Dragan Nikolić: Strast plovidbe

Dragan Nikolić: Strast plovidbe

Autor: | 21/05/2011

0

Bard srpskog glumišta Dragan Nikolić poslednjih dana se ne odvaja od raznih vrsta plovila. Njegova strast prema rekama i moru doprinela je da organizatori prve izložbe Belgrade Boat Show 2011 baš njega pozovu da bude promoter ove manifestacije, na kojoj su predstavljeni mnogi strani, ali i domaći brendovi iz oblasti nautike. Draganu je velika čast da bude deo ovakvog događaja, što je iskoristio da se detaljno upozna sa svim kvalitetima izloženih modela, jer ne isključuje mogućnost da svoj gumeni čamac zameni novim plovilom.
- Kao strasni zaljubljenik u nautiku, sa zadovoljstvom sam se odazvao pozivu organizatora da budem promoter ove jedinstvene nautičke izložbe kod nas. Čast mi je da zauzmem mesto kapetana ove manifestacije - kaže na početku razgovora za Hello! Dragan Nikolić.
Obučen u mornarskom stilu, sa čuvenom kapom moreplovaca na glavi, Dragan se priseća dana kada je zavoleo čamce. Otkako je prvi put zaplovio Savom i Dunavom želja da slobodno vreme provodi na vodi ne jenjava. Zbog toga, tokom letnjih meseci lepo vreme koristi za svoju veliku ljubav - plovidbu.
- U plovidbu sam se zaljubio davno, još sedamdesetih godina kada su se tek pojavili čamci sa jakim motorima. Mogu reći da je moja ljubav povezana sa prapočecima glisera. Između ostalog, Pavle Vuisić i Momo Kapor su umnogome doprineli da prepoznam tu strast. Zahvaljujući njima, zavoleo sam reku. Oni su bili stariji od mene, a imao sam tu čast
da ih poznajem. Momo je pisao o plovidbi, dok je Pavle živeo taj način života. Kroz njihove priče rodila se i moja ljubav.
Sa dolaskom leta, Dragan se sa svojom suprugom Milenom Dravić seli na more, gde imaju porodičnu kuću. Draganova životna saputnica, naša slavna glumica, sa kojom ove godine slavi četiri decenije bračnog života, pored njega je zavolela plovidbu, pa mu neretko pravi društvo u čamcu.
- Na moru plovim više nego na beogradskim rekama, jer je tamo veći prostor. Kada sam u čamcu, osećam se predivno. Inače, moj gumenjak ide uvek sa mnom, vodim ga sa sobom kao da je pas. Milena i ja volimo da odlazimo na male plaže do kojih je teško doći automobilom ili pešice, pa zbog toga sednemo u naš gumenjak i odvezemo se na željeno mesto - priča Dragan i napominje da svoju veliku želju
nije uspeo da ostvari.
- Svojevremeno sam imao u planu da sa mojim gumenjakom krenem Dunavom do Crnog mora i odatle na Jadran, ali je ta moja želja nažalost ostala samo plan, jer sada je za takav poduhvat kasno - kaže Dragan, koji će o svojim rečnim i morskim avanturama pisati i u svojim memoarima za koje je već smislio naziv - "Sanjao sam". Još nije poznato kada će njegovo prvo književno delo ugledati svetlost dana, ali je sigurno da će sadržati zanimljive priče iz njegovog bogatog života.
Rođeni Beograđanin, odrastao na beogradskom Crvenom krstu, i dalje ne planira da ode u penziju. Iako je bilo najavljeno da će se zauvek oprostiti od svog zanimanja, glumac koji je slavu stekao već sa svojom prvom ulogom u filmu "Kada budem mrtav i beo", davne 1967. godine, doziraće angažmane u pozorištu. Publika će i dalje imati priliku da ga viđa u predstavama "Posetilac" i "Frederik ili bulevar zločina", ali ga u novim komadima neće biti.
- Priča o mom napuštanju glume je preozbiljno shvaćena. Ne odlazim iz pozorišta, i dalje ću igrati u starim predstavama, ali sam odbio nove ponude. Što se tiče televizije i filma, na tom polju sam još aktivan. U junu ću početi da snimam film na Adi Bojani, a počećemo sa radom na nastavku serije "Sva ta ravnica". U isto vreme, biću angažovan na ta dva projekta, ali sam siguran da to neće biti problem i da će sve proteći u najboljem redu - kaže na kraju Dragan Nikolić.

Piše: Sandra A. Rilak

Foto: Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti