Istorijski trenutak: Čarls III zvanično proglašen kraljem

Istorijski trenutak: Čarls III zvanično proglašen kraljem

Autor: | 10/09/2022

0

Čarls Treći proglašen za kralja

Čarls III formalno je proglašen novim britanskim kraljem na današnjoj ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.

Pročitajte: Nju će od sada svet zvati kraljicom - Kamila u pratnji Čarlsa stigla u London, njen izraz lica sve govori (video)

Guliver Getty Images

 

Na zvaničnom proglašenju su bili i Kamila, kraljica-supruga, kao i prestolonaslednik princ Vilijam, koga je novi kralj u jučerašnjem obraćanju proglasio princom od Velsa.

Sastanak Pristupnog saveta, počeo je u 10 časova po lokalnom vremenu, a ceremonija ima dva dela – proglašenje novog monarha i potpisivanje zakletve novog suverena da će čuvati Škotsku protestantsku crkvu.

Pročitajte: Oglasio se novi vladar Velike Britanije - Prvo obraćanje kralja Čarlsa posle majčine smrti

Guliver Getty Images

 

Pošto je kraljica proglašena mrtvom, pročitano je ime novog vladara i potpisan je dokument koji će biti pročitan sa balkona Bakingemske palate. Kralj Čarls III je izneo svoju deklaraciju i potpisao zakletvu da će štititi bezbednost Crkve Škotske i kontinuitet vlade.

Tokom dana predviđeno je da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučešće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete Druge, a nakon toga novi kralj će primiti predsednicu vlade i glavne ministre.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti