Sandra Perović: Glamur venecijanske "Mostre"

Sandra Perović: Glamur venecijanske "Mostre"

Autor: | 21/09/2012

0

Novinarka Radio-televizije Srbije Sandra Perović, koja već godinama važi za jednog od najboljih poznavalaca sedme umetnosti kod nas, i ove godine je bila na „Mostri“, najstarijem evropskom filmskom festivalu koji se održava u Veneciji. Harizmatična dama vratila se u Beograd puna lepih utisaka i zadovoljna što je uspela da intervjuiše neke od najvećih holivudskih zvezda. Raspoloženje joj nije pokvarilo ni to što je prvog dana festivala ostala bez glasa, ali je zahvaljujući odličnim lekarima hitne pomoći na Lidu uspela da brzo reši taj zdravstveni problem.
- Ovo mi je bio osmi put da sam na "Mostri". Najradije se sećam festivala održanog 2006. godine, kada sam bila počastvovana što sam pozvana da učestvujem u radu međunarodnog žirija filmskih kriticara FIPRESCI. Osim čarolije venecijanskih kanala, ovaj festival pamtim po velikim i značajnim intervjuima koje sam uradila sa tri engleska glumca, koja imaju titulu “sir”, a to su Majkl Kejn, Entoni Hopkins i Džeremi Ajrons. Tokom intervjua, Hopkins je imao potrebu da mi kaže da je bio u Srbiji, tačnije u Beloj Crkvi, pre trideset godina, kada je snimao film “Rat i mir“. I Ajrons mi je pričao o svojim utiscima dok je dolazio na naše prostore. Moram da istaknem da je Kejn, jedan od mojih omiljenijih glumaca, koji je rođen istog dana kao i ja, ostavio utisao pravog engleskog džentlmena, koji zasluženo nosi plemićku titulu. U Veneciji sam prvi put uradila i intervjue sa Metom Dejmonom, Monikom Beluči, Raselom Krouom, Itanom Houkom, Džulijen Mur i Ričardom Girom - počinje priču za magazin "Hello!" Sandra i nastavlja:
- "Venecijanski festival" je najstariji na svetu, a prva "Mostra" je održana 1932. godine. Glamur je uobičajen na Lidu gde se ispred nekadašnjeg Musolinjevog zdanja postavlja najduži crveni tepih, dok svetske zvezde defiluju u gondolama. Iako dozirano, u odnosu na prethodne godine, bilo ih je i ovog puta: od Pirsa Brosnana, Kejt Hadson, Vinone Rajder, Hoakina Finiksa, Filipa Simora Hofmana do Izabel Iper, Kristin Skot Tomasa, Zerara Depardjea, tu su bili i veterani Robert Redford, Brajan de Palma i Majkl Cimino.
I ovoga puta, poznata novinarka je imala priliku da vidi mnoge filmove koji će sigurno biti favoriti za nagradu "Oskar" kao što su „The Iceman“ sa Majklom Šenonom u glavnoj ulozi i „Učitelj“, koji obrađuje temu kulta koji podseća na sajentologiju.
- Ta dva filma su se nametnula kao favoriti, šest meseci pre dodele "Oskara". Zanimljiv mi je bio i dokumentarac “Bad 25” Spajka Lija o snimanju albuma Majkla Dzeksona iz 1987. S druge strane, razočarao me je film prošlogodišnjeg kanskog pobednika Terensa Malika, “Ka Chudu“, sa Benom Aflekom, Olgom Kirilenko i Havijerom Bardemom. Što se tiče programa ovogodišnjeg festivala, umetnički direktor Alberto Barbera našao je balans između tradicije i eksperimenta - objašnjava uspešna dama koja je uradila mnoge ekskluzivne intervjue u Veneciji.
- Drago mi je što sam radila sa svetskom zvezdom performansa Marinom Abramovič, koja je bila član glavnog festivalskog žirija i jedini predstavnik Srbije, ove godine, na "Mostri". Imala sam priliku i da pogledam sjajan dokumentarac Boba Vilsona „Život i smrt Marine Abramovič“, posvećen nastajanju istoimene eksperimentalne opere. Značajnu ulogu u oba projekta ima slavni glumac Viljem Defo, koga sam takođe intervjuisala. Zadovoljstvo mi je što sam razgovarala sa jednom od holivudskih ikona devedesetih, Vinonom Rajder, koja se posle turbulentnog perioda opet vraća glumi. Svi su je uglavnom pitali zašto je "nestala", a ona se sa suzama u očima zahvaljivala na podršci. Srela sam se i sa holivudskom zvezdom Kejt Hadson, protagonistkinom filma Mire Nair, koji je otvorio ovogodišnji festival, “Nevoljni fundametalista“. Ipak, najzadovoljnija sam intervjuom sa Pirsom Brosnanom, koji igra u najnovijem filmu "oskarovke" Suzan Bir, “Love is all you need“. Bila mi je čast sto sam razgovarala sa harizmatičnim glumcem, najboljim od svih Džejms Bondova, s obzirom da se na RTS-u prikazuje ciklus svih filmova o agentu 007 - kaže Sandra i otkriva kako je rešila zdravstveni problem koji je imala tokom festivala.
- Po dolasku na festival, izgubila sam glas i ostala bez glavnog oruđa za rad. Nekoliko dana nisam mogla da govorim, ali zahvaljujući dobrim terapijskim potezima i savetima ljubaznih doktora u hitnoj pomoći na Lidu, uspela sam da rešim problem - zaključuje Perovićeva, koja se tokom slobodnog vremena opuštala sa dragim kolegama u tradicionalnom "Lanča" kafeu gde prave najbolji kapućino.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još