Princ Vilijam i Kejt Midlton: Prva zvanična poseta Kanadi i Americi

Princ Vilijam i Kejt Midlton: Prva zvanična poseta Kanadi i Americi

Autor: | 14/07/2011

0

Princ Viljam i njegova nevesta Kejt, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, preleteli su zajedno okean i uživaju u poseti američkom kontinentu. Njihovo putovanje započeto je u Kanadi, gde su sa celom nacijom slavili sto četrdeset četvrti rođendan ove zemlje. Organizovan je niz svečanosti u čast praznika, kao i njihovog dolaska. U Otavi su dočekani aplauzima i glasnim povicima odobravanja ushićenih fanova slavnog britanskog bračnog para.
Hiljade ljudi skupilo se ispred parlamenta i proslavljalo njihov dolazak. U vazduhu se osećalo uzbuđenje jer je tog dana, 1. jula, princ Vilijam imao razlog da bude setan. Naime, njegova pokojna majka Dajana, tragično preminula princeza od Velsa, tog dana bi napunila pedeset godina. Nesumnjivo je princu proletelo kroz glavu sećanje na majku, ali je u javnosti bio nasmejan i srdačan u ophođenju, kao i uvek. Od Dajanine pogibije u saobraćajnoj nesreći u Parizu prošlo je četrnaest godina, ali nastavak njenog humanitarnog angažovanja oseća se u svakom koraku njenog starijeg sina, koji retko javno govori o majci.
Uveče toga dana poznati bračni par vratio se ispred parlamenta i uživao u bogatom muzičkom programu „začinjenom“ velikim vatrometom.
Vilijam, koji se sa Kejt venčao u aprilu, poslednju put bio je u Kanadi kada je imao petnaest godina. Naočit princ, koji je 21. juna proslavio dvadeset devet godina, obratio se okupljenima na francuskom jeziku, ističući da su Kejt i on oduševljeni njihovom prvom zajedničkom posetom Kanadi.
- Dugo smo se radovali ovom trenutku. I pre nego što smo se venčali maštali smo o tome da dođemo ovde zajedno. Želimo da naučimo više o vašoj neverovatnoj zemlji sa srdačnim i gostoprimljivim narodom.
Pola sata je princ govorio na tečnom francuskom, a onda se našalio da će mu, što duže bude bio u Kanadi, biti lakše da govori na tom jeziku. Kejt se nije obraćala javnosti jer protokolom to nije bilo predviđeno.
Svečanost priređena u Otavi prva je „stanica“ na njihovom proputovanju kontinentom. Posle Ostrva princa Edvarda, nastaviće do grada Jelounajfa, a potom će obići Kalgari. Bračni par će se zatim uputiti ka jugu i zadržaće se u Los Anđelesu. U Holivudu će provesti tri dana da bi organizovali nekoliko događaja čiji će prihod otići u dobrotvorne svrhe. Princa očekuje i humanitarna partija pola, omiljenog kraljevskog sporta, a Britanci s nestrpljenjem očekuju kakav će šešir tog dana poneti njegova lepa supruga.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti