Dragutin i Biljana Topić: Predstavljaju kćerku Sofiju i otkrivaju zbog čega je atletičarka poslednji mesec trudnoće provela u bolnici

Dragutin i Biljana Topić: Predstavljaju kćerku Sofiju i otkrivaju zbog čega je atletičarka poslednji mesec trudnoće provela u bolnici

Autor: | 11/02/2014

0


Porodičnu idilu u domu Biljane i Dragutina Topića svojim dolaskom na svet upotpunila je malena Sofija, koja već četiri meseca uživa u neizmernoj pažnji i ljubavi svojih najmilijih. Mesec dana pre termina porođaja pojavila se vest da uspešna atletičarka ima komplikacije u trudnoći, što je zabrinulo čitavu naciju, ali je krajem septembra sve obradovala novost da je rođena još jedna naslednica porodice Topić i da se i majka i kćerka osećaju dobro. Osmogodišnja Angelina s nestrpljenjem je iščekivala rođenje mlađe sestre, za koju je dugo ubeđivala roditelje da joj daju ime po jednoj ruskoj princezi. Iako roditelji nisu uslišili molbe prvorođene naslednice, na pitanje koga u porodici najviše voli, Angelina glasno, bez razmišljanja, izgovara Sofijino ime.
Ekskluzivno za magazin „Hello!“ uspešni sportski bračni par predstavio je četvoromesečnu kćerku Sofiju Topić, hrabru devojčicu koja se poslednjeg septembarskog dana prošle godine, uz maminu pomoć, i tatinu i sestrinu neizmernu podršku i ljubav, izborila za svoj dolazak na svet. Ponosni roditelji otkrivaju sve detalje prvih meseci života njihove druge naslednice, opisujući sve izazove sa kojima se susreću od kada je Biljana primljena u Višegradsku ulicu u Beogradu, gde je nešto više od mesec dana iščekivala Sofijin dolazak na svet. Neizvesnost se pretvorila u vreme neizmerne radosti, a Dragutin i Biljana nastavljaju da uživaju u svim čarima, ali i izazovima roditeljstva.

Dugo ste razmišljali koje ime da date svojoj drugoj naslednici. Zbog čega ste bili tako neodlučni?
Biljana: Budući da do porođaja nismo znali da li ćemo dobiti dečaka ili devojčicu, nismo previše razmišljali o imenu. Želeli smo da dečaku damo ime Mihailo, ali za devojčicu smo dugo bili neodlučni.
Dragutin: Ja sam želeo da dečaku damo ime po mom dragom treneru koji, nažalost, više nije među nama, ali koga i dalje mnogo volim. Zbog toga sam pred kraj Biljanine trudnoće pomalo navijao da bude dečak, ali kada se rodila devojčica, nisam više razmišljao o tome.

Šta je presudilo da je nazovete Sofija?

Biljana: Da bude naša mala mudrica.
Dragutin: Prvih trideset dana je više bila Anastasija nego Sofija. To je bila Angelinina želja, po njenoj omiljenoj princezi iz bajke, ali nama je delovalo da bi Anastasija trebalo da bude plavuša. Slušali smo i savete prijatelja, posmatrali kako oni reaguju na naše predloge, a s obzirom na to da je rođena na dan svete Vere, Nade i Ljubavi i mati im Sofije, odlučili smo se za ime Sofija.

Komentarišete li na koga liči?
Dragutin: Meni Sofija liči na njenog dedu, Biljaninog oca. Ti punački obraščići i podbradak, a i malo priča baš kao i deka, tako da sam ja tu našao sličnost.
Biljana: Meni mnogo liči na Angelinu kada je rođena, vrlo su slične.

Šta se promenilo od kada je Sofija došla na svet, opišite nam dan u domu Topića od kada je u njemu novi član porodice?
Biljana: Promenilo se to što više uopšte ne spavamo. Poslednji put smo se naspavali u septembru. Više je obaveza, trudimo se da uklopimo poslovne obaveze i obaveze oko kćerki, ali sada imamo i više ljubavi, pa je i to lakše prebroditi.
Dragutin: Nije baš onako kako bih ja želeo. Moram da priznam da je uz ostale obaveza napornije nego kada je rođena Angelina, ali, na sreću, imamo veliku pomoć baka-Ruže, Biljanine majke, koja je trenutno kod nas.

Kako je Angelina reagovala na novog člana porodice?

Biljana: Angelina je mnogo srećna što je dobila seku, želi da učestvuje u poslovima oko nje, uvek je tu kada je presvlačimo i kupamo. Najviše voli da je nosi iako joj mi to ne dozvoljavamo jer je previše mala.
Dragutin: Malo je i tužna što njeni drugari ne mogu da dolaze toliko kao ranije, ali to tata nadoknadi tako što ide po komšiluku po drugarice, pa onda svi zajedno idemo na klizanje. Meni je to lakše nego sa bebom u ovom periodu, našao sam modus.

Postoji li neki segment roditeljstva koji vam pada teško?
Dragutin: Biti roditelj za mene je zaista predivno iskustvo, ali priznajem da nisam toliko strpljiv kao što sam bio kada je Angelina bila beba. Da li zbog godina ili živaca koje sam u međuvremenu izgubio tokom karijere, ali kada se Sofija zaceni od plača, to mi zaista teško pada i pogađa me više nego pre. Po prirodi sam smirena osoba, ali u tim trenucima umem da reagujem burnije i očekujem da majka uvek ima odgovore na pitanje “zašto plače“, ali ih ona nema i to je normalno. Ipak, dok ne otkrijemo uzrok bebinih suza, radije odem sa Angelinom dok se situacija ne smiri.

U čemu uživate?
Dragutin: Najviše uživam kada je uspavljujem. Kod tate na bicepsu je najmirnija i to nam oboma prija.

U osmom mesecu trudnoće primljeni ste u bolnicu u Višegradskoj, a ubrzo su se pojavile vesti da ste vi i beba u kritičnom stanju, što ste vi kasnije demantovali. Šta se zapravo događalo tih dana?

Biljana: Situacija uopšte nije bila tako dramatična. Tačno je da sam bila u bolnici, ali razlog leži u tome što su se u osmom mesecu javile blage kontrakcije koje nisu bile porođajne. Potražila sam mišljenje doktora, koji su mi sugerisali da zbog kontrole ostanem naredna dva, tri dana u bolnici i poslušali smo njihov savet. U međuvremenu, lekari su mi iz preventivnih razloga predložili da produžimo boravak do ulaska u deveti mesec, ali sam ja odlučila da odležim ostatak trudnoće i to je jedini razlog mog boravka u bolnici.

Šta je pokrenulo spekulacije u medijima?
Biljana: Neko je video Dragutina kada je došao u posetu i već sledećeg dana u novinama je osvanuo naslov da se borimo za život naše bebe.

Kako ste reagovali u toj situaciji?
Biljana: Pustili smo da vest prođe, nismo se oglasili ni za kakav demanti jer za to jednostavno nije bilo vremena. Nije nas toliko uznemirila ta vest jer smo znali pravu istinu. Međutim, pribojavali smo se reakcije prijatelja i rodbine. Nismo želeli nikome da javljamo da sam u porodilištu jer je i sa mnom i sa bebom sve bilo u redu, želeli da im saopštimo radosnu vest kada za to dođe vreme. Kada je ta vest objavljena, počeli su pozivi, ljudi su uspaničeno zvali da pitaju šta se dešava i morali smo svima da objašnjavamo da je sve u redu.

Dragutine, kako ste se vi osećali dok je Biljana bila u porodilištu?

Dragutin: Za mene je to jedan od najlepših perioda u životu. Imao sam sat vremena dnevno da se vidim sa suprugom i ja sam to striktno poštovao, ali iz razloga što sam preostala dvadeset i tri časa imao da provedem sa Angelinom. Uživao sam tih dana sa svojom kćerkom, bilo je prelepo letnje vreme, pa nam mama nije previše nedostajala.

Pripadate li onim roditeljima koji čekaju da prođe određeno vreme pre nego što dozvole posete bebi?
Biljana: Ne, mi smo Sofiju izveli u šetnju posle petnaest dana, pa ju je većina naših prijatelja tada i videla.

Ko vam je od bivših cimera iz kuće „Velikog brata“ čestitao rođenje kćerke?
Dragutin: Nisam preterano u kontaktu sa ljudima iz kuće. Čestitali su mi Maja Volk, Uroš Ćertić i Ivana Stamenković-Sindi, a čuo sam se i sa Bobanom Stanojevićem. Oni su me pozvali i baš su me obradovali tim gestom.

Priželjkujete li posle dve devojčice i muškog naslednika?

Biljana: Za sada ne razmišljamo o proširenju porodice. Ako se to slučajno desi, nemam ništa protiv, ali za sada to nije opcija. Sačekaćemo da Sofija malo poraste i da se Dragutin i ja naspavamo, pa ćemo razmišljati o tome. Ima vremena.
Dragutin: Slažem se sa Biljanom, u ovom trenutku još je rano da pričamo o tome, ali ja sam i kćerkama prezadovoljan.

S obzirom na to da ste u oktobru otvorili i školu sporta za decu „Top džamp“, kako uspevate da uskladite sve obaveze?
Dragutin: Sve je stvar dogovora. Uveče kada uspavamo naše devojčice i ostanemo sami nas dvoje, sednemo da se dogovorimo šta nas očekuje narednog dana. Imam zaista mnogo obaveza u kancelariji, po podne sa klincima u školici sporta, tako da sam manje kod kuće, ali trudim se da se svemu posvetim, a posebno Angelini koja je u nekom senzitivnom periodu kada joj je pažnja preko potrebna.

Koliko Angelini pristaje ime i da li je zaista kao anđeo ili je ipak malo vragolasta?
Biljana: Angelina je divno dete, ali je mnogo energična, aktivna je i živahna i ponekad nam je problem da ispratimo sve te njene potrebe. Po ceo dan bi išla napolje da se igra sa društvom, na klizanje, balet, na hiljadu i jednu aktivnost. Ona je zaista dobro dete, ali je nestrpljiva i to je jedina i ujedno najveća stvar sa kojom se kod nje borimo.
Dragutin: Osetljiva je, sve prima k srcu i nestrpljiva u komunikaciji, tako da na tome najviše radimo sa njom. Imamo razumevanja s obzirom na to da smo roditelji koji su zbog obaveza često bili odsutni i njena želja za nama je utoliko veća. Shvatamo da je to neka njena potreba za našom pažnjom koju ispoljava na taj način i zbog toga joj ne zameramo, ali se trudimo da nadoknadimo taj deo.

Na koga je Angelina po karakteru?
Biljana: Mislim da je po karakteru na tatu, oboje su umetničke duše, emotivci koji bi da sviraju i pevaju po ceo dan. Pravi su romantici, a ja sam potpuno drugačija.

Kakva su joj interesovanja?
Biljana: Voli da svira, crta, da ide na balet i atletiku, na klizanje, a voli i školu. Zaista je svestrana i mi pokušavamo da joj sve to priuštimo da bi se s vremenom opredelila kada vidi šta joj od toga najviše leži i šta je najviše interesuje.

Koliko ste strogi kao roditelji?
Biljana: Definitivno važim za strožu i verovatno je tako.
Dragutin: Nismo toliko strogi, zahtevniji smo u priči nego na delima, ali Angelina uvek istera svoje na kraju. Trudimo se da je saslušamo i da napravimo neki kompromis, ali pre svega da joj ličnim ponašanjem damo dobar primer.

Da li vas je roditeljstvo zbližilo?
Biljana: Trenutno nas je razdvojilo, ali samo fizički. Ja sam sa Sofijom u jednoj sobi, a Dragutin sa Angelinom u drugoj. Maksimalno sam posvećena bebi, a on se trudi da se starija kćerka ne oseti zapostavljenom.
Dragutin: Dok je baka sa nama ne možemo da pokazujemo emocije, tako da smo u ovom periodu podelili uloge.

Ugrabite li na kraju dana vreme samo za vas dvoje?
Biljana: Kad legnemo u krevet i odvojimo vreme za nas, toliko smo umorni da je san jedino što nam je u tim trenucima potrebno.
Dragutin: Iako smo željni jedno drugog, u ovom trenutku su neke druge stvari prioritetnije, bar još neko vreme.

Intervju: Deana Đukić, Life Content
Foto: Miloš Nadaždin
Stilista: Stefan Orlić
Frizura: Miloš Milnović, tel. 063 / 13 - 66 - 016
Šminka: Dušan Lazić za „Artdeco“, www.lazamakeup.com

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti