Film o Emiru Kusturici prikazan na “Kustendorfu"

Film o Emiru Kusturici prikazan na “Kustendorfu"

Autor: | 21/01/2012

0

Mladi ruski reditelj Andrej Grigorjev snimio je dokumentarni film „Balkanska zvezda“ o reditelju Emiru Kusturici koji je prikazan 21. januara na festivalu „Kustendorf“.
- Na kraju sveta, u zemlji gde telefonski stub zalivaju kanticom za vodu, a svinja dan za danom gricka stari zarđali automobil, Kusturica je sagradio svoje selo, mesto gde su neobične kuće dobile imena po besmrtnim ličnostima, gde Džoni Dep bdi nad Dostojevskim i gde se duboko pod zemljom nalazi bioskop.
Ovako govori mladi ruski reditelj Andrej Grigorjev u svom dokumentarnom filmu “Balkanska zvezda”, koji je prikazan danas u okviru “Pratećeg programa” 5. “Kustendorfa”, pružajući drugačiji pogled na život i delo proslavljenog reditelja Emira Kusturice.
Grigorjev je objasnio u izjavi Tanjugu da je ideju za film dobio 2008. kada je pogledao Kusturičin film o Dijegu Maradoni.

Snimanje, koje je trajalo skoro godinu dana, počeo je u svom gradu Jekateringburgu gde je Kusturica sa svojim “No Smoking Orćestra” održao koncert i tada mu je izneo ideju i poklonio kaput sa bubamarom na leđima. Film je sniman u Sarajevu, Kusturičinom rodnom gradu, zatim u Beogradu i Pragu gde su o Kusturici govorili njegov profesor Otakar Vavra (1911-2011) i rediteljka Jitka Nemcova, a najveći deo je urađen na Mokroj Gori tokom prošlogodišnjeg “Kustendorfa”.
U filmu su zabeleženi momenti sa festivala u Drvengradu, obuhvata scene iz Kusturičinih filmova, a autor je razgovarao i sa stanovnicima Sarajeva o detinjstvu reditelja.
- Film govori o Kusturičinom životu, o njemu kao slavnom reditelju, muzičaru, čoveku - ispričao je mladi reditelj, čija fascinacija Kusturicom se vidi u svakom segmentu priče.
Film je izazvao pozitivne reakcije u Jekaterinburgu na premijeri u novembru, a odlično je primeljen i na “Kustendorfu”.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti