Marija Kilibarda: Istrajna borba za ozdravljenje

Marija Kilibarda: Istrajna borba za ozdravljenje

Autor: | 06/12/2012

0

Beograđanka Marija Kilibarda, jedno od najpopularnijih televizijskih lica u našoj zemlji i jedna od voditeljki emisije "Žene", na "Prvoj" televiziji, pre nekoliko meseci povredila je kičmu. Šarmantna voditeljka, koju televizijska publika trenutno gleda u emisiji "Prvi glas Srbije", zahvaljujući istrajnoj borbi i višemesečnoj terapiji uspela je da ozbiljnu povredu kičmenih pršljenova stavi pod kontrolu, mada ističe da je reč o borbi koja će verovatno trajati celog života.
- Sve je počelo kada me je iznenadio jak bol u lumbalnom predelu kičme. Mislila sam da sam se ušinula. Nekoliko dana sam pila lekove protiv bolova i taj deo mazala antireumaticima, ali mi nije pomoglo. Ukočila sam se toliko da nisam mogla da se ispravim. Posle pregleda na Ortopedskoj klinici snimila sam kičmu magnetnom rezonancom. Lekari su mi dijagnostikovali drugi stepen diskus hernije između četiri kičmena pršljena. Detaljnim ispitivanjem ispostavilo se da je mnogo toga uticalo na pojavu ovog zdravstvenog problema: moja visina, oscilacije u kilaži, hodanje na visokim potpeticama, provođenje vremena u vožnji automobilom, kao i to što ima periode kada mnogo treniram ili uopšte ne radim vežbe. Osim toga imala sam i dva blaža saobraćajna udesa, a skakala sam i bandži-džampom. Verovatno je tada moja kičma pretrpela šokove koji se nisu odmah manife-stovali, a kasnije se to pokazalo kroz problem - iskreno za magazin Hello! govori voditeljka koja gledaoce osvaja jednakom dozom šarma i profesionalnosti, što posebno dolazi do izražaja u formatima koji se emituju uživo, poput emisije "Žene".
Lepa tridesetdvogodišnjakinja potom je probala sve vrste rehabilitacije, išla je kod neurohirurga, ortopeda, kiropraktičara, na akupresuru, fizikalnu terapiju i kineziterapijske vežbe.
- Isprobala sam sve moguće vrste tretmana da bih ublažila bolove i mogla da se vratim poslovnim aktivnostima. Prvo sam dva meseca svakodnevno po četiri sata išla na fizikalnu terapiju kod doktora Milana Mileusnića, poznatog stručnjaka koji leči vrhunske sportiste. Terapija me je postavila na noge jer tri nedelje nisam smela da pravim nagle pokrete. Bila sam pod blokadama, bolovi su bili nesnosni. Tada sam spavala sa jastukom među nogama, u strogo određenim položajima. Bilo je mučnih momenata, posebno što nisam mogla da se bavim bilo kakvom fizičkom aktivnošću. Onda sam počela sa kineziterapijom - govori Marija, koja i posle nekoliko meseci borbe sa ovim zdravstvenim problemom oseća bolove.
- Bolovi nisu kao u početku, ali nisu prestali. Ovo je bitka koja će trajati celog života. Lekari su mi potvrdili da ne moram da idem na operaciju ukoliko se stanje ne pogorša. Vodim računa o kičmi, obazriva sam i ne dozvoljavam da se to dogodi. Mislim da sve ide na bolje jer se trudim i pazim na sve. Mesecima nisam prekrstila noge dok sedim jer je to najgore za kičmu. Nikada ne savijam leđa, kada želim da se spustim, ja čučnem. Spavam samo na boku, sa velikim jastukom među kolenima. Kada gledam televiziju, strogo pazim da ne savijam vrat, već držim kičmu ravno. Plivam samo leđnim stilom, što se i preporučuje. Posle svih terapija kojima sam bila podvrgnuta, ono čemu sam ostala dosledna je akupunktura, na koju odlazim poslednja tri meseca kod doktora Kresimira Ristanovića. Daleko od toga da mogu da se rešim problema koji imam, ali su mi bolovi umanjeni za osamdeset odsto. Pomogle su mi kineziterapijske vežbe i ovih dana se vraćam laganim treninzima, ali te vežbe moraju da budu prilagođene mom stanju i ne smeju da opterećuju kičmu. Moram da ojačam leđne mišiće i trbušni zid da bi mi bilo bolje - optimistično završava voditeljka koja ima svoje DVD izdanje sa vežbama pod nazivom "M power".

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin