Prvo obraćanje princa Filipa posle abdikacije u Sevilji: Boriću se da dinastiju izvučem iz mentalnih okova, a svom ocu izražavam...

Prvo obraćanje princa Filipa posle abdikacije u Sevilji: Boriću se da dinastiju izvučem iz mentalnih okova, a svom ocu izražavam...

Autor: | 11/05/2022

0

Saopštenje princa Filipa Karađorđevića

Vest o abdikaciji princa Petra Karađorđevića u korist mlađeg brata Filipa, obelodanjena poslednjih dana aprila, na trenutak je bacila u senku sve druge aktuelnosti.

Iako je Petar istakao da je o svojoj odluci zvanično obavestio princa Aleksandra Karađorđevića, očev odgovor usledio je tek nekoliko dana kasnije. On je najstarijem sinu prvo poželeo sve najbolje u budućnosti, a zatim poručio da “abdikacija nije sprovedena u skladu sa tradicijom”.

Konačno, zvaničnim saopštenjem oglasio se i novi naslednik srpske krune, princ Filip Karađorđević.

Pročitajte: Princ iz komšiluka - Ko je Filip Karađorđević, novi naslednik srpske krune

Don Weerasirie

 

“Na poziv mog starijeg brata princa Petra krajem aprila prisustvovali smo i svedočili njegovoj abdikaciji u Sevilji u Španiji. Dugo vremena je moj brat princ Petar razmišljao o tom činu – abdikacija znači odricanje prava na starešinstvo u dinastiji, odnosno porodici Karađorđević. Abdikacija je automatska – to znači da svoje suvereno pravo rođenjem da predvodi Karađorđeviće princ Petar napušta i to pravo automatski prelazi na sledećeg u liniji nasleđivanja i njegovo potomstvo. U našoj porodici, kao drugi sin i po primogenituri sledeći u redu za nasledstvo je moja malenkost”, navodi princ Filip i dodaje:

Pročitajte: Porodica Karađorđević napravila pravi raj na Oplencu - U centru pažnje princ Stefan i princeza Natalija (foto)

Casa de Pilatos

 

“Poštujući odluku mog starijeg brata, preuzimam dužnost i odgovornost koju podrazumeva titula princa-naslednika, prihvatam sve dužnosti i obaveze koji su mi tim činom došle i svestan sam najveće časti koja mi je time učinjena.

Svom bratu želim najveću sreću u životu i poštovaću i braniću njegovu želju za ličnim i privatnim životom. On zauvek ostaje princ i uvek će biti dobrodošao. Njegova žrtva je novi zavet Karađorđevića posle smutnih vremena za Dom.”

Pročitajte: I mi imamo našu Kejt Midlton - Princeza Danica Karađorđević oduševila ležernom letnjom kombinacijom

Don Weerasirie

 

“Do ovog trenutka se nisam oglašavao, jer sam želeo da posle čina abdikacije mog brata princa Petra provedemo dane u tišini i razmišljanju i da se dođe do razumevanja u porodici i među vernim narodom. Zahvaljujem se svojoj braći kao i članovima porodice, granama princa Tomislava i princa Andreja na ukazanom poverenju i podršci.”

Pročitajte: Kraljevska porodica Karađorđević na Oplencu obeležila važan jubilej (foto)

Luka Šarac

 

“U okviru novih dužnosti princa-naslednika, održaću jedinstvo braće. Okupljaću Karađorđeviće i boriti se da dinastiju izvučem iz mentalnih okova. Svom ocu, krunskom-princu Aleksandru, kao starešini Kraljevskog doma, izražavam sinovsku ljubav i poštovanje, kao i obećanje da ću kao i do sada nastaviti da radim na poboljšanju ugleda dinastije. Svojoj divnoj majci, princezi Mariji da Gloriji se zahvaljujem na požrtvovanosti i ljubavi koju pruža nama, njenim sinovima. Sa svojom porodicom, suprugom princezom Danicom i sinom princem Stefanom, nastaviću da živim u Beogradu, onako kako smo živeli i do ovog trenutka, isključivo od svog rada.

Obavezujem se da ću živeti i boriti se za sreću i napredak Srbije i svih koji poštuju dinastiju Karađorđević. Princ-naslednik Filip Karađorđević”

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti