Emir Kusturica: Poetika koja izvire iz topline doma

Emir Kusturica: Poetika koja izvire iz topline doma

Autor: | 24/11/2011

0

Multitalentovani umetnik Emir Kusturica svrstan je u grupu najpoznatijih ljudi u svetu sa ovih prostora. Smatraju ga jednim od najistaknutijih svetskih reditelja, što on dokazuje iz godine u godinu kao član žirija čuvenih filmskih festivala na kojima je kao režiser nagrađivan.
Sledeće putovanje na njegovoj „mapi gostovanja“ jeste boravak u Maroku, gde će biti predsednik žirija filmskog festivala „FIFM" u Marakešu, koji počinje 2. decembra. Uz njega će se u žiriju naći velika imena svetske kinematografije, među kojima je i glumica Sigurni Viver.
Režiser, scenarista, producent, muzičar, kompozitor i glumac 24. novembra proslaviće pedeset pet godina tokom kojih je mnogo radio i postigao. Velika imena u svetskoj kulturi slažu se da je Kusturica svojim filmovima napravio značajan pomak u svetskoj kinematografiji.
Filmsku režiju završio je na poznatoj Filmskoj akademiji u Pragu. Jedan je od retkih filmskih stvaralaca koji je dobio dve „Zlatne palme“ na „Kanskom festivalu“. Filmska ostvarenja, koja su se nizala od njegovog prvog dugometražnog filma „Sećaš li se Doli Bel“, za koji je višestruko nagrađivan, samo su potvrđivala njegov nesporni talenat. Nizao je vrhunske filmove inspirisane balkanskom kulturom i šarenilom ciganskog sveta, uporedo sa nagradama u inostranstvu i zemlji.
Slavljen i hvaljen kao režiser, nije prestao da se interesuje za rok muziku. U grupi „Zabranjeno pušenje“ najpre je svirao bas gitaru, da bi potom prešao na muziciranje na gitari u bendu „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“, u kome  bubnjeve svira njegov sin Stribor.
Dok je snimao film „Život je čudo“, po sopstvenoj ideji izgradio je čitav grad na Mokroj gori. Selo je nazvao Drvengrad, odnosno Mećavnik, sa idejom da se takvim načinom života bori protiv globalizacije. Građevine su tradicionalnog izgleda, načinjene pretežno od drveta u skladu sa prirodom. Na predlog bliskog prijatelja, književnika Petera Handkea grad postaje poznat u svetu pod imenom „Küstendorf“, a 2008. pretvara se u mesto održavanja „Kustendorf filmskog i muzičkog festivala“, koji okuplja svetske umetnike iz oblasti muzike i filma.
„Manjak“ glamura i crvenog tepiha, kao i nekonvencionalno predstavljanje dobrih ostvarenja sedme umetnosti pre dve godine privukli su i holivudsku zvezdu Džonija Depa, tokom čijeg boravka je otkrivena statua posvećena slavnom glumcu.
Umetnik je poznat po nekonvencionalnosti, koja je osnova njegovog šarma. Ostvaren je u privatnom životu i u skladnom je braku sa Majom sa kojom ima sina Stribora i kćerku Dunju. Pre šest godina Stribor mu je podario unuka Janka, za koga je posebno vezan.
Kusturica za magazin „Hello!“ govori o važnim događajima u neposrednoj budućnosti, koji se odnose nanjegovukarijeru, ali i o porodici i domu kao neiscrpnoj životnoj inspiraciji.
Pre dve godine održavali ste master klas u Marakešu. Kako se osećate budući da ste proglašeni za predsednika žirija ovogodišnjeg filmskog festivala?
- Mislim da je „Marakesh film festival“ vrlo značajan zato što ulazi u okvir evropske i severnoafričke filmske tradicije. Posebno je zanimljiv jer je uspeo da Maroko kao jedina severnoafrička zemlja, dobrotom kralja i njegovim interesovanjem za kulturu, privuče mnogo filmskih autora. Baš zato malo ko odbija da dođe u Marakeš. Izuzetno mi je drago što ću tamo provesti deset dana, gledajući dobre filmove, i što ću biti u dobrom društvu.
Koje ste gradove u Maroku već posetili?
- Snimao sam reklamu u marokanskoj pustinji. Posetio sam Rabat i Kazablanku. Jednom sam čak svirao na koncertu u okviru nekog muzičkog festivala. Sviđa mi se što tamošnji kralj pokušava da kvalitete koji su Evropu učinili posebnom prevede na aspekte svog socijalnog života. Maroko me inspiriše kada razmišljam o staroj tezi da svaka poezija dolazi iz pustinje. Ta divna pustinja ima „opevanu“ tradiciju: junaka jahača na arapskom konju, kao i divne kraljevske porodice, čiji sam prijatelj.
Da li ćete možda tamo snimati neki film?
- Imam ideju da se deo pustinjskih scena u projektu „Pančo Vilja“ dešava u Maroku.

Intervju: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin