Hristos vaskrse, srećan Uskrs! Ove običaje danas obavezno ispoštujte, veruje se da je jedan posebno važan za zdravlje ženske dece

Hristos vaskrse, srećan Uskrs! Ove običaje danas obavezno ispoštujte, veruje se da je jedan posebno važan za zdravlje ženske dece

Autor: | 16/04/2023

0

Običaji za Uskrs prenose se generacijama

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se obeležava u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Pročitajte: Originalni recept - Napravite tradicionalni italijanski uskršnji hleb FOTO

Shutterstock

 

U duhu tradicije neguju se različiti običaji, a najrasprostranjeniji svakako je farbanje jaja.

Strainska verovanja kažu da za Uskrs valja ustati rano, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se na spavanje otišlo pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba biti pospana i nesklona poslu.

Ujutru bi trebalo umiti se vodom u kojoj je potopljen dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje;

Decu valja dotaći crvenim jajetom – da budu crvena i zdrava tokom godine; Prvo se omrsiti vaskršnjim jajetom...

Pročitajte: Uskršnja čarolija u domu Slavice Rokvić: Ulepšajte praznik ovom jednostavnom, a efektnom dekoracijom VIDEO

Shutterstock

 

Na Uskrs, rano ujutru, vernici odlaze u crkvu na jutrenje. U Rusiji je bio običaj da, ako se neko uspava i ne dođe, idu po njega, polivaju ga vodom ili ga bacaju u reku. U 17. veku sinod Ruske crkve je posebnim ukazom zabranio provođenje ovog običaja, koji je dovodio i do smrtnih stradanja ljudi.

Neobičan običaj vlada u Kikindi, gde momci polivaju vodom devojke, a one im poklanjaju farbana jaja. Veruje se da to ženskoj deci donosi dobro zdravlje.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock