Princ iz komšiluka: Ko je Filip Karađorđević, novi naslednik srpske krune

Princ iz komšiluka: Ko je Filip Karađorđević, novi naslednik srpske krune

Autor: | 05/05/2022

2

Filip Karađorđević novi je naslednik srpske krune

Abdikacija princa Petra Karađorđevića u korist mlađeg brata, koji će ubuduće nositi titulu „princa naslednika“, usmerila je medijske reflektore ka Filipu Karađorđeviću.

Iako ima brata blizanca Aleksandra A. Karađorđevića, Filip je posle Petra sledeći u redu za tron. Rođen je 15. januara 1982. godine u Ferfaksu, u američkoj državi Virdžiniji. Kasnije se preselio u London, gde je završio osnovnu školu, a 2000. godine je maturirao u Kraljevskoj školi u Kenterberiju.

Pročitajte: Još jedna lepa vest - Princ Filip i princeza Danica danas imaju poseban razlog za slavlje (foto)

Casa de Pilatos

 

Poreklo princa Filipa po očevoj liniji dobro je poznato ovdašnjoj javnosti. Malo je poznato da je njegova majka, princeza Marija da Glorija od Orleana i Breganse i vojvotkinja od Segorbe direktan potomak portugalskih kraljeva Huana VI i Pedra IV, koji je svojoj tituli pridodao car Brazila. Rođaka je u prvom kolenu bivšeg španskog kralja Huana Karlosa, tačnije – njihove majke su rođene sestre.

Pročitajte: I mi imamo našu Kejt Midlton - Princeza Danica Karađorđević oduševila ležernom letnjom kombinacijom

Luka Šarac

 

Iako je odrastao i školovao se u inostranstvu, gde ima bliske veze sa brojnim kraljevskim kućama, Filip Karađorđević je pokazao jasnu želju da živi u Srbiji. Od 2017. godine u braku je sa Danicom, ćerkom slikara Milana Cileta Marinkovića. Venčao ih je tadašnji patrijarh Irinej, u Sabornoj crkvi u Beogradu, što je bilo prvo kraljevsko venčanje još od 1922. godine. Kuma na venčanju bila je princeza Viktorija, ćerka švedskog kralja Karla XVI Gustafa.

Pročitajte: Porodica Karađorđević napravila pravi raj na Oplencu - U centru pažnje princ Stefan i princeza Natalija (foto)

Luka Šarac

 

Iduće, 2018. godine dobili su sina Stefana, koji je rođen u Beogradu.

Filip i Danica Karađorđević žive u Beogradu, na Vračaru, poput većine mladih parova. Uživaju u zajedničkim šetnjama sa sinom, prave zdrave obroke, putuju kada su u prilici, a poslednjih meseci angažovali su se i na podizanju ekološke svesti stanovnika Srbije.

Pročitajte: Veliki intervju sa Danicom i Filipom Karađorđevićem - Dužnost nam je da stvorimo održiv svet za našu decu

Boško Karanović

 

 

Komentari (2)

Loading
Razuman Srbin 09:45 06.05.2022
Odgovori

Kakva besmislica. Republika Srbija nije oravni naslednik bivse Jugoslavije. A porodica (dinastija) Karadjordjevic je bila dinastija Kraljevine Srbije, pa zatim Kraljevine Jugoslavije koju je ujedinjenjem formirala Kraljevina Srbija. Posle II Svetskog rata FN Jugoslavija, pa zatim FNRJ i na kraju SFRJ subje nasledile, a Karadjordjevici ostali prestolonaslednici. Raspadom Jugoslavije i potpisivanjem Sporazuma o sukcesiji bivsih jugoslovenskih republika to njihovo pravo je nestalo. Tacnije, ovi pomenuti su jednako naslednici i hr atdkig i slovenackog i bosanskog i makedonskog prestola.. Pa neka im.

Iskrena 22:11 06.05.2022
Odgovori

Baš su se našli. A možda su i u srodstvu. Ne treba nam nikakav princ i kralj. Karađorđevići su ojadili Srbiju. Daleko im lepa kuća.

hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još