elizabeta II (93) nalazi se u svom dvorcu u Vindzoru, ali danas joj se, kao što je to do sada bivalo, neće pridružiti niko od ostalih članova porodice.

Pročitajte i: O kraljičinom obraćanju naciji i dalje se priča

Elizabeta je, ipak, odučila da se javnosti obrati porukom, tj jednom vrstom Uskršnje čestitke.

Kraljica Elizabeta - Ove godine Uskrs je drugačiji za sve nas

U svojoj poruci, Elizabeta je odlučila da svom narodu, kao i čitavom svetu, pruži ogromnu podršku i nadu da bolje sutra dolazi.

- Ove godine, Uskrs će za mnoge od nas biti veoma drugačiji. Ali time što smo razvodjeni, mi štitimo i sebe i druge. Ali to ne znači da je Uskrs ugašen i da ne postoji. Mi Uskrs trebamo podjednako kao pre. On nam uliva nadu, koju ćemo uzeti iz sveg srca. Znali smo da nas koronavirus neće zaobći - poručila je kraljica i dodala:

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели British Royal Family (@britishmonarchy) дана 8. Апр 2020. у 8:13 PDT

- Smrt koliko god da tamna može biti, svetlo i život su veći. Neka plamen uskršnje nade bude vodič za naše sutra i našu budućnost. Želim svima koji danas slave blagosloven Uskrs.

Ove godine Elizabeta je u dvorac otišla nešto ranije, kako bi se sa mužem Filipom sklonila iz Bakingemske palate. Ova odluka doneta je kada je utvrđeno da je jedan zaposleni kraljevske porodice pozitivan na koronavirus.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kensington Palace (@kensingtonroyal) дана 12. Апр 2020. у 12:03 PDT

Elizabeta II televizijskim obraćanjem oduševila Britance

Kraljica Elizabeta, prošlog vikenda, posle punih 8 godina, obratila se naciji i poslala jasnu poruku

Elizabeta je snimanje video poruke, koja je emitovana u nedelju u 19h, odradila u dvorcu Vindzor.

Pročitajte i: Kraljevska porodica u panici - U Bakingemsku palatu stigao koronavirus

Kako bi se izbegao svaki rizik mogućeg prenosa zaraze koronavirusom, obraćanje je snimljeno u velikoj sobi dvorca. Na taj način se osigurao potreban razmak između kraljice i kamermana, koji je nosio zaštitnu odeću i bio jedina osoba prisutna u sobi.

Britanija oduševljena Elizabetinim govorom 

Britanska kraljica poručila je građanima te zemlje da će moći da pobede pandemiju jedino ako budu rešeni da poštuje mere vlasti o samoizolaciji i zabranama kretanja i okupljanja. Ona je zatražila od građna te zemlje da pokažu snagu prethodnih generacija Britanaca.

Pročitajte i: Kraljičin pomoćnik ima koronavirus, Elizabeta hitno poslata u izolaciju

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели British Royal Family (@britishmonarchy) дана 5. Апр 2020. у 2:06 PDT

- Zajedno napadamo ovu bolest! I želim da vas uverim u to da ako ostanemo rešeni i ujedinjeni, onda ćemo pobediti. Uspećemo! I taj uspeh će pripadati svakome od nas. Vratiće se bolji dani i ponovo ćemo se sresti sa svojim porodicama i prijateljima - istakla je kraljica i oduševila Britance.

 

 

hellomagazin.rs guliver/getty, instagram

Pročitajte još