Ljubavna priča prekinuta posle 74 godine: Ovako su se voleli princ Filip i kraljica Elizabeta

Ljubavna priča prekinuta posle 74 godine: Ovako su se voleli princ Filip i kraljica Elizabeta

Autor: | 09/04/2021

0

Ljubavna priča kraljice Elizabete i princa Filipa - voleli su se gotovo ceo život...

Iz Bakingemske palate proteklih meseci stizalo je mnogo lepih vesti. Na svet je došlo nekoliko beba, bilo je i venčanja, čak i jedan šok za koji su se pobrinuli princ Hari i Megan Markl, a onda je London poslao ostatku sveta zvanično saopštenje – preminuo je princ Filip, suprug kraljice Elizabete.

Pročitajte: Pale su maske - Oglasila se kraljica Elizabeta, ovo je njena poruka Hariju i Megan (foto)

Vojvodi od Edinburga nedostajalo je samo dva meseca do jubilarnog, i neverovatnog, stotog rođendana. Ceo vek. Od toga je skoro 74 godine proveo pored najmoćnije žene sveta.

Poslednja zajednička fotografija Elizabete i Filipa nastala je u novembru, kada su obeležavali godišnjicu braka. U karantinu, sami, bez velike pompe i organizovane zabave. Uostalom, vojvoda nikad nije bio fan takvih okupljanja. Oduvek je važio za čoveka iz senke. S takvim statusom pomirio se još kada je Elizabeti izgovorio sudbonosno „da“ pre više od sedam decenija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HELLO! Magazine (@hellomag)

Kraljica je imala osam godina kada je prvi put videla Filipa na venčanju svoje rođake. Novi susret usledio je pred početak Drugog svetskog rata, a onda – razdvajanje na neodređeno vreme. Svako je na svojoj strani sveta imao zaduženja: ona je vozila vojni kamion, on je služio u savezničkoj mornarici.

Pročitajte: Britanska štampa bruji - Princeza Šarlot pomrsila konce kraljici Elizabeti, porodica na nogama

Rođen je na Krfu pod imenom Filipos. Njegov deda po ocu bio je grčki kralj Džordž, dok mu je baba bila Olga Konstantinovna, pripadnica ruske carske porodice Romanov. Majka, princeza Alis od Mauntbatena, bila je praunuka kraljice Viktorije, što znači da su on i Elizabeta dalji rođaci.

Venčanje je održano u novembru 1947. godine u prisustvu dve hiljade zvanica. No, pre toga Filip je morao da se odrekne kraljevske titule (budućeg kralja Grčke), da postane državljanin Velike Britanije, odrekne se pravoslavne vere i uzme majčino prezime.

Pročitajte: Britanija tuguje - Preminuo princ Filip

Elizabeta i Filip dobili su četvoro dece: prinčeve Čarlsa, Endrua i Edvarda i princezu Anu. Na proslavi 50 godina braka princ je otkrio u čemu je tajna tako duge ljubavi, sinonima za stabilnost i sklad:

- Najveća lekcija koju sam naučio tokom braka jeste da je tolerancija najvažniji začin. Možda nije tako važan kada sve ide glatko, ali od presudnog je značaja kada stvari krenu nizbrdo. Znam šta govorim jer kraljica poseduje upravo taj kvalitet.

Pročitajte: Otkrivamo - Tajne odaje kraljice Elizabete ‒ od bioskopa i bazena do bankomata

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HELLO! Magazine (@hellomag)

Elizabeta je više puta isticala da joj je suprug najveća podrška i jedina osoba na svetu koja uvek može da je nasmeje. A on se sa dužnosti zvanično povukao 2017. godine. Nosilac brojnih vojnih odlikovanja, tečno je govorio nemački i francuski, njegov skriveni talent bilo je slikanje, voleo je da gleda emisije o kulinarstvu, a penzionerske dane provodio je na porodičnom imanju u Sandringemu odgovarajući na pisma, sređujući svoju arhivu i čitajući istorijske knjige.

Bavio se i dobrotvornim radom. Iako je odlučio da se više ne pojavljuje u javnosti, viđali smo ga na svim porodičnim portretima čije su glavne zvezde bili praunuci Džordž, Šarlot, Luis i Arči.

Ljubavna priča kraljice Elizabete i princa Filipa - Tolerancija je najvažniji začin braka

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HELLO! Magazine (@hellomag)

U februaru je završio u bolnici zbog infekcije, ali ispostavilo se da je problem ozbiljniji, te je podvrgnut operaciji srca. Iako se u jednom trenutku svetom pronela vest da je umro, nekoliko dana kasnije planetu je obišla fotografija kako napušta londonsku kliniku.

Vojvoda od Edinburga oborio je i rekord kao bračni partner monarha sa najdužim „radnim stažom“ u britanskoj istoriji.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Najnovije vesti