Emir Kusturica: Uzbudljivi dani u Marakešu

Emir Kusturica: Uzbudljivi dani u Marakešu

Autor: | 23/12/2011

0

Najbitnije mesto na kojem se slavila sedma umetnost prošle nedelje bio je marokanski grad Marakeš. Tu je održan jedanaesti Međunarodni filmski festival „FIFM“, na kojem je naš, a u svetu proslavljeni reditelj Emir Kusturica dobio čast da bude predsednik žirija. Harizmatični umetnik s radošću je prihvatio da bude na čelu žirija Festivala na kojem je pre dve godine držao master klas. U specijalnom delu Festivala, održanom 2009, deo programa je posvećen Kusturici kao jednom od najvećih stvaralaca današnjice. Mesto na kom se susreću velika filmska dela iz celog sveta okupila su značajna imena današnje svetske kinematografije. Festival je ponovo održan pod pokroviteljstvom marokanskog kralja, a nastupili su meksički bendovi, što je dalo posebnu živost zvaničnom programu.
Kusturica je presedavao devetočlanom žiriju, među kojima je i američka glumica i zvezda filma „Drvo života“ Džesika Čestejn, kao i italijanska glumica Maja Sansa.
Na ovom festivalu master klas imali su mnogi cenjeni reditelji, među kojima je i američki reditelj i scenarista Teri Gilijem, kojem je Kusturica na posebnoj svečanosti dodelio priznanje za životno delo.
- Mislim da je Filmski festival u Marakešu vrlo značajan zato što ulazi u okvir evropske i severnoafričke filmske tradicije. Posebno je zanimljiv jer je uspeo da Maroko kao jedina severnoafrička zemlja, dobrotom kralja i njegovim interesovanjem za kulturu, privuče mnogo filmskih autora. Baš zato malo ko odbija da dođe u Marakeš. Izuzetno mi je drago što ću tamo provesti deset dana gledajući dobre filmove i što ću biti u dobrom društvu - rekao je Kusturica za magazin Hello!“ uoči odlaska na Festival.
- Ranije sam snimio jednu reklamu u pustinji Maroka, posetio sam Rabat i Kazablanku. Čak sam jednom svirao na koncertu na muzičkom festivalu. Mnogo mi se sviđa što tamošnji kralj pokušava da kvalitete koji su Evropu učinili posebnom prevede na aspekte društvenog života svoje zemlje. Maroko me inspiriše kada razmišljam o staroj tezi da svaka poezija dolazi iz pustinje. Ta divna pustinja ima „opevanu“ tradiciju: junaka jahača na arapskom konju, kao i divne kraljevske porodice, čiji sam i sam prijatelj - rekao je priznati režiser koji je dobio najveća priznanja za filmsko stvaralaštvo.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti