EKSKLUZIVNO: Svadbeni prijem u Bakingemskoj palati

EKSKLUZIVNO: Svadbeni prijem u Bakingemskoj palati

Autor: | 11/05/2011

0


Na svečanosti koju je kraljica Elizabeta II pripremila u čast venčanja svog unuka princa Vilijama sa princezom Kejt, mladenci su presekli i svadbenu tortu koja je predstavljala pravo malo remek-delo poznate poslastičarke Fione Kerns. Veličanstvena torta imala je osam spratova, a poslastičarka Fiona ju je sa svojim timom pravila čak pet nedelja. Poslednja dva dana, tim poslastičara radio je u Bakingemskoj palati kako prilikom transporta ne bi oštetili najfinije ukrase na ovom spektakularnom slatkišu. Po želji princeze, njen svadbeni kolač je bio prekriven glazurom u bež boji i ukrašen sa čak devet stotina različitih ukrasa, a među njima je bilo i sedamnaest vrsta cvetova od kojih svaki ima simbolično značenje. Na torti se našlo cveće koje postoji i na grbovima Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Severne Irske, a to su bela ruža - nacionalni simbol Engleske, narcis koji je simbol Velsa, čičak - simbol Škotske i detelina kao simbol Irske. Osim toga, Kejt je želela i hrastovo lišće koje simbolizuje snagu i izdržljivost, zatim mirtu kao znak ljubavi, đurđevak koji označava slast, svadbenu ružu za sreću i ljubav, belu radu koja znači nevinost, jasmin za društvenost, cvet drveta jabuke za sreću, pomorandže za plodnost i večnu ljubav, bršljena za bračnu ljubav, a bilo je i karanfila, belih rada i lavande.

Princeza Kejt je tortu naručila još u februaru i već tada je, prema rečima Fione, tačno znala šta želi. Ovo je najveća svadbena torta koju je jedan kraljevski par imao do sada, jer je prethodna, za princa Čarlsa i Dajanu, imala sedam spratova. Poznata britanska poslastičarka, u čijim kolačima prinčevski par često uživa, kaže da je pravljenje ove poslastice bio najveći izazov u njenoj četiri desecije dugoj karijeri. Među ukrasima našli su se i inicijali mladenaca – W i K.
Bračni par nije želeo da otkrije pre venčanja od čega je napravljen njihov svadbeni kolač, tako da su gosti to otkrili tek na prijemu kod kraljice Elizabete II. Reč je tradicionalnoj engleskoj torti od suvog voća, a neki od sastojaka su bili suvo grožđe, trešnja, pomorandža, limun, orasi, ali i konjak.

Nakon što su presekli tortu i probali je sa svojim zvanicama, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža imali su vremena za kratak predah, ali ih je tokom večeri čekao novi parti koji je povodom njihovog venčanja organizovao princ Čarls. Za tu priliku, i Kejt i Vilijam, izabrali su drugačiju i nešto ležerniju garderobu.
Ali, i pored toga što više nije bila u tako glamuroznoj haljini kao tokom samog čina venčanja, bivša gospođica Midlton izgledala je prelepo. Za večernji parti, njenu toaletu takođe je kreirala Sara Barton, kreativna direktorka komapanije „Aleksandar Mekvin“, ali je ovog puta odabrala nešto moderniju belu haljinu. Reč je o dugačkoj toaleti, koja za razliku od prve nije imala plašt, već je u donjen delu imala krutu okruglu suknju, pojas je bio ukrašen dijamantima, dok je gornji deo haljine bio jednostavan i pripijen uz telo, a preko je imala bolero. Prema rečima mnogobrojnih modnih stručnjaka, haljina je potpuno bacila u senku venčanicu.
S druge strane, njen suprug je za večernju zabavu umesto vojničke uniforme odabrao crni smoking koji je odlično išao uz belu košulju. Međutim, nije se samo bračni par presvukao za žurku kod princa Čarlsa, već su to učinili i članovi njihove najbliže familije, pa su tako svi umesto svedenih toaleta u mirnim tonovima ovog puta nosili nešto šarenije dezene i jarke boje.

Princ Čarles je bračnom paru priredio i svečanu večeru na kojoj je prisustvovalo trista zvanica. Nevesta je blistala u beloj haljini, dok se Viljam presvukao u elegantno crno odelo. Kejt je izabrala elegantnu haljinu od satena s otkrivenim ramenima koju je takođe dizajnirala Sara. Njena dve godine mlađa sestra Pipa Midlton se presvukla u dugačku haljinu smaragdnozelene boje s dubokim dekolteom. Toliko je izgledala očaravajuće da ju je princ Hari, u svom govoru, javno pohvalio zbog lepote.
Dvadesetšestogodišnji Hari je u govoru zadirkivao brata što mu se proredila kosa. Kraljica Elizabeta II nije došla na zabavu, ali su tu bile Kerol Midlton i Kamila. Kerol je imala crnu haljinu otvorenih leđa i izrezenog dekoltea, dok se Kamila odlučila za „strožu“, do grla zatvorenu toaletu.

Princ Čarls je održao duhovit govor, što je tradicija na venčanjima Britanaca.
- Nadao sam se da će moj sin brinuti o meni do kraja života, ali mi je postalo jasno da od njega mogu očekivati samo da me, zajedno s invalidskim kolicima u koja će me smestiti, gurne niz prvu liticu na koju naiđe.
Šala je naišla na gromoglasan aplauz, pa je Vilijam rado uzvratio ocu, našalivši se na račun
njegovog viška kilograma. Zanimljivo je bilo što je Hari usred noći od kuvara tražio da pripreme sendviče od slanine i kobasice, kako gosti ne bi ogladneli usred zabave. Sa žurke je krenuo u tri ujutro sa Kejtinim bratom Džejmsom Midltonom, minibusom koji ih je odvezao kućama.
I Kejt i Vilijam su se sjajno provodili tokom noći, ali su sutradan u podne helikopterom otišli u nepoznatom pravcu, kako bi se odmorili tokom vikenda. Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža su zamolili medije da poštuju njihovu privatnost tokom dva dana odmora, jer su Vilijema čekale obaveze u RAF-u.

Na žurki u Bakingemskoj palati prisustvovalo je oko tri stotine zvanica, a od samog početka atmosfera je bila vesela. Prema želji mladenaca, svirali su se hitovi pop muzike i to uglavnom iz osamdesetih godina, a gotovo svi gosti su satima đuskali. Slavlje je trajalo do tri sata posle ponoći, kada su mladenci i gosti otišli kući. Posle ovog partija, Kejt i Vilijam su svoju prvu bračnu noć proveli u Bakingemskoj palati.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti