Radovan Vujović: Zaljubljeni glumac u centru pažnje

Radovan Vujović: Zaljubljeni glumac u centru pažnje

Autor: | 16/03/2012

0

Umetnik Radovan Vujović vrlo je poznat u pozorišnim krugovima po  raskošnom glumačkom talentu, a odnedavno ga je upoznala i televizijska publika u aktuelnoj seriji „Vojna akademija“ u kojoj igra jednu od glavnih uloga. U seriji koja se emituje na „Radio-televiziji Srbije“ tumači lik kadeta Risa.Radovan je rođen pre dvadeset sedam godina u Užicu, a u srpsku prestonicu se doselio posle završene druge godine gimnazije, kada je upisao Fakultet dramskih umetnosti, a četiri godine kasnije je diplomirao. Danas je zaposlen u Jugoslovenskom  dramskom pozorištu, gde igra u predstavama „Metamorfoze“, „Rođeni u YU“, „Švabica“ i „Tartif“. Angažovan je i u drugim pozorišnim kućama, pa tako u „Ateljeu 212“ igra u komadu „Proslava“, u pozorištu „Boško Buha“ u predstavama „Instant“ i „Petar Pan“, u dečjem pozorištu „Puž“ u komadu „Laza, mamina maza“, a u novosadskom „Srpskom pozorištu“ glumi u predstavi „Brod za lutke“.
Glumca, koji se istakao ulogom u filmu „Šejtanov ratnik“, odlikuju nenametljivost i besprekorni maniri. U srećnoj je vezi sa talentovanom dvadesettrogodišnjom glumicom Anjom Alač, zvezdom hrvatske serije „Ruža vjetrova“, kćerkom poznate glumice Vesne Čipčić.
Za magazin „Hello!“ atraktivni glumac prvo govori o svom liku u seriji „Vojna akademija“, reditelja Dejana Zečevića.
- Igram Risa, ćutljivog, ali pravdoljubivog kadeta koji je neka vrsta kapitena svoje ekipe. On dolazi na akademiju u želji da svoj život promeni nabolje i prekine sa nekim stvarima iz prošlosti koje ga muče. Uvek je tu za svoje drugare da im pomogne u raznim zadacima, da ih ohrabri i pruži im podršku, ili da zaštiti nekog kada je potrebno. Ali i on ima svoju mračnu stranu koju pokušava da kontroliše i zato mu prija ta disciplina na Vojnoj akademiji. Ipak, ne uspeva uvek da kontroliše mračnu stranu svoje ličnosti- kaže naočiti glumac kome je veoma prijao rad sa režiserom Dejanom Zečevićem.
- Dejan glumcima pruža veliku slobodu u radu i osećaj da su u sigurnim rukama. Kada radite sa njim, niste prepušteni sebi i znate da je on uvek tu da vas vrati na pravi put i podseti na stvari koje su bitne za određenu scenu, a opet imate ogroman prostor za sopstvenu kreaciju. To je zaista dragoceno. Pored toga, na snimanju Zeka stvara neverovatno prijatnu i opuštenu atmosferu i svi članovi ekipe uživaju dok rade svoj posao. Kada snimate pet meseci skoro svaki dan, bitno je da se radujete kada dolazite na posao.
Radovan kaže da ne oseća popularnost od kada se emituje serija i otkriva svoj stav vezan za dobijanje popularnosti u televizijskim projektima.
- Ne osećam nikakvu popularnost. Moj život se nije promenio i to mi prija. Mislim da je dobro za glumca, umetnika, da učestvuje u televizijskim projektima tek kada se na neki način dokaže u pozorištu i kada stekne određeno poštovanje i ugled kod svojih kolega. Za glumca koji ne želi da bude i umetnik, fantastično je da radi na televiziji, jer mu to donosi više novca nego pozorište, i tu širu popularnost. Naravno, to u nekom trenutku prestaje da ima ikakve veze sa glumom. Pitanje je samo ko šta želi- kaže umetnik koji poredi glumu u pozorištu i pred kamerama.
- Gluma pred kamerom i pred šest stotina ljudi u pozorišnoj sali dve su potpuno različite stvari. To su dva različita načina glume, dve discipline i ja obe obožavam. Pitanje šta od toga više volim slično je kao kad ste mali, a neko vas pita da li više volite mamu ili tatu. Dakle, i pozorište, i film, i televizija.
Kad god mu to obaveze dozvole, nadareni glumac s radošću odlazi u rodno Užice da se vidi sa rodbinom, dok njegovi roditelji, kao i brat, takođe žive u srpskoj prestonici.
- U Užice ne odlazim toliko često koliko bih želeo. Zbog obaveza nisam u prilici da idem češće. Moj stari brat, docent na Biološkom fakultetu, takođe živi u srpskoj prestonici, kao i roditelji, pa se često viđamo - kaže umetnik.
Radovan ističe da ne postoji određena uloga koju priželjkuje, ali da je svaki zanimljiv i dobro napisan lik dobro došao. Pored profesije ostvaren je i na privatnom planu, u dugoj je i skladnoj vezi sa koleginicom Anjom Alač, koja je od prošlog leta zauzeta angažmanom u Splitu, gde snima seriju „Ruža vjetrova“. Na pitanje da li njihova veza trpi zbog posla, glumac kaže:
- Sve se može organizovati i uskladiti. Anja često dolazi u Beograd zbog predstava, a ja odlazim tamo kad god mogu i sve lepo funkcioniše. Oboje imamo razumevanja za obaveze onog drugog i ne postoji šansa da naša veza trpi zbog posla. Oko poslova se često konsultujemo i tražimo savet jedno od drugog. Ali daleko od toga da je gluma naša glavna tema za razgovor.
Talentovani Vujović kaže da ima dosta različitih interesovanja i da bi voleo da mu budućnost ne donese promene.
- Zanimaju me razne stvari. U stvari, sve me zanima i teško mi je da to sažmem u nekoliko reči. Obožavam knjige, slikarstvo, volim da crtam, volim muziku, filmove, cirkus, skijanje na vodi. Zanimaju me putovanja, druge kulture, i ljudi. I privatno i poslovno bih voleo da stvari nastave da se razvijaju kao i do sada.

Piše: Nadežda Jokić
Foto: Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još