Novak Đoković: Ostvarenje dečačkog sna

Novak Đoković: Ostvarenje dečačkog sna

Autor: | 18/07/2011

0

Novak Đoković postao je novi teniski kralj. Osvajanjem titule na prestižnom „grend-slemu“ „Vimbldonu“ najuspešniji srpski sportista ostvario je dečački san i zagospodario tronom „belog sporta“. Od pretprošle nedelje osmeh na licu dvadesetčetvorogodišnjeg superstara ne silazi, a u njegovom slavlju, osim porodice, devojke Jelene Ristić i bliskih prijatelja, učestvovala je cela Srbija. Njegovi fanovi danima ne prestaju da se raduju postignutom uspehu i malo je onih koji su ostali imuni na Novakovo osvajanje prvog mesta na „ATP“ listi.
Veliko slavlje počelo je još u svlačionici stadiona, koje je kasnije nastavljeno u dvorištu vile koju je Novak iznajmio u Londonu, a u kojoj je boravio dok se borio za ostvarenje sna. I dok su predstavnici najvišeg državnog vrha, voditelj Ivan Ivanović, Miodrag Kostić i Rade Šerbedžija, zajedno sa porodicom Đoković nazdravljali trijumfu, teniser se pripremao za završnu večeru na kojoj je primao čestitke mnogih svetskih ličnosti. Iako je bilo u planu da iz Londona otputuje za Švedsku na četvrtfinale „Dejvis kupa“, Novak je ipak odlučio da se pojavi pred svojim fanovima u Srbiji i sa njima bar nakratko proslavi osvajanje titule najstarijeg i najprestižnijeg turnira i zvanje najbolji teniser na svetu. Ispred Narodne skupštine, trenutno najpopularniju domaću ličnost dočekalo je približno sto hiljada ljudi. Mnogima nije bilo teško da pređu stotine kilometara samo da bi prisustvovali ovom spektaklu. Okupljenim navijačima Novak je zahvalio na podršci i ponovo istakao da bez podrške porodice i devojke Jelene ne bi stigao do mesta broj jedan.
- Danas je najbolji dan u mom životu, mada još mislim da sanjam. Želim da osvojim još trofeja na „Vimbldonu“. Rođen sam za ovaj sport, hoću da budem teniski šampion i zato neću sada da stanem. Ovakav uspeh vas tera da se vratite u detinjstvo i setite se kroz šta ste sve prošli da biste stigli do trona. Put je bio poprilično težak, svi znamo kakva je bila situacija u Srbiji, ratovi, bombardovanje. Bili su to preteški uslovi da biste se uopšte bavili tenisom, a danas je taj sport jedan od najpopularnijih u Srbiji - rekao je Novak.
Iako je još trajala euforija, Novak je dan po dolasku u Beograd na stazi Ade Huje vozio bicikl, ne izbegavajući susrete sa obožavaocima. Zastajao je da bi se fotografisao sa njima i davao autograme. Time je još jednom dokazao da je ostao isti, skromni dečak koji je odrastao pored dede - Vladimira na Banjici. Uveče sa braćom Markom i Đorđem otišao je na jedan prestonički splav gde se provodio do jutarnjih sati. Uživanje nije dugo trajao, jer prvi reket sveta morao je da se priključi kolegama iz reprezentacije u Halmštadu. Selektor Bogdan Obradović, Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Ilija Bozoljac i Nenad Zimonjić priredili su mu malo iznenađenje, pa je prilikom ulaska u svlačionicu poliven šampanjcem.
Da će jednog dana biti ovde gde je danas, osim Novaka, najviše su verovali njegova majka Dijana i otac Srđan. Otkako su pre dvadeset godina primetili da njihov sin iskazuje neverovatan talenat za beli sport“, počeli su da ulažu u njega. Oni su mu i utabali stazu uspeha kojoj je hrabro i sa strpljenjem koračao. Od prvog profesionalnog izlaska na teren do osvajanja „Vimbldona“ njegovi najbliži bili su uz njega na tribinama. Zbog toga svaki njegov uspeh je i uspeh složne porodice. U početku im nije bilo nimalo lako, jer trebalo je da se uloži dosta finansijskih sredstava kako bi Novak počeo da se bori rame uz rame sa velikim imenima.
- Bilo nam je teško. Novak se razvijao, trebalo ga je pratiti u svemu, a nije se imalo. Društvo se, po pravilu, tek kasnije, kada počnu da stižu priznanja i medalje, seti te dece. Možete da zamislite kako nam je bilo kada je Novak sa dvanaest i po godina prvi put otišao od kuće. Tri meseca je bio u Minhenu u „Teniskoj akademiji “ Nikole Pilića. Vodio je o njemu računa kao o svom detetu. Doduše, imalo je to i dobre strane. Novak je počeo da se osamostaljuje rano, tako da mu kasnije duga odsustvovanja od kuće i nisu teško padala - izjavila je Dijana Đoković koja veoma emotivno doživljava svaki meč svoga sina.
Glava porodice Đoković Srđan nijednog trenutka nije gubio veru u Novakovu lepu sportsku budućnost. I kada mu je loše išlo, podsticao ga je da ne očajava, već da skupi snagu, stisne zube i nastavi. Nijednog trenutka mu nije dozvolio da posustane, a Novak često ističe da mu je otac najvažnija osoba u životu. Da bi svom detetu obezbedio najbolje uslove za napredovanje, mnogo se mučio, a ponekad i dovodio u pitanje egzistenciju porodice.
- Mnogo smo se mučili, samo mi znamo šta smo radili, sa kakvim problemima smo se susretali i kako smo se snalazili. Kada nam je ponestalo novca, morali smo da se zadužujemo kod zelenaša - rekao je Srđan.
Dani snalaženja u životu sada su daleko iza njih. Novak je napornim radom uspeo da danas njegova porodica uživa u svim blagodetima. Ipak, iako žive u raskoši, ostali su na zemlji i nastavili da se svi drže zajedno. U svakom trenutku njegovi najbliži su uz njega, jer svima je jasno da je teško osvojiti tron, ali je teže ostati na njemu.

Piše: Sandra A. Rilak

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti